NajRecept.sk Mäso Bravčové mäso Fotorecept: Bravčové stehno na smotane s haluškami
Fotorecept: Bravčové stehno na smotane s haluškami
Fotorecept: Bravčové stehno na smotane s haluškami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   26.9.2014

Fotorecept: Bravčové stehno na smotane s haluškami

Manžel mi raz básnil o výbornom jedle, ktoré si objednal kedysi dávno (ešte ako slobodný mládenec ... a to už bolo fest dávno :))) ... ) v jednom salaši ... teda v reštike salašníckeho tipu :))) . Vraj to boli klasické zemiakové halušky a na tom kopa mäsa na kyslej smotanovej omáčke. Veľmi mu to chutilo ... až tak, že sa pokúsil vymámiť od kuchárky recept ... Samozrejme, že nepochodil a na jedlo časom zabudol ... Až minule, keď som vyzvedala čo navariť, na čo má chuť, prišiel so svojou požiadavkou. Hľadali sme niečo podobné na nete ... a nič ... tak som sa pokúsila o vlastný výtvor. Halušky som ale urobila klasické ... z múky ... A chutilo ... veľmi ... :)

Suroviny
1 kg
bravčové stehno
150 g (údená, domáca)
slanina
1 ks
cibuľa
olej
1 balenie
šľahačková smotana
soľ
cukor
ocot
bobkový list
celé čierne korenie
nové korenie

Na halušky:

400 g (hrubá)
múka
1 ks
vajce
250 ml
mlieko
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Mäso nakrájame na rezne, ale nenaklepeme ich .... Iba z každej strany osolíme a okoreníme.  Necháme chvíľu postáť.
  2. Potom ho sprudka opečieme na oleji, aby sa nám zatiahlo. Povyberáme na tanier. Vo výpeku osmažíme na kocky nakrájanú prerastenú slaninu, neskôr orestujeme aj cibuľu.
  3. Na tento základ do kastróla vložíme mäso, pridáme bobkový list a korenie. Podlejeme troškou  zeleninového vývaru a dusíme do mäkka.
  4. Kým sa mäso dusí, urobíme halušky:  Suroviny zmiešame a cesto cez haluškové sito nahádžeme do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, vodu zlejeme, prepláchneme ich a v miske pokvapkáme olejom aby sa nezlepili.
  5. No a keď je mäso už mäkké, vyberieme bobkový list a korenie (ja ho dávam do kovového vajíčka na čaj)  a zahustíme šťavu.  V šľahačkovej smotane rozhabarkujeme  asi 1 kopcovú lyžicu hladkej múky a vylejeme to na mäso. Necháme ešte prevariť, ak je treba zriedime vývarom a ochutíme 1 PL cukru a 1 PL octu.   A máme hotovo ...  :)
  6. Potom už len servírujeme ......  Prajem všetkým dobrú chuť ...
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár