Fotorecept | Oriešková torta s karamelovou penou

Zdieľajte recept

Oriešková torta s karamelovou penou

By 18. máj 2016

Tí moji najvernejší fanúšikovia si isto všimli, že pridávam oveľa menej príspevkov ako v minulosti. Neznamená to, že som prestala variť a piecť, ale musím sa trochu krotiť. Veľmi rada varím, pečiem a skúšam nové recepty. je to pre mňa adrenalín. Vyjde to, nevyjde? Veľakrát sa stane, že ma niečo zaujme, vyskúšam a nie je to ono. Či už je to kvôli zloženiu receptu alebo aj kvôli chuti. Také recepty neuverejňujem. Po odskúšaní receptu nasleduje koštovka. Najprv môj hlavný ochutnávač - môj manžel a potom kolegyne v práci. Až keď je to potvrdené, že je recept ok, tak sa rada s ním podelím aj s vami priatelia. Potom nasleduje spracovanie fotiek, textov a samotne uverejnenie receptu na blog. Je to hotová procedúra, ale mňa to veľmi baví.
Túto tortu som chcela vyskúšať už veľmi dávno, ale vždy dostalo prednosť niečo iné. Už vidím všetkých zástancov zdravej výživy ako krútia hlavami nad touto kalorickou bombou. Kalorickou, ale úžasnou. Kvôli tento dobrote som aj ja porušila momentálne veľmi prísne nastavený stravovací režim. Moje výčitky svedomia pominuli prehltnutím prvého sústa. Chuť lieskovcových orieškov v spojení s karamelovou penou, hmm dobrota.

Rozpis je na tortovú formu 20-24 cm ( použila  som 20 cm formu, ale korpus sa mi vidí dosť hrubý)

Ingrediencie

Postup prípravy

Korpus

  1. Najprv si opražime lieskovcové oriešky na suchej panvici a odložíme bokom vychladnúť.  Pomelieme ich.
  2. Upečieme korpus.
  3. Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  4. Pridávame cukor v menších množstvách a zakaždým dobre prešľaháme.
  5. Keď sú bielka dobre našľahané, pridáme žĺtka, vodu a prešľaháme.
  6. Nakoniec vmiešame (ručne) preosiatu múku zmiešanú s pomletými lieskovcami a práškom do pečiva.
  7. Cesto vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Boky nemastíme.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C cca 20 minút. Kontrola špajlou.
  9. Po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
  10. Stiahneme papier z korpusu a vrátime ho späť do čistej formy.

Tmavá a svetlá vrstva plnky

  1. Čokoládu rozpustíme nad parou.
  2. Dno misky sa nesmie dotýkať vriacej vody. Občas premiešame.
  3. Keď je čokoláda rozpustená, odstavíme z tepla a necháme mierne ochladiť.
  4. Keksy pomelieme (postrúhame).
  5. Pokvapkáme ich pomarančovou šťavou.Oriešková torta s karamelovou penou 4
  6. Primiešame pomleté lieskovcové oriešky.Oriešková torta s karamelovou penou 5
  7. Nad parou miešame vaječné žĺtka s práškovým cukrom, až kým nedostaneme hustú kašu. Trvá to zhruba 10 minút.Oriešková torta s karamelovou penou 6
  8. Odstavíme z tepla a za občasného premiešania necháme ochladiť.
  9. Zmäkknuté maslo vymiešame.
  10. Do našľahaného masla vmiešame vychladenú žĺtkovú kašu.Oriešková torta s karamelovou penou 7
  11. Potom primiešame keksíkovo - orieškovú zmes.Oriešková torta s karamelovou penou 8
  12. Premiešame a rozdelíme na dve polovice.
  13. Do druhej polovice pridáme vychladenú, ale ešte stále tekutú čokoládu.Oriešková torta s karamelovou penou 9
  14. Na korpus nanesieme čokoládovú hmotu a dáme do mrazničky cca na 10 minút zachladiť. Lepšie sa bude rozotierať svetlá vrstva.Oriešková torta s karamelovou penou10
  15. Na zachladenú čokoládovú vrstvu rozotrieme svetlú keksíkovo-orieškovú zmes.Oriešková torta s karamelovou penou11
  16. Odložíme do chladničky stuhnúť.

Karamelova pena

  1. Vaječné bielka našľaháme so štipkou soli.Oriešková torta s karamelovou penou14
  2. Postupne pridávame cukor a zakaždým dobre prešľaháme.
    Oriešková torta s karamelovou penou16
  3. Do dvoch rajničiek dáme po 100 g cukru.
  4. Do jednej pridáme 3 - 4 PL vody a uvaríme na hustý sirup.
  5. Druhý cukor necháme skaramelizovať. Dávame pozor lebo cukor rýchlo horí. Mali by sme horký karamel.Oriešková torta s karamelovou penou12
  6. Do vyšľahaných bielkov za stáleho šľahania tenkým prúdom prilievame ešte horúci cukrový sirup.Oriešková torta s karamelovou penou15
  7. Potom pridáme karamel.
    Oriešková torta s karamelovou penou17
    Oriešková torta s karamelovou penou18
  8. Stále šľaháme, až kým pena nevychladne.
  9. S našľahanou karamelovou penou potrieme nahrubo celú tortu. Ja som zvolila zdobenie cukrárenským vreckom a použila som špičku Wilton M1.Oriešková torta s karamelovou penou19

Poznámka

Tortu som pripravila presne podľa tohoto rozpisu. Mne sa vidí byť korpus veľmi hrubý, takže odporúčam urobiť iba z dvoch vajec (treba prepočítať aj ostatné suroviny) alebo prípadne použiť väčšiu tortovú formu. Pri použití väčšej tortovej formy však treba rátať s tým, že korpus nebude taký vysoký, ale aj plnka bude v tenšej vrstve.

Podľa môjho názoru stačí aj karamelová pena na tortu s priemerom 20 cm pripraviť iba z 3 vajec. Mne sa zvýšila pena, ale závisí to aj od spôsobu zdobenia torty. Karamelová pena v chladničke stuhne a dosť ťažko sa krája, takže odporúčam nôž nahriať v teplej vode, potom utrieť nôž a tak krájať. Po každom reze nôž umyjeme.

Prípravu korpusu som nefotila, Je to klasický postup ako pri ktoromkoľvek inom korpuse na tortu.

Oriešková torta s karamelovou penou 3Oriešková torta s karamelovou penou

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>