Oblíž prst
Nerobíme tento sviatočný koláč často, iba pre hosti. Oblíž prst je sviatočný koláčik, ktorý je trocha náročnejší a má aj viac kalórii.
SUROVINY
Cesto:
Plnka:
Sneh:
Žĺtky s cukrom vymiešame do peny.
Potom striedavo pridávame studenú vodu, pomleté orechy, múku s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov.
Hmotu vylejeme na vymastený a mukou vysypaný plech.
Pečieme v mierne vyhriatej rúre na teplotu 180 °C počas cca 20 minút.
Upečený koláč necháme vychladnúť.
Plnka:
Žĺtky, cukor, vanilkový cukor a mlieko vyšľaháme na parou do zhustnutia.
Po vychladnutí hmotu spojíme s vyšľahaným maslom a natrieme na vychladnutý koláč.
Na povrch ešte natrieme sneh.
Sneh:
V miske ponorenej do vriaceho vodného kúpeľa vyšľaháme tuhý sneh, potom šľaháme do vychladnutia (vody).
Sneh rovnomerne natrieme na žĺtkový krém.
Povrch koláča posypeme strúhanou čokoládou.
Krájame na rezy alebo kocky.