VideoRecept | Makový zákusok s bielkovou penou
Úžasná chuť maku spojená s bielkovou penou rozplývajúcou sa na jazyku. Jednoznačne odporúčam vyskúšať tento úžasný makový koláčik, či už ako nedeľný dezert po obede alebo sviatočné pohostenie pre návštevu. Ak práve nemáte po ruke mak, vyskúšajte ho nahradiť mletými orechmi - plnku pripravíte rovnako ako makovú :)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
Cesto:
5 ksžĺtok
150 gpráškový cukor
1 balenievanilkový cukor
120 gmaslo
250 gpolohrubá múka
250 mlmlieko
1 baleniekypriaci prášok
Maková plnka:
250 g (pomletý)mak
50 gpráškový cukor
1 PLolej
250 ml (vriace )mlieko
Bielkova pena:
5 ksbielko
200 gpráškový cukor
- Žĺtky spolu s maslom, vanilkovým a práškovým cukrom vyšľaháme do jemného krému.
- Múku zmiešame s kypriacim práškom.
- Primiešame polovicu preosiatej múčnej zmesi a premiešame.
- Prilejeme studené mlieko a opäť premiešame.
- Nakoniec primiešame zvyšnú múčnu zmes a mlieko a celé opäť dobre premiešame do hladkého cesta. Aby bolo cesto ešte vzdušnejšie, premišame metličkou.
- Plech vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Cesto rovnomerne rozotrieme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 150 °C cca 10 minút. Cesto by malo byť trochu lepkavé, napoly upečené.
- Na cesto navrstvíme makovú plnku a na plnku rovnomerne rozotrieme bielkovú penu.
- Dáme piecť až kým bielková pena chytí zlatistú farbu a jemne vyschne, trvá to približne 10 - 15 minút.
- Makovú plnku pripravíme zmiešaním maku s cukrom. Dobre premiešame a prilejeme horúce mlieko, ešte raz dobre rozmiešame.
- Bielková pena: bielky vyšľaháme dotuha. Potom prišľaháme práškový cukor.
KOMENTÁRE K RECEPTU