NajRecept.sk Cestá Pizza cesto Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane
Recept Parmigiana di melanzane
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   28.5.2015

Parmigiana di melanzane

Vynikajúce papanie, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. Neopísateľne sme si pochutili, ďakujem Silvika :) Recept uverejňujem v pôvodnom znení, v závere doplním svoje úpravy. Fakt bez otáľania vyskúšajte! Taliani ju jednoducho volajú PARMIGIANA Suroviny sú pre 3 osoby.

Suroviny
2 väčšie
baklažán
300 g (ako na lasagne)
pretlak
slnečnicový olej
čerstvá
bazalka
100 g (strúhaný)
parmezán
150 g
mozzarella
soľ
slnečnicový olej na vyprážanie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Umyté baklažány a pokrájajte ho po dĺžke na plátky hrubé asi pol centimetra.
  2. Plátky dajte do sitka na cedenie cestovín a posypte hrubou soľou (nie jemnou!!!) a nechajte minimálne pol hodinu odstáť, aby z nich vyšla horčina. Niekto necháva baklažán nasolený aj celú noc.
  3. Popol hodine premyte baklažán, tak aby ste odstránili soľ a “vystískajte” zostávajúcu vodu.
  4. Potom vysmažte plátky na horúcom slnečnicovom oleji z oboch strán.
  5. Akonáhle budú plátky ružovkasté, dajte si ich na kuchynské papierové utierky, aby z nich vyšiel nadmerný olej.
  6. Do tej istej panvice, kde ste smažili baklažán, dáte taliansky “pretlak”.
  7. Pridajte soľ a varte až kým omáčka zhustne.
  8. Keď bude dovarená, pridajte čerstvú potrhnanú bazalku a zamiešajte.
  9. Medzitým si pripravte na kolieska nakrájanú mozzarellu a umytú bazalku. bDo misy, ktorá je vhodná na zapekanie do rúry si dajte na spodok rajčinovú omáčku.
  10. Na to pôjde vyprážaný baklažán, ktorý posypete parmezánom.
  11. Pokračujete s mozzarellou, prekryjete rajčinovou omáčkou a bazalkou.
  12. Pokračujete dokiaľ miniete suroviny. Posledná vrstva musi byť rajčinová omáčka, mozzarella a bazalka (vzdy ju trhajte, nekrájajte, aby dala jedlu vôňu) a hodne parmezánu.
  13. Poďmeho s pekáčom do rúry, ktorú si nastavíme na 150°C a pečieme cca 15-20 minút.
  14. Nechajte odstáť 5-10 minút a podávajte. V lete sa môže jesť aj za studena. Na povrchu by sa mala vytvoriť kôrka, tak ako u lasagne! Buon apetito! Niekto na “odľahčenie” nevysmáža baklažán, ale ho griluje.
Aby som bola úprimná, ak už chceme jesť “parmigianu”, tak smažte ju a radšej si choďte potom zabehať. Nuž, priznám sa, že som baklážán ugrilovala, lebo sa mi nechcelo prskať s olejom a panvicou. Ale aj tak to bolo mňami. Slnečnicový olej sme doma nemali, tak som si dovolila použiť olivový extra virgin. Piekla som to celé dlhšie, niečo vyše trištvrte hodiny a po 20 minútach som pridala na 180°C, lebo sa mi zdalo, že to "stojí" a nepečie sa. Asi som baklažány mala viacej vyžmýkať, nakoľko pustili šťavu a celkovo sme mali asi viacej šťavy v pekáči, ale bola veľmi chutná s tými všetkými ingredienciami. Poctivú robotu spravila čerstvá bazalka. Tak dobrú chuť priatelia a vivat talinskej kuchyni!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár