NajRecept.sk Francúzske zemiaky
Francúzske zemiaky
Recept Francúzske zemiaky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
S varechou v ruke    ·   4.9.2014

Francúzske zemiaky

Ja viem, vôbec nie sú francúzske, ale všetci ich tak voláme, môžu byť napríklad aj prekladané a myslím, že každý ich robí trošku ináč, niekto zo surových zemiakov a niekto z varených...so syrom, bez syra, so smotanou, či bez :)...ja zvyknem takto...

Suroviny
zemiaky
kvalitné
špekáčky
natvrdo (viac ks)
vajce
smotana na varenie
vajce
cibuľa
cibuľa
čerstvo mleté korenie
soľ
mletá sladká paprika
Postup receptu
Vytlačiť
Ja ich teda pripravujem zo surových zemiakov a radšej v širšom pekáči, lebo potom je viacej tých chrumkavých a tie máme najradšej :)
  1. Začíname čistením a krájaním, pokračujeme prekladaním a dochucovaním...ale pekne po poporiadku...
  2. Očistenú cibuľu som nakrájal na kocky a kvalitné, bezmúkové špekačky na kolieska, očistené zemiaky na tenké kolieska (cca 2mm).
  3. Keď som mal všetko nakrájané, aj uvarené vajcia, tak som na spodok hlbšieho plechu dal asi dve lyžice oleja a na ten olej prvú tenkú vrstvu zemiakov.
  4. Tie som ozdobil nakrájanou cibuľou a dochutil soľou, čerstvo mletým korením a sladkou paprikou.
  5. Na ne som potom dal špekačky a vajcia a potom zase zemiaky a tak dookola až pokiaľ som neminul všetky suroviny.
  6. Ukončil som to zemiakmi.
  7. Vložil som do rúry  a na 180°C  som piekol asi 60 minút.
  8. Potom som v sladkej smotane rozhabarkoval jedno surové vajce a takmer hotové zemiaky som ňou zalial.
  9. Nechal som v rúre ďalších cca 18 minút. pokiaľ sa na vrchu francuzákov nespravila krásna hnedá kôrka...asi takáto :)
  10. Smotana sa odparila, zemiaky sú šťavnato chrumkavo dokonalé a my môžeme začať obedovať...dobrú chuť :)
 

 

 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár