Makové rezy od Babky
Koláč, ktorý nikdy nechýbal na tácke, keď bol sviatok. Ponúka harmóniu sladkej chuti maku a kyslej citrónovej polevy, či ríbezľového lekváru.
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
Cesto:
300 ghladká múka
150 gpalmarín
120 gpráškový cukor
2 ksžĺtok
1/2 baleniaprášok do pečiva
50 mlmlieko
Maková plnka:
50 gpalmarín
170 gpráškový cukor
(mletý) 170 gmak
50 ghrubá múka
1/2 baleniaprášok do pečiva
200 mlmlieko
4 ksbielok
1 kscitrónová kôra
(alebo šťava z čerstvých ríbezlí)červené potravinárske farbivo
Poleva:
1 kscitrónová šťava
1 ksvajce
200 gpráškový cukor
Ozdobenie:
50 ghorká čokoláda
Cesto
- Palmarín, cukor a žĺtky si vymiešame.
- Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a mlieko.
- Vypracujeme si cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti.
- Jedno cesto rozvaľkáme na stole a dáme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy.
- V miske si vymiešame palmarín spolu s práškovým cukrom.
- Pridáme dobre pomletý mak, múku, prášok do pečiva, nastruhanú kôru z citróna a mlieko.
- Zamiešame mixérom.
- V druhej miske si vyšľaháme bielka na sneh a zamiešame ich už len varechou (plnka bude potom viac nadýchaná).
- Prvé cesto vo forme potrieme ríbezľovým lekvárom.
- Pridáme makovú plnku a na vrch položíme druhý plát cesta, ktorý popicháme vidličkou (cesto sa tak nebude nafukovať).
- Pečieme v rúre cca 25 - 30 minút pri teplote 180 °C - pokiaľ cesto bude mať zlatistú farbu.
- Po upečení necháme koláč vychladnúť.
- V miske vyšľaháme bielko z 1 vajíčka, práškový cukor a šťavu z 1 citróna + pridáme potravinárske farbivo červené (v lete stačí aj šťava z čerstvých ríbezlí ) a rovnomerne polejeme koláč.
- Koláč dáme do chladničky a po stuhnutí polevy môžeme ešte vrch pofrkať horkou čokoládou :)
KOMENTÁRE K RECEPTU