Tekvicový prívarok

Zdieľajte recept

Tekvicový prívarok

By 10. marec 2015

Tekvicový prívarok so "šťouchanými bramborami" s pečenou cibuľkou a slaninkou. A ešte  hovädzie kocky na cesnaku a majoráne, dusené v červenom víne.

 

Postup prípravy

V lete, keď na každom rohu zakopnete o tekvicu, či prerastenú cuketu si zvyknem pripraviť tekvicové balíčky do mrazáku. Tekvicu olúpem, vydlabem a nastrúham, pridám k nej kôpku čerstvého kôpru a zamrazím si balíčky na zimu.

Prívarok

  1. Na bravčovej masti som orestoval ledabolo nakrájanú cibuľu.
  2. Keď začala chytať farbu, pridal som k nej rozmrazený tekvicový balíček, bobkový list, dochutil som čerstvo mletým čiernym korením a soľou. Tekvica pustila dosť vody, tak som nemusel podlievať.
  3. Asi po 12 minútach som v sladkej smotane rozhabarkoval lyžicu hladkej múky a vylial som do tekvice. Vtedy sa to už začalo podobať na prívarok.
  4. Keď múka dobre prevrela, odstavil som a postupne som primiešal dve lyžice kyslej smotany. Niekedy zvyknem pridať aj strúčik cesnaku.

Zemiaky

  1. Zemiaky som dal variť do osolenej vody, lepšie je použiť prílohové B, alebo C, nie šalátové A.
  2. Očistenú cibuľu som nakrájal na väčšie kocky.
  3. Na širšej panvici a bravčovej masti (môže byť aj olivový olej a maslo) som orestoval na kocky nakrájanú slaninku, stačia asi tak 2 polievkové lyžice.
  4. Potom som k nej pridal cibuľu, opekal som ich spolu pokiaľ cibuľa nedostala peknú, hnedastú farbu, ale treba dávať pozor, aby nezhorela. Je potom nepríjemne horká.
  5. Uvarené  zemiaky som scedil, ale časť vody som si dal bokom, ak by boli zemiaky veľmi suché.
  6. Potom som ich popučil,  dochutil soľou a čerstvo mletým korením, pridal som k nim slaninku s cibuľou a aj trošku tej odloženej vody, krásne zemiaky zvláčnila. Ak máte doma akúkoľvek čerstvú bylinku (pažítku, jarnú cibuľku, petržlen) bez obáv ju k zemiakom pridajte, budú ešte lepšie.

Hovädzie kocky

  1. nakrájanú cibuľu som orestoval na bravčovej masti, potom som k nej pridal hovädzie nakrájané na kocky a tiež 2/3 nakrájaného cesnaku.
  2. Keď sa vydusila šťava, ktorú pustilo mäso, podlial som dobrým červeným vínom. Už som to určite spomínal, ale na varenie treba používať kvalitné víno, zlé vám pokazí celé jedlo.
  3. Dochutil som čerstvo mletým čiernym korením a soľou,  keď sa alkohol odparil, podlial som vodou a dusil asi hodinku, záleží od mäsa.
  4. Počas dusenia som samozrejme podlieval častejšie a  malým množstvom vody, nechcel som mäso variť.
  5. Pred koncom dusenia, keď už bola hovädzina hotová, som pridal majorán a zvyšný cesnak.
  6. Po chvíľke som odstavil, mäso bolo mäkké  a krásne prevoňané majoránom.

Dobrú chuť :)

Tekvicový prívarok 1

...rád spoznávam neznáme chute a učím sa nové veci...v kuchyni sa dá aj z bežných surovín pripraviť niečo "nové". Do každého jedla treba dať lásku a fantáziu, to sú dve najdôležitejšie koreniny... dobrú chuť prajem :-) Môj blog: www.svarechou.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Jedna odpoveď pre Tekvicový prívarok

  1. Libusa

    Je to vynikajuce Juraj!Iba by som vynechala tu muku do privarku. Ja davam cervenu mletu papriku , tekvicky si stavu pustia aj tie co nie su zmrazene osolim a nepodlievam neni treba . Tak toto papanicko jsa da zaradit do zdravych jedal… Dusene a varene to je ono !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>