Makové rezy od Babky

Recept Makové rezy od Babky

Pridal: Bistro 69, 19.8.2013

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Koláč, ktorý nikdy nechýbal na tácke, keď bol sviatok. Ponúka harmóniu sladkej chuti maku a kyslej citrónovej polevy, či ríbezľového lekváru.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Bistro 69, 19.8.2013

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Cesto:

300 ghladká múka
150 gpalmarín
120 gpráškový cukor
2 ksžĺtok
1/2 baleniaprášok do pečiva
50 mlmlieko

Maková plnka:

50 gpalmarín
170 gpráškový cukor
(mletý) 170 gmak
50 ghrubá múka
1/2 baleniaprášok do pečiva
200 mlmlieko
4 ksbielok
1 kscitrónová kôra
(alebo šťava z čerstvých ríbezlí)červené potravinárske farbivo

Poleva:

1 kscitrónová šťava
1 ksvajce
200 gpráškový cukor

Ozdobenie:

50 ghorká čokoláda

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Cesto
  1. Palmarín, cukor a žĺtky si vymiešame.
  2. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a mlieko.
  3. Vypracujeme si cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti.
  4. Jedno cesto rozvaľkáme na stole a dáme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Maková plnka
  1. V miske si vymiešame palmarín spolu s práškovým cukrom.
  2. Pridáme dobre pomletý mak, múku, prášok do pečiva, nastruhanú kôru z citróna a mlieko.
  3. Zamiešame mixérom.
  4. V druhej miske si vyšľaháme bielka na sneh a zamiešame ich už len varechou (plnka bude potom viac nadýchaná).
  5. Prvé cesto vo forme potrieme ríbezľovým lekvárom.
  6. Pridáme makovú plnku a na vrch položíme druhý plát cesta, ktorý popicháme vidličkou (cesto sa tak nebude nafukovať).
  7. Pečieme v rúre cca 25 - 30 minút pri teplote 180 °C - pokiaľ cesto bude mať zlatistú farbu.
  8. Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Citrónová poleva
  1. V miske vyšľaháme bielko z 1 vajíčka, práškový cukor a šťavu z 1 citróna + pridáme potravinárske farbivo červené (v lete stačí aj šťava z čerstvých ríbezlí ) a rovnomerne polejeme koláč.
  2. Koláč dáme do chladničky a po stuhnutí polevy môžeme ešte vrch pofrkať horkou čokoládou :)
  3. Dáme ho do chladničky stuhnúť - ak chceme aby cesto pri krájaní bolo mäkké  prikryjeme koláč potravinárskou fóliou a necháme ho postáť v chladničke cez noc.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť