FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

Zdieľajte recept

FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

By 12. september 2015

Slivky sú veľmi vďačné ovocie. Či už surové, varené na lekvár, alebo ako pálenka. O tej tu písať nebudem na to sú povolanejší :)

Sezóna sliviek je tu a s ňou aj slivkové koláče, buchty a iné dobroty. Podľa mňa toto ovocie najlepšie ladí s kysnutým cestom - slivkové buchty sú top a takou slovenskou i českou klasikou. Na Slovensku rastú skoro všade a tak má každy kraj svoje špeciality ktoré s nimi pripravuje.

Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní.  V Leviciach sa dnes nachádza  múzeum oblasti Tekov. Dodržala som aj povodný postup prípravy a sposob pečenia. Len hrozienka som nahradila práve slivkami. Myslím si, že väčšina receptov má spoločný základ a obmieňali sa ingrediencie do náplň alebo konečný tvar koláčov a pod. Recept je stručný a zbytočne sa v ňom nerozpisujú o postupe, takže je treba mať kus praxe, a kysnuté cesto nejaké skúsenosti potrebuje :) Ale na druhú stranu ak sa budete držať základných pravidiel určite sa podarí.

 

Tu je pár rád na prípravu kysnutého cesta, ktoré dodržiavam:

  •  všetky suroviny musia mať rovnakú = izbovú teplotu
  • ak je v recepte mlieko, nikdy nepoužite príliš horúce, stačí tiež izbová teplota alebo vlažné
  • droždie si vyberte min. hodinu pred pečením aby sa naštartovalo a tak pripravte kvások
  • do kvásku vždy pridajte aspoň štipku cukru - tiež pomáha naštartovať kvasný proces
  • nikdy nepridajte soľ do kvásku, radšej do múky alebo už do premiešaného kvásku s múkou, soľ zastaví kvasenie
  • ak miesite v mixéry, min. raz oddeľte cesto pomocou špachtle od dna misy aby vám tam neostávala múka
  • dobre premiesiť, nahnať vzduch do cesta, može trvať aj desať minút
  • ak ste miesli v mixéry vždy je dobré cesto ešte prepracovať aj rukami, stačí chvíľu, dodáte mu tú poslednú ingredienciu ktorá sa nepredáva - lásku
  • vykysnúť nechajte cesto prikryté, pozor na prievan, ideálne je zabaliť do deky alebo perín :)  ja zásadne nevetrám a neotváram v kuchyni okno keď mi cesto kysne :)
  • na vykysnutie cesta použite radšej nerezovú, drevenú misu alebo ošatku, nie plastovú
  • rúry v bytoch nemajú dostatok vlhkosti, hlavne tie elektrické, preto je dobré dať na spodok nádobu s vodou a cesto orosiť vodou pred vložením do rúry aj po vybratí - tým dosiahnete chrumkavosť korky - platí u pečiva
  • sladké kysnuté koláče potierajte maslom  alebo iným tukom

 






Ingrediencie

Postup prípravy

  1. V hrnčeku si pripravíme kvások - droždie, trochu múky a štipku cukru a mlieko zmiešame a necháme cca 10 minút nakysnúť.
  2. Do misy na miesenie dáme múku, hotový kvások, soľ a postupne pridávame aj mlieko a vajíčka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť približne 1 hodinu.FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

     

  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na placku, ktorú potrieme maslom, posypeme cukrom (môžete posypať aj škoricou) a poukladáme nakrájané slivky.FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

     

  4. Cesto s náplňou stočíme do venca a vložíme do formy vymazanej maslom.FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

    FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč 

  5. Nechajte približne 20 minút podkysnúť.
  6. Koláč potrite rozpusteným maslom a pečte v rúre vyhriatej na teplotu 180°C cca 45 minút.

 

FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

 

 

 

 

FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

V súčastnosti žijem v Prahe s manželom, a troma deťmi. Rodina, domácnosť, varenie a pečenie je moja láska a hobby. Rada tvorím, vymýšlam a inštalujem rozne kompozície z jedla a kvetov. Inšpiráciu beriem z prírody ale aj od mnohý inšpiratívnych ľudí, z kníh a života všeobecne ... Dúfam že aj ja vás inšpirujem a nájdete tu, alebo na mojom blogu niečo pozitívne a inšpiratívne.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>