NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Najlepšia bielková poleva na medovníky a perníčky
Najlepšia bielková poleva na medovníky a perníčky
Recept Najlepšia bielková poleva na medovníky a perníčky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Katka    ·   27.11.2022

Najlepšia bielková poleva na medovníky a perníčky

Medovníky a ozdobná poleva - každoročná príjemná rutina. Avšak ako získať tu pravú polevu aby medovníčky boli ako obrázok? My vieme - naučili sme sa to na 1. cukrárenskom workshope, ktorý sa konal v Kuchynke na Bulvári. Neuveríte ale potrebujete DVA druhy polevy, ktorá však nie je taká ťažká ako by si človek myslel :-) Pre správne zdobenie potrebujete polevy len s rozličnou hustotou - riedku a stredne hustú. Viac sa dočítate v článku :

Suroviny

Riedka poleva:

1 ks (bez končeka)
bielok
100 g (prípadne ak sa bude poleva zdať príliš riedka pridajte ešte 1 PL)
práškový cukor

Stredne hustá poleva:

1 ks
bielok
150 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť

Aby sa Vám lepšie pracovalo s polevou, vysvetlíme si, ktorá sa kedy používa:

          --> Riedka poleva sa používa na vypĺňanie vzorov.

          --> Stredne hustá poleva sa používa na vytvorenie okrajov, bodiek, čiar a vzorov.

Poďme teda na postup, ktorý je úplne jednoduchý no veľmi dôležitý.

  1. Práškový cukor (odporúčame len Považský v papierovom balení, pretože neuveríte i toto má veľký vplyv na konzistenciu polevy) preosejeme aspoň 2 x cez sitko.
  2. Bielko bez končeka (bez končeka z dôvodu aby nám nevytváral hrudky s cukrom a poleva sa neťahala) oddelíme od žĺtka do misky.
  3. Pridáme preosiaty cukor a vareškou prípadne habarkou pomaly premiešavame (my sme použili ručný šľahač na 1. stupni ale odporúčame skôr habarku :) ) kým poleva nadobudne požadovanú konzistenciu a lesk. Trvá to približne 1 maximálne 2 minúty. Hustá poleva by sa mala skôr ,,trhať" a nie liať. Riedka poleva by sa mala liať, avšak nie príliš, aby sa krásne no nie veľmi rozpíjala. Dávajte však pozor aby ste polevu neprešľahali na sneh, pretože to už nezachránite a môžete ho použiť akurát tak do bábovky ;-)
  4. Ak by sa Vám poleva zdala veľmi riedka, pridajte trošku cukru, ak naopak veľmi hustá pridajte trošku bielka. Takto vyzerá riedka poleva. Leje sa avšak nie veľmi
  5. Keď je poleva vymiešaná, naplníme osobitne riedkou a stredne hustou polevou zdobiace sáčky s tenkým koncom a zdobíme podľa svojich predstáv :-)

TIP:

-> Polevu dávkujte v malých množstvách, prípadne si naplňte viac sáčkov a odložte do chladu. Postupne zdobiace sáčky vyberajte, inak riskujete, že Vám poleva zožltne a časom sa s ňou bude i ťažko pracovať.

-> Polevu je najlepšie spotrebovať hneď v ten deň, pretože bielko zo dňa na deň mení svoju konzistenciu a tým je možnosť, že na druhý deň budete musieť polevu opravovať pridaním ďalšieho bielka.

-> Pokiaľ polevu skladujete zakrytú v chlade, vydrží vám 2 až 3 dni, avšak hmota mení konzistenciu, preto treba dosypať trošku cukru aby opäť zhustla.

-> Pri zdobení si vždy zaprite ruku, ktorou zdobíte aby ste ju mali pevnú a zdobte v približne v 70° - 90° uhle.

-> Polevu na medovníčky nanášajte z výšky a vyhnite sa priamemu dotýkaniu špičky s medovníkom, inak bude poleva ,,pľacatá" a nevytvoria sa vám pekné okraje.

Inšpirácie na zdobenie

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár