NajRecept.sk Sladké jedlá Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp
Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp
Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   16.6.2015

Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp

Mám veľmi pekné spomienky na školskú jedáleň. Varili tam skvelé jedlá - až na mliekovú polievku - brrr. A jeden z mojich favoritov bol ryžový nákyp poliaty sirupom. Nikdy som už potom takýto nákyp nejedla. Jedla som ich veľa a výborné, ale ten z jedálne bol a asi aj bude neprekonatelný. Nedávno som v jednom časopise (F.O.O.D) narazila na recepty pomenované podľa veľkých postáv z histórie. A ryžový nákyp tam niesol meno Radecký. Josef Václav Radecký - po ňom je mimo iné pomenovaná aj skladba "Radeckého pochod"(Radetzky-Marsch) od Johanna Straussa. A skladba je to nádherná. Myslím si, že aj dobrota menom Radeckého ryžový nákyp može byť skvelá. Či už je s ním historicky naozaj spojená, alebo nie. Ono väčšinou takéto veci vznikali tak, že jedlo dovtedy bežné sa malinko vylepšilo, pridalo sa niečo "extra" a pomenovalo sa na počesť danej osoby, príležitosti a miesta, kde ho podávali kuchári na dvoroch významných ľudí, panovníkov, šľachticov - sviečková Stroganov, roštenka Esterházyho.. Podobné je to napr. aj s holandskou omáčkou, ktorá vznikla podľa tradície ako z núdze cnosť, počas napoleonských vojen. Kuchár nemal po ruke už nič len maslo a vajcia, a tak stvoril túto dobrotu. Keď pečiem deťom u nás doma ryžový nákyp, taký ten obyčajný, nepridávam naň lekvár a sneh z bielkov. Ale inak ho pečiem tak isto. Deti si ho polievajú sirupom, pridajú si lekvár, alebo ho jedia len tak ...

Suroviny

Na nákyp:

300 g (guľatozrnnej alebo takej, ktorá sa hodí aj na risotto - Arborio)
ryža
3/4 l
mlieko
1/2 ČL (alebo vanilkový cukor)
vanilka
140 g
kryštálový cukor
4 ks (oddelené)
vajce
70 g
maslo

Na dokončenie:

3 ks
bielka
50 g
kryštálový cukor
(ja som použila ríbezľový domáci)
lekvár
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Rúru si predhrejte na 180°C.
  2. V mlieku si uvarte ryžu - najprv ju premiť v teplej vode, a potom dajte do hrnca a prilejte mlieko, pridajte štipku soli a vanilku.
  3. Varte kým ryža nezmäkne, nezabúdajte pravidelne miešať. Hlavne ku koncu, keď má ryža tendenciu sa lepiť na dno a prihárať.
  4. Keď máme ryžu uvarenú, necháme ju chvíľu vychladnúť a postáť prikrytú.
  5. Pridáme k nej maslo, ktoré sa pekne rozpustí.
  6. Zatial si vymiešame žĺtka s polovinou cukru a bielka s druhou.
  7. Vmiešame najprv žĺtkovú zmes, a potom zľahka bielkovú.
  8. Misu si vytrieme maslom a vysypeme - ja som vysypala tak, ako vždy keď pečiem ryžový nákyp - strúhankou. Ale možete aj hrubou múkou, alebo cukrom, alebo nevysypať a nechať len maslo. Nákyp sa vždy pripravuje v zapekacej, ohňovzdornej mise z keramiky alebo skla, v ktorých sa nepripečie a dobre držia teplo. 
  9. Pečte cca 45 min.
  10. Po upečení natrite lekvárom a naneste vyšľahaný sneh z bielkov a cukru.
  11. Dajte naspäť do rúry a nechajte zapiecť asi 10min, alebo kým sneh nebude pevný a trocha zhnedne.
  12. Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť, lepšie sa krája.
Keďže u nás doma sú aj taký, ktorý sneh na nákype nemusia, spravila som aj variantu bez snehu, a potom poliela sirupom :) A tu máme kúsok Radeckého ryžového nákypu. Musím povedať že si to pán generál dobre vymyslel. Je to skvelá kombinácia.  
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár