Tradičný kurací vývar na 2 spôsoby

Zdieľajte recept

Tradičný kurací vývar na 2 spôsoby

By 26. jún 2015

 

 

Ingrediencie

Postup prípravy

I. spôsob - svetlý vývar - tradičný

  1. Kurací chrbát so zvyškami premyjem a zalejem v hrnci studenou vodou.
  2. Pridám ostatné ingerdiencie, dobre poumývané, očistené.
  3. Mrkvy varím vcelku a krájam až pred podávaním.
  4. Vývar postavím na platňu a varím na strednej, skôr slabšej teplote, i keď na zavarenie niekedy čakám aj hodinu.
  5. Snažím sa čo najviac priblížiť spôsobu našich starých mám, ktoré vývar postavili v nedeľu skoro ráno na studenú pec a túto rozkúrili.
  6. Kým sa vývar dovaril, stihli zbehnúť aj do kostola.
  7. Keď sa vývar zavarí, lyžicou pozbieram penu s nečistotami a teplotu znížim.
  8. Vývar sa varí na nízkej teplote celé dopoludnie pod poodkrytou pokrievkou, aby sa obsah tekutiny pomaly redukoval a vývar sa vyčistil (tomu napomáha aj paradajka), nemiešam ho.
  9. Získam najmenej 3 litre kuracieho vývaru, ktorý precedím cez sitko.
  10. Mrkvu a mäso pokrájam na malé kocky, skladujem ich oddelene a servírujem priamo na tanier

II. spôsob - výraznejší vývar - odkukaný od G. Ramsaya

  1. Mäso, kosti a zeleninu najskôr sprudka restujem na oleji (olivovom alebo slnečnicovom).
  2. Keď sa mäso a zelenina zatiahne, zalejem horúcou, nie zovretou vodou, pridám ostatné ingrediencie a pokračujem vo varení obdobným spôsobom.
  3. Vývar týmto druhým spôsobom obvykle pripravuje polovička a musím uznať, že len málokedy dostihnem chuť jeho vývaru, vývar je skrátka jeho parketa, preto ho pripravuje väčšinou on a vynikajúci.

Kurací vývar

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>