Parmigiana di melanzane

Zdieľajte recept

Parmigiana di melanzane

By 28. máj 2015

Vynikajúce papanie, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. Neopísateľne sme si pochutili, ďakujem Silvika :)

Recept uverejňujem v pôvodnom znení, v závere doplním svoje úpravy. Fakt bez otáľania vyskúšajte!

Taliani ju jednoducho volajú PARMIGIANA

Suroviny sú pre 3 osoby.

 

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Umyté baklažány a pokrájajte ho po dĺžke na plátky hrubé asi pol centimetra.
  2. Plátky dajte do sitka na cedenie cestovín a posypte hrubou soľou (nie jemnou!!!) a nechajte minimálne pol hodinu odstáť, aby z nich vyšla horčina. Niekto necháva baklažán nasolený aj celú noc.
  3. Popol hodine premyte baklažán, tak aby ste odstránili soľ a “vystískajte” zostávajúcu vodu.
  4. Potom vysmažte plátky na horúcom slnečnicovom oleji z oboch strán.
  5. Akonáhle budú plátky ružovkasté, dajte si ich na kuchynské papierové utierky, aby z nich vyšiel nadmerný olej.
  6. Do tej istej panvice, kde ste smažili baklažán, dáte taliansky “pretlak”.
  7. Pridajte soľ a varte až kým omáčka zhustne.
  8. Keď bude dovarená, pridajte čerstvú potrhnanú bazalku a zamiešajte.
  9. Medzitým si pripravte na kolieska nakrájanú mozzarellu a umytú bazalku. bDo misy, ktorá je vhodná na zapekanie do rúry si dajte na spodok rajčinovú omáčku.
  10. Na to pôjde vyprážaný baklažán, ktorý posypete parmezánom.
  11. Pokračujete s mozzarellou, prekryjete rajčinovou omáčkou a bazalkou.
  12. Pokračujete dokiaľ miniete suroviny. Posledná vrstva musi byť rajčinová omáčka, mozzarella a bazalka (vzdy ju trhajte, nekrájajte, aby dala jedlu vôňu) a hodne parmezánu.
  13. Poďmeho s pekáčom do rúry, ktorú si nastavíme na 150°C a pečieme cca 15-20 minút.
  14. Nechajte odstáť 5-10 minút a podávajte. V lete sa môže jesť aj za studena. Na povrchu by sa mala vytvoriť kôrka, tak ako u lasagne!
    Buon apetito! Niekto na “odľahčenie” nevysmáža baklažán, ale ho griluje.

Aby som bola úprimná, ak už chceme jesť “parmigianu”, tak smažte ju a radšej si choďte potom zabehať.

Nuž, priznám sa, že som baklážán ugrilovala, lebo sa mi nechcelo prskať s olejom a panvicou. Ale aj tak to bolo mňami. Slnečnicový olej sme doma nemali, tak som si dovolila použiť olivový extra virgin. Piekla som to celé dlhšie, niečo vyše trištvrte hodiny a po 20 minútach som pridala na 180°C, lebo sa mi zdalo, že to "stojí" a nepečie sa. Asi som baklažány mala viacej vyžmýkať, nakoľko pustili šťavu a celkovo sme mali asi viacej šťavy v pekáči, ale bola veľmi chutná s tými všetkými ingredienciami. Poctivú robotu spravila čerstvá bazalka.

Tak dobrú chuť priatelia a vivat talinskej kuchyni!

Parmigiana di melanzane 1
Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane 2

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>