NajRecept.sk Dezerty Kakaová zebra torta
Kakaová zebra torta
Recept Kakaová zebra torta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   3.2.2015

Kakaová zebra torta

Táto torta už nejaký ten deň koluje po internete. Moja mladšia dcéra mi povedala, že by som to mohla upiecť. No čo by ste pre svoje neurobili? Vyskúšala som ju a pôvodný recept na túto tortu som si upravila podľa svojho. Robila som ju s mascarpone, ale veľmi dobre si ju viem predstaviť aj s jemným tvarohom. Domnievam sa, že s tvarohom by mohla byť chuťovo ešte lepšia. Z receptu som vynechala vaječné žĺtka (podľa mňa sú tam zbytočné) a možno preto som nemala tú výslednú masu až takú riedku ako sa píše v pôvodnom recepte a neroztekali sa mi pekne jednotlivé vrstvy. Párkrát som musela tortovú formu buchnúť o pracovnú dosku, aby obe masy pekne zaplnili celú tortovú formu. Vo vnútri to "zebrovanie" celkom ujde, ale vrch by mohol byť aj krajší. Inak s receptom som spokojná. Nabudúce to bude lepšie...

Suroviny
2 ks
vajce
4 PL
cukor
80 g
múka polohrubá
20 g
kakao
2 PL
voda
2 PL
olej
štipka
soľ

Zebrovo - pruhovaná časť

500 g
mascarpone
500 ml (vyšľahať)
smotana šľahačková
200 g (alebo podľa chuti)
cukor práškový
2 PL
kakao
20 g
želatína prášková
250 ml
mlieko
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Pridáme cukor a poriadne vyšľaháme na pevnú lesklú penu.
  2. Pridáme žĺtka a prešľaháme. Potom pridáme olej, prešľaháme, vodu, prešľaháme. Nakoniec ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom.
  3. Vylejeme do tortovej formy, ktorej iba dno sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 15 - 20 minút.
  4. Vyberieme a necháme vychladiť na mriežke.
  5. Želatínu pokropíme 3 - 4 PL vody a necháme minimálne 10 minút napučať. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a pridáme do tuha vyšľahanú šľahačkovú smotanu.
  6. Krúživými pohybmi spojíme obe hmoty. Napučanú želatínu zalejeme mliekom a zahrievame ju. Za stáleho miešania rozpustíme želatínu. Nevaríme!
  7. Asi dve -tri lyžice mascarponovej zmesi pridáme do želatinového  mlieka a dobre rozmiešame. Potom nalejeme za stáleho miešania do zbytku mascarponovej zmesi a dobre mixérom prešľaháme, aby sa želatína dostala všade rovnomerne.
  8. Hmotu rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme 2 PL preosiateho kakaa a dobre premiešame.Z korpusu odstránime papier a vrátime ho späť do čistej tortovej formy.
  9. Na korpus začneme vrstviť striedavo hnedú a bielu hmotu. Dve polievkové lyžice tmavej hmoty a do toho dve polievkové lyžice  svetlej hmoty. A postup opäť opakujeme, až pokým obe hmoty neminieme. Hmoty nesmieme miešať , rozotierať.
  10. Vlastnou váhou sa jednotlivé vrstvy roztlačia až k stenám tortovej formy a tak vytvárajú zebrový vzor.  Ak by ste náhodou mali hmoty trochu hustejšie (ako ja) stačí párkrát tortovú formu pustiť na pracovnú dosku asi z 20 cm výšky. Odložíme do chladničky stuhnúť, najlepšie na celú noc.
  11. Dobrú chuť !
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár