Ako správne soliť jedlá?

Recept Ako správne soliť jedlá?

Pridal: najrecept, 13.5.2013

Kategorie:

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

FOTKA OD VÁS

Pridal: najrecept, 13.5.2013

Kategorie:

Ako správne soliť jedlá?

  Skúsenejšie a zručnejšie gazdinky solia jedlá od oka. Ako však jedlo správne osoliť aby bolo chutné? Malá pomôcka pre žienky, ktoré to so soľou občas neodhadnú:
  • na 1 liter polievky dávkujeme 1 1/2 kávovej lyžičky soli,
  • do cesta na pečivo, múčniky a knedle dávkujeme na 1 kilogram múky 1 polievkovú lyžicu,
  • na 1 kilogram zemiakov 1 polievková lyžica,
  • na pečené a dusené mäso pridáme 1 zarovnanú kávovú lyžičku na 1/2 mäsa.
Veľmi dôležite však je, kedy máme jedlo osoliť. Nedodržaním vyskúšaných rád, ktoré sú overené praxou je možné chuť hotového jedla znížiť, poprípade znížiť i jeho biologickú hodnotu. Kedy teda máme jedlo osoliť?
  • mäsovú polievku osolíme keď začne vrieť,
  • mäso na pečenie osolíme pred vložením do pekáča,
  • hus je najvhodnejšie osoliť deň (večer) pred pečením zvnútra i zvonku,
  • ryby osolíme pred pečením,
  • pečeň a obličky osolíme zásadne až keď ich odtiahneme zo sporáka, pretože inak stvrdnú,
  • zemiaky a zeleninu solíme až pred dovarením, aby sa z nich nevylúhovali minerálne látky,
  • múku rozmiešame so soľou pred pridaním kvásku,
  • cesto na knedle osolíme tak, že múku zmiešame so soľou a posolíme aj vodu, v ktorej ich varíme,
  • kašu osolíme vtedy, keď začne mlieko vrieť,
  • omáčky solíme až pred dokončení.
Soľ a koreniny slúžia na zlepšenie a zvýraznenie chuti jedál, na čo mnohí z nás zabúdajú, čo sa neskôr podpisuje na funkcii niektorých častí organizmu. Preto s dochucovaním jedál opatrne a aj v tomto prípade platí známe pravidlo ,,menej je niekedy viac".

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť