Mačanka

Zdieľajte recept

Mačanka

By 29. september 2015

Základom mačanky sú huby a šťava z kyslej kapusty (juška). Potom sa môže pridať údené mäso, klobása, poctivé maslo, či smotana. Dá sa pripraviť z čerstvých, alebo sušených húb a myslím, že v každej dedine na východe sa varí troška ináč, ale všetky majú niečo spoločné. Neviete ju prestať jesť :) Tá moja nie je s mäsom, ale nie je ani vegetariánska - je vegánska.

Postup prípravy

  1. Dve poriadne hrste sušených húb som zalial vriacou vodou a nechal odpočívať aspoň pol hodinku, prípadne 30 minút :)
  2. Na olivovom oleji som orestoval hladkú múku.
  3. Po 5 minútach som ju zalial studenou šťavou z kapusty a poriadne som rozhabarkoval, tak aby neostali žiadne hrudky.
  4. Keď to spolu prevrelo, pridal som namočené huby aj s vodou, očistený cesnak a bobkový list, kľudne aj dva a nechal som variť asi 40 minút.
  5. Polievočka sa varí, tak som očistil dve cibule, nakrájal a orestoval na olivovom oleji.
  6. Polievku som dochutil soľou, ak je veľmi hustá, môže sa zriediť vriacou vodou - to už je naozaj na každom z vás. M
    ačanka môže byť ako polievka, ale aj ako hustá kaša. Na záver som ju zjemnil so smotanou.
Mačanku som na tanieri ozdobil orestovanou cibuľkou a jedol s krajcom výborného domáceho chleba - namáčal som si ho do mačanky. Dobrú chuť :)
Mačanka

...rád spoznávam neznáme chute a učím sa nové veci...v kuchyni sa dá aj z bežných surovín pripraviť niečo "nové". Do každého jedla treba dať lásku a fantáziu, to sú dve najdôležitejšie koreniny... dobrú chuť prajem :-) Môj blog: www.svarechou.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>