Fotorecept: Rebarborovo-tvarohový zákusok s penou

Zdieľajte recept

Fotorecept: Rebarborovo-tvarohový zákusok s penou

By 13. jún 2014

Je sezóna rebarbory, tak jeden aktuálny receptík. Rebarboru si buď zamilujete, alebo ju obchádzate zďaleka. Nie každému chutí jej výrazná kyselkavá chuť. Rebarbora v kombinácii s tvarohom , jahodami, čerešňami príp. vanilkovým krémom je veľká mňamka. Aspoň podľa mňa. Pamätám si z detstva, že sme jej mali kopec v záhrade a naša nagymama nám robievala z neho kompót a varili sme aj džem. Dnes si ju musím kupovať. Rebarbora patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej potrebnej pre našu krv, mozog a nervy. Má vysoký obsah draslíka a vápnika. Je bohatá na vlákniny, ktoré viažu tuky, pomáha pri detoxikácii organizmu, podporuje činnosť čriev. Aj tu platí staré známe: aj dobrého veľa škodí. Keďže rebarbora obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej, treba ju konzumovať veľmi striedmo. Tento zákusok je veľmi lahodný a môže sa kombinovať aj s iným ovocím.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Rebarboru umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom dopenista.

    rebarbora koláč 13

  2. Pridáme po jednom žĺtka, zakaždým dobre vyšľaháme. Pridáme smotanu a opäť prešľaháme. Nakoniec ručne vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.

    rebarbora koláč 1


    rebarbora koláč 2

  3. Cesto rozotrieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Dáme na chvíľu bokom.

    rebarbora koláč 3

  4. Urobíme tvarohové cesto. 4 žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme pudingový prášok, prešľaháme.

    rebarbora koláč 4

  5. Pridáme tvaroh a dobre prešľaháme. Z bielkov ušľaháme so štipkou soli tuhý sneh, ktorý ručne opatrne vmiešame do tvarohového cesta.

    rebarbora koláč 5

    rebarbora koláč 6

  6. Tvarohové cesto natrieme na prvé cesto a posypeme rebarborou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov C asi 30-35 minút.

    rebarbora koláč 7

    rebarbora koláč 8

  7. Vyberieme z rúry a necháme trochu ochladiť. Teplotu v rúre znížime na 150 stupňov.
  8. Medzitým vyšľaháme 6 bielkov so štipkou soli na tuhú penu. Postupne všľaháme práškový cukor a dobre vyšľaháme na hustú penu.

    rebarbora koláč 9

  9. Vyšľahané bielka pomocou cukrárenského vrecka ozdobne nanesieme na cesto a vrátime do rúry zapiecť penu do zlatohneda.

    rebarbora koláč 10

    rebarbora koláč 11

    rebarbora koláč 12

Som Slovenka momentálne žijúca v Anglicku. Prostredníctvom svojho blogu http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ by som sa chcela s Vami podeliť o svoje poznatky, zážitky, skúsenosti nielen z oblasti kulinárskej, ale aj zo života nášho každodenného. Rada si pochutnám na dobrom jedle a veľmi rada si ho pripravujem sama. Svoju lásku k vareniu a pečeniu som zdedila po svojej mamke a babke. Na mojom blogu nájdete recepty staršieho aj novšieho data pochádzajúce z rôznych zdrojov, ale zaručene mnou odskúšané. Verím, že u mňa naájdete inšpiráciu, strávite tu prijemne chvíle a opätovne ma poctíte svojou návštevou.


Môj blog: www.adkas-tastyfood.blogspot.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Jedna odpoveď pre Fotorecept: Rebarborovo-tvarohový zákusok s penou

  1. Stanislava Vavreková

    Koláčik ľahučký ako pena, ďakujem za recept :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>