Jahodovo-penový dezert

Zdieľajte recept

Jahodovo-penový dezert

By 8. september 2016

Nádherný a chutný letný dezert. Ja som použila čerstvé jahody, ale môžete použiť akékoľvek čerstvé drobné ovocie. Každému podľa chuti. Nedoporučujem však použiť kompótové ovocie. Korpusy si môžete upiecť vopred. Plnenie šľahačkou a ovocím doporučujem pred podávaním. Penové (bielkové) korpusy pri dlhšom pôsobení šľahačkovej smotany mierne navlhnú, ale mne to osobne nevadí. Príjemne chrumkavá čokoládová poleva v kombinácii s penovými korpusmi a nie presladenou šľahačkou a kyselkavými jahodami bola skutočne výborná kombinácia. Jednoduché, náročné a dobre vyzerajúce. Také predsa ľúbime všetci. No nie?

Ingrediencie sú na 8 - 10 kusov.

 

 

 

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme plech ( bez jedného okraju) a vyložíme papierom na pečenie.
  2. Na papier si nakreslime tri obdĺžniky  10 x 25 cm. Medzi obdĺžnikmi necháme aspoň 2-3 cm medzeru. Korpusy pri pečeni mierne narastú.
  3. Papier otočíme na druhú stranu (nákresom dolu). Aby sa papier na plechu nešmýkal, potrieme kvapkou oleja každý roh plechu a priložíme papier.
  4. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor.
  5. Zakaždým dobre prešľaháme. Pridáme ocot, prešľaháme. Pridáme Solamyl, prešľaháme.
  6. Pomocou cukrárenského vrecka s okrúhlou špičkou nanesieme penu na predkreslenú šablónu.
  7. Rozdelíme na tri rovnaké časti.
  8. Rúru predhrejeme a sušíme korpus pri teplote 140 °C asi 60 minút. Rúru vypneme a korpusy necháme vychladnúť v rúre.
  9. Nad parou rozpustíme čokoládu a necháme mierne ochladiť.
  10. Keď sú penové pláty vychladnuté, odlupneme od papiera na pečenie a preložíme na tácku.
  11. Je dobre podložiť si spodný korpus dvomi kancelárskymi papiermi, aby sme si neznečistili tácku.
  12. Po dokončení papier vytiahneme a tácka ostane čistá.
  13. Penové pláty (spodný a stredný) potrieme tenkou vrstvou čokolády a dáme asi na 10 minút do chladničky.
  14. Jahody pokrájame na menšie kúsky. 8 - 10 kusov odložíme bokom na zdobenie dezertu.
  15. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom. Keď je čokoláda stuhnutá, vyberieme penové pláty a nanesieme 1/3 šľahačkovej smotany. Poukladáme časť na drobno pokrájaných jahôd.
  16. Priložíme penový korpus a postupne opakujeme. Priložíme tretí, vrchný plát a potrieme poslednou tretinou šľahačkovej smotany.
  17. Ozdobíme celými jahodami a pofrkáme čokoládou.
  18. Skladujeme v chladničke. Ako som už v úvode spomínala, pôsobením šľahačkovej smotany penové pláty jemne navlhnú, takže odporúčam plniť bezprostredne pred podávaním. Dezert aj po dvoch dňoch v chladničke pekne držal tvar a jemne navlhnuté penové pláty neubrali na chuti tomuto pohľadnému letnému dezertu.

Jahodovo-penový dezert Jahodovo-penový dezert Jahodovo-penový dezert Jahodovo-penový dezert

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>