NajRecept.sk Dezerty FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč
FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč
FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   12.9.2015

FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč

Slivky sú veľmi vďačné ovocie. Či už surové, varené na lekvár, alebo ako pálenka. O tej tu písať nebudem na to sú povolanejší :) Sezóna sliviek je tu a s ňou aj slivkové koláče, buchty a iné dobroty. Podľa mňa toto ovocie najlepšie ladí s kysnutým cestom - slivkové buchty sú top a takou slovenskou i českou klasikou. Na Slovensku rastú skoro všade a tak má každy kraj svoje špeciality ktoré s nimi pripravuje. Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní. V Leviciach sa dnes nachádza múzeum oblasti Tekov. Dodržala som aj povodný postup prípravy a sposob pečenia. Len hrozienka som nahradila práve slivkami. Myslím si, že väčšina receptov má spoločný základ a obmieňali sa ingrediencie do náplň alebo konečný tvar koláčov a pod. Recept je stručný a zbytočne sa v ňom nerozpisujú o postupe, takže je treba mať kus praxe, a kysnuté cesto nejaké skúsenosti potrebuje :) Ale na druhú stranu ak sa budete držať základných pravidiel určite sa podarí. Tu je pár rád na prípravu kysnutého cesta, ktoré dodržiavam: všetky suroviny musia mať rovnakú = izbovú teplotu ak je v recepte mlieko, nikdy nepoužite príliš horúce, stačí tiež izbová teplota alebo vlažné droždie si vyberte min. hodinu pred pečením aby sa naštartovalo a tak pripravte kvások do kvásku vždy pridajte aspoň štipku cukru - tiež pomáha naštartovať kvasný proces nikdy nepridajte soľ do kvásku, radšej do múky alebo už do premiešaného kvásku s múkou, soľ zastaví kvasenie ak miesite v mixéry, min. raz oddeľte cesto pomocou špachtle od dna misy aby vám tam neostávala múka dobre premiesiť, nahnať vzduch do cesta, može trvať aj desať minút ak ste miesli v mixéry vždy je dobré cesto ešte prepracovať aj rukami, stačí chvíľu, dodáte mu tú poslednú ingredienciu ktorá sa nepredáva - lásku vykysnúť nechajte cesto prikryté, pozor na prievan, ideálne je zabaliť do deky alebo perín :) ja zásadne nevetrám a neotváram v kuchyni okno keď mi cesto kysne :) na vykysnutie cesta použite radšej nerezovú, drevenú misu alebo ošatku, nie plastovú rúry v bytoch nemajú dostatok vlhkosti, hlavne tie elektrické, preto je dobré dať na spodok nádobu s vodou a cesto orosiť vodou pred vložením do rúry aj po vybratí - tým dosiahnete chrumkavosť korky - platí u pečiva sladké kysnuté koláče potierajte maslom alebo iným tukom

Suroviny
1/2 kg
polohrubá múka
2 - 3 ks
žĺtok
1 PL (+ štipka do kvásku)
cukor
1 - 2 PL (rozpustené) + na potretie cesta a vymazanie formy
maslo
3/4 kocky
droždie
cca 2 dl
mlieko
štipka
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. V hrnčeku si pripravíme kvások - droždie, trochu múky a štipku cukru a mlieko zmiešame a necháme cca 10 minút nakysnúť.
  2. Do misy na miesenie dáme múku, hotový kvások, soľ a postupne pridávame aj mlieko a vajíčka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť približne 1 hodinu. 
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na placku, ktorú potrieme maslom, posypeme cukrom (môžete posypať aj škoricou) a poukladáme nakrájané slivky. 
  4. Cesto s náplňou stočíme do venca a vložíme do formy vymazanej maslom. 
  5. Nechajte približne 20 minút podkysnúť.
  6. Koláč potrite rozpusteným maslom a pečte v rúre vyhriatej na teplotu 180°C cca 45 minút.
         
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár