Klasická bryndzová pomazánka - kerezet
Pridané: 20.5.2015
Nastáva čas májovej bryndze - najjemnejšej, najlahodnejšej pochúťky z našich salašov. Májová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza, obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé jogurty. Pravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka, bez tepelného spracovania preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave. A čo z nej pripraviť ? Najlepšia je bez akejkoľvek úpravy, natretá na čerstvom tmavom chlebe, posypaná pažítkou. A odhrýzať si z mladej cibuľky :) Ja najradšej ale robím kerezet - pomazánku s pridaním masla a cibule. A ešte bryndzové halušky ako v každej domácnosti na Slovensku. Pomenovanie "kerezet" používala už moja mamka a priznám sa, že som ho vôbec nemala rada. Znelo mi maďarsky, cudzo (Áno, toto slovko pochádza z maďarčiny, z nemčiny prevzaté pomenovanie bryndzovej pomazánky je "šmirkáš" Schmierkäse = rozotierateľný syr ) Túto pomazánku určite mmnohé poznáte a robievate ju, preto tento recept vkladám len ako inšpiráciu a pripomenutie :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Kapusta z červenej repy
Pridané: 8.10.2020
Pokiaľ máte radi červenú repu, určite si pripravte chutnú prílohu / šalát k pečenému mäsu alebo tento šalát môžete podávať ako samostatnú prílohu. Prípadne, ak chudnete, považujte to za hlavný chod. Samozrejme, vtedy vynechajte cukor, ale podľa mňa trochu cukru neuškodí ani v diéte, veď nemôžete hneď úplne vynechať všetko, ale postupne :) Autor: Naďa I. (Rebeka)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Jednoduché zaváranie v rúre - uhorkový šalát s mrkvou
Pridané: 23.9.2020
Ak ešte máte uhorky, odporúčame vyskúšať tento chutný uhorkový šalát s mrkvou. Zavariť do pohárov a odložiť na zimu. Určite už máte za sebou zaváranie klasických uhoriek, tak sa dajte do zavárania tohto netradičného šalátu. Treba vyskúšať, či vám bude chutiť.
ZOBRAZIŤ RECEPT