Fotorecept| Donuty – koblihy – šišky

Zdieľajte recept

Fotorecept| Donuty - koblihy - šišky

By 11. júl 2015

Prvý piatok v júny, budú v Amerike oslavovať deň Donutov - Doughnutov - čiže šišiek. Tento sviatok je na počesť jednej milej udalosti, ktorá sa začala v roku 1938. V piatok toho roku, na počesť padlých vojakov v I. svetovej vojne sa jedna dobročinná organizácia rozhodla rozdávať zadarmo vojakom práve donuty ( písanej tohto slova je aj v Amerike benevolentné) a odvtedy každý prvý piatok sa ako pripomienka tejto udalosti pečú a rozdávajú donuty. Väčšina obchodov ich naozaj dáva zadarmo, pripájajú sa dokonca aj v Kanade. Tento rok som sa rozhodla, že ich tento rok pripravím, možno na počesť niekoho. Nemusím vám asi hovoriť aké boli deti nadšené, keď prišli domov a uvideli ich, a ešte väčšie nadšenie zavládlo keď ich ochutnali.

Klasické donuty sú samozrejme smažené, a z kysnutého cesta. Ja som ale skúsila recept na nekysnuté a nesmažené. Možno si poviete, že to už donut ani nie je, ale zistila som si, stále to je donut, možno aj kvôli tvaru. Chuť by som neporovnávala, jednoducho smažené a klasicky pečené sa porovnávať nedá. Je to iné cesto a hotovo. Ale chutiť môže dobre, dokonca veľmi dobre. A zdobenie je zábava. Klasika je len ich pocukrovať resp. obaliť v cukre so škoricou, ale práve tie z rúry si môžu dovoliť poriadnu dávku polevy a ozdobičiek. Ja som skúsila dva druhy polevy - jahodovú a čokoládovú. Ale kľudne experimentujte, donuty si to zaslúžia :)

Budete potrebovať plechy na donuty - napr. od Kitchenaid a rôzne zdobenie - napr. od Dr. Oetker.

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Predhrete si rúru na 180°C.
  2. V mise si zmiešajte suché ingrediencie a potom pridajte tie vlhké.Donuty - koblihy - šišky
  3. Vypracujte vláčne cesto.
  4. Plechy na donaty si potrite roztopeným maslom.
  5. Cestom naplente sáčok, bude sa vám lepšie plniť forma.
  6. Ja som zvolila túto metódu aj preto, že viem, že by som cesto mala všade, ale takto ho pekne vytlačíte len tam kde treba :)Donuty - koblihy - šišky
    Donuty - koblihy - šišky
    Donuty - koblihy - šišky
  7. Pečte asi 25 min, alebo kým sa cesto nezačne zafarbovať do hneda.Donuty - koblihy - šišky
  8. Na jahodovú polevu rozmixujte jahody s cukrom.Donuty - koblihy - šišky
  9. Na čokoládovú zahrajte mlieko k bodu varu a potom tam vložte čokoládu a cukor.Donuty - koblihy - šišky
  10. Vypnite šporák a miešajte kým sa čokoláda nerozopí.
  11. Potom už len namáčajte donuty a na ozdobu ich posypte ozdôbkami.Donuty - koblihy - šišky
    Donuty - koblihy - šišky
    Donuty - koblihy - šišky
    Donuty - koblihy - šišky

 

V súčastnosti žijem v Prahe s manželom, a troma deťmi. Rodina, domácnosť, varenie a pečenie je moja láska a hobby. Rada tvorím, vymýšlam a inštalujem rozne kompozície z jedla a kvetov. Inšpiráciu beriem z prírody ale aj od mnohý inšpiratívnych ľudí, z kníh a života všeobecne ... Dúfam že aj ja vás inšpirujem a nájdete tu, alebo na mojom blogu niečo pozitívne a inšpiratívne.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>