Pravý šopský šalát

Pridal: Katka, 1.4.2013
Kategorie: Zeleninové šaláty, Šaláty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Šopský šalát pochádza pravdepodobne z Bulharska. Niektoré pramene uvádzajú, že šopský šalát je produktom cestovného ruchu v Bulharsku v 70. rokoch 20. storočia. Vtedy štátna cestovná kancelária Balkantourist začala zabezpečovať jeho podávanie svojim zákazníkom v mnohých reštauráciách a hoteloch. Cieľom tohto kroku bolo ukázať dovolenkujúcim masám jedlo z typických ingrediencií dostupných na Balkáne. Šopský šalát si turisti čoskoro obľúbili. Keďže veľké percento dovolenkárov pochádzalo z bývalého Československa, šalát si získal veľkú popularitu aj u nás.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Katka, 1.4.2013
Kategorie: Zeleninové šaláty, Šaláty
SUROVINY
2 ksšalátová uhorka
3 ksparadajka
2 ksčerstvá paprika
2 ksna oleji opečená paprika
200 gbalkánsky syr
1 kscibuľa
olivový olej
voda
vínny ocot
čerstvá petržlenová vňať
- Očistené šalátové uhorky, paradajky a čerstvú papriku nakrájame na malé kocky.
- Cibuľu očistíme nakrájame na polkolieska a s trochou soli ju postláčame, aby pustila šťavu.
- Všetku čerstvú zeleninu dáme do väčšej misy.
- Na olivovom oleji v celku opečieme celé papriky. Tieto papriky pred opečením očistíme od jadierok. Po upečení nakrájame na stredne hrubé pásiky a pridáme k čerstvej zelenine.
- Zálievka: Zmiešame spolu olivový olej, vínný ocot, soľ a čerstvú petržlenovú vňať Šalátu dodávajú kyslosť aj paradajky. So soľou tiež opatrne – cibuľa už bola raz osolená.
- Zálievku premiešame a zalejeme ňou zeleninu. Celé spolu premiešame.
- Syr pridávame nakoniec. Odporúčam ho nastrúhať na každú porciu zvlášť. Vyzerá to lepšie a syr sa nerozmočí.
KOMENTÁRE K RECEPTU