Vegetariánsky boršč
Boršč je obľúbená polievka v ruskej a ukrajinskej kuchyni. Základ tvorí mäsový vývar, červená repa a zelenina. Ja som sa však rozhodla urobiť vegetariánsku verziu a namiesto mäsa som pridala údený tempeh.
Ingredients
- tempeh - 1 ks
- zemiaky - 4 veľké kusy
- červená repa - 1 veľký kus (cvikla)
- červená cibuľa - 1 ks
- mrkva - 3 menšie kusy
- petržlen - 1 veľký ks
- kyslá kapusta - 7 dl fľaša
- cesnak - 4 strúčiky
- slnečnicový olej - 1 dl
- voda
- soľ
- mleté čierne korenie
Instructions
-
Najprv si očistíme a na kocky nakrájame všetku zeleninu (okrem cesnaku, ten necháme v celku).
-
Do veľkého hrnca si nalejeme olej a na miernom plameni ho zohrejeme.
-
Pridáme celé (očistené) strúčiky cesnaku a chvíľu opekáme, následne pridáme na kocky nakrájaný tempeh a necháme ho asi 5 minút pražiť.
-
Potom pridáme postupne cibuľu, mrkvu, petržlen, cviklu a zemiaky a všetko spolu na miernom ohni pražíme cca 10 minút.
-
Pridáme kyslú kapustu, zalejeme vodou tak aby bola zelenina ponorená a privedieme k varu.
-
Osolíme a okoreníme a varíme kým nie je zelenina mäkká (cca 1 hodina).
-
Môžeme podávať ozdobené kyslou smotanou a kôprom.
Minuly tyzden som robil stavu z mrkvy a z cvikle. Vzdy mi bolo luto vyhodit tu susinu a tak som si ju naporcoval a dal do mraznicky. No a potom som hladal kde ju pouzit a nasiel som tento fantasticky recept. Pouzil som ingrediencie a aj postup z navodu akurat ku koncu kroku 4 som pridal tu rozmrazenu mrkvovu a cviklovu drt, cim ten borsc paradne zahustilo. Kedze nevarim pravidelne tak vzdy sa utrhnem a urobim toho viac ( 6 litrov). Ale dnes ta kvantita vobec nesla na ukor kvality. S kyslou smotanou a dobrym ciernym chlebom – FANTAZIA. Dakujem za recept