Bielková poleva na medovníky

Recept Bielková poleva na medovníky

Pridal: Katka, 6.12.2013

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianoce, Tipy a triky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Medovníky a ozdobná poleva - každoročná príjemná rutina. Avšak ako získať tu pravú polevu aby medovníčky boli ako obrázok? My vieme - naučili sme sa to na 1. cukrárenskom workshope, ktorý sa konal v Kuchynke na Bulvári. Neuveríte ale potrebujete DVA druhy polevy, ktorá však nie je taká ťažká ako by si človek myslel :-) Pre správne zdobenie potrebujete polevy len s rozličnou hustotou - riedku a stredne hustú. Viac sa dočítate v článku :

FOTKA OD VÁS

Pridal: Katka, 6.12.2013

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianoce, Tipy a triky

SUROVINY

Riedka poleva:

1 ks (bez končeka)bielok
100 g (prípadne ak sa bude poleva zdať príliš riedka pridajte ešte 1 PL)práškový cukor

Stredne hustá poleva:

1 ksbielok
150 gpráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Aby sa Vám lepšie pracovalo s polevou, vysvetlíme si, ktorá sa kedy používa :
  •   Riedka poleva sa používa na vypĺňanie vzorov.
  • Stredne hustá poleva sa používa na vytvorenie okrajov, bodiek, čiar a vzorov.
Poďme teda na postup, ktorý je úplne jednoduchý no veľmi dôležitý.
  1. Práškový cukor (odporúčame len Považský v papierovom balení, pretože neuveríte i toto má veľký vplyv na konzistenciu polevy) preosejeme aspoň 2 x cez sitko.
  2. Bielko bez končeka (bez končeka z dôvodu aby nám nevytváral hrudky s cukrom a poleva sa neťahala) oddelíme od žĺtka do misky.
  3. Pridáme preosiaty cukor a vareškou prípadne habarkou pomaly premiešavame ( my sme použili ručný šľahač na 1. stupni ale odporúčame skôr habarku :) ) kým poleva nadobudne požadovanú konzistenciu a lesk. Trvá to približne 1 maximálne 2 minúty.Hustá poleva by sa mala skôr ,,trhať" a nie liať. Riedka poleva by sa mala liať, avšak nie príliš, aby sa krásne no nie veľmi rozpíjalaDávajte však pozor aby ste polevu neprešľahali na sneh, pretože to už nezachránite a môžete ho použiť akurát tak do bábovky ;-)
  4. Ak by sa Vám poleva zdala veľmi riedka, pridajte trošku cukru, ak naopak veľmi hustá pridajte trošku bielka. [caption id="attachment_5686" align="aligncenter" width="1024"]Takto vyzerá riedka poleva. Leje sa avšak nie veľmi[/caption]
  5. Keď je poleva vymiešaná, naplníme osobitne riedkou a stredne hustou polevou zdobiace sáčky s tenkým koncom a zdobíme podľa svojich predstáv :-)
Prikladám i zopár fotiek na inšpiráciu z workshopu, kde sme vytvorili takéto krásne medovníkové svietniky :-) TIP:
  • Polevu dávkujte v malých množstvách, prípadne si naplňte viac sáčkov a odložte do chladu. Postupne zdobiace sáčky vyberajte, inak riskujete, že Vám poleva zožltne a časom sa s ňou bude i ťažko pracovať.
  • Polevu je najlepšie spotrebovať hneď v ten deň, pretože bielko zo dňa na deň mení svoju konzistenciu a tým je možnosť, že na druhý deň budete musieť polevu opravovať pridaním ďalšieho bielka.
  • Pokiaľ polevu skladujete zakrytú v chlade, vydrží vám 2 až 3 dni, avšak hmota mení konzistenciu, preto treba dosypať trošku cukru aby opäť zhustla.
  • Pri zdobení si vždy zaprite ruku, ktorou zdobíte aby ste ju mali pevnú a zdobte v približne v 70° - 90° uhle.
  • Polevu na medovníčky nanášajte z výšky a vyhnite sa priamemu dotýkaniu špičky s medovníkom, inak bude poleva ,,pľacatá" a nevytvoria sa vám pekné okraje.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť