Pomarančovo-jablková stracciatella torta

Zdieľajte recept

Pomarančovo-jablková stracciatella torta

By 12. február 2015

Výborná torta, ktorú môžem len a len odporúčať. Nikdy by som si nebola pomyslela, že kombinácia pomarančovej chuti s jablkom môže tak vynikajúco chutiť. K tomu pridaná stracciatellova vrstva v torte, jednoducho povedané je to famózne. Tortička je ľahká, osviežujúca a pri všetkej skromnosti aj dobre vyzerá.

Ak sa vám nechce piecť,kľudne si na spodok môžete urobiť aj keksíkový základ. Nám však takto s piskótou chutí viac. Tak pozrime sa ako nato :)

Rozpis je na  tortovú formu 20 cm (kľudne môže aj do 24 cm-ej formy, len bude torta o čosi nižšia)

Ingrediencie

Postup prípravy

Použila som toto želé. Na SCK je ho dostať v Marks&Spencer. Ak nezoženiete toto želé, použite dobrý, kvalitný pomarančový sirup a číre želé podľa návodu na obale. Ja však vždy dávam menej tekutiny ako sa píše na obale. Želé nie je želatína a preto nemá také tužiace vlastnosti ako želatína.

Pomarančovo-jablkova stracciatella torta 1

 

Korpus

  1. Najprv si upečieme korpus. Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  2. Pridáme cukor a šľaháme, kým sú bielka pekné tuhé a leské.
  3. Pridáme žĺtka, zašľaháme.
  4. Potom pridáme vodu, olej a zakažrým dobre prešľaháme.
  5. Nakoniec už iba ručne vmiešame preosiatu múku.
  6. Vylejeme do tortovej formy, ktorej iba dno sme vyložili papierom na pečenie.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre na 185 stupňov cca 15-20 minút. Kontrola špajlou.
  8. Korpus necháme vychladiť. Potom z neho stiahneme papier a vrátime korpus do čistej, umytej formy.

Jablková plnka

  1. Jablká ošupeme, pokrájame na menšie kocky a podusíme na masle.
  2. Keď sú jablká mäkké, popučíme ich (dobre poslúži pučidlo na zemiaky).
  3. Ovocné želé rozpustíme v 100 ml vody.
  4. Rozpustené želé vlejeme do podusených jabĺk a necháme vychladnúť.
  5. Keď jablková masa začne tuhnúť, nalejeme ju na korpus. Ak by sme naliali teplú masu na korpus, pretiekla by želatína na spodok a korpus by bol mokrý.
  6. Odložíme do chladničky zatuhnúť. Ja som dala na 20 minút do mrazničky.

Straciatelová plnka

  1. Želatínu pokropíme 3-4 PL vody a necháme 10 minút napučať.
  2. Ricottu, jogurt a práškový cukor vymiešame.
  3. Pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu.
  4. Želatínu zahrejeme, kým sa rozpustí, ale nesmieme variť. Varením stráca schopnosť tuhnúť.
  5. Z ricottovo-šľahačkovej zmesi odoberieme asi dve lyžice do rozpustenej želatíny a dobre rozmiešame.
  6. Pomocou mixéra všľaháme túto želatínovú masu do zvyšku a dobre prešľaháme, aby sa želatína dostala všade.
  7. Nakoniec už iba ručne vmiešame čokoládu.
  8. Vylejeme na struhnutú jablkovú plnku.
  9. Odložíme do chladničky stuhnúť.

Pomarančové želé

  1. Nakoniec zalejeme pomarančovým želé. Želé rozpustíme v 100 ml vody a keď je rozpustené, zalejeme ho 100 ml studenej vody (jedno pomarančové želé je na 500 ml vody, ja som použila iba 200 ml vody).
  2. Necháme postáť a až keď je želé vychladené a pomaly začína tuhnúť, zalejeme ním tortu a opäť odložíme do chladničky, kým stuhne.
  3. Zdobíme podľa ľubovôle.

Pomarančovo-jablkova stracciatella torta5

Pomarančovo-jablková stracciatella torta1

Pomarančovo-jablkova stracciatella torta

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

2 odpovedí na Pomarančovo-jablková stracciatella torta

  1. Petra

    Dobrý deň, zaujal ma Váš recept, na túto Pomarančovo-jablkovú stracciatella tortu, avšak mám obavy že hartley´s orange jelly v obchode ktorý uvádzate nenájdeme na SLOVENSKU a preto sa chcem opýtať, že kde to bolo kupované :) Ďakujem

  2. Adkas

    Mila Petra som potesena, ze vas torta zaujala. Podla tohoto receptu ju piekla jedna moja fanusicka. Prikladam vam link, aby ste si ju mohli pozriet https://www.facebook.com/121326701296574/photos/a.650960181666554.1073741835.121326701296574/749419595153945/?type=1&theater Ja som kupovala toto zele v Anglicku, ale dotycna pani predpokladam, ze zije na SVK. V uvedenom obchode je urcite dostat toto ovocne zele,ak nahodou nie, tak v uvode mate rozpisany nahradny postup.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>