Bielková poleva na medovníky

Zdieľajte recept

Bielková poleva na medovníky

By 6. december 2013

Medovníky a ozdobná poleva - každoročná príjemná rutina. Avšak ako získať tu pravú polevu aby medovníčky boli ako obrázok?

My vieme - naučili sme sa to na 1. cukrárenskom workshope, ktorý sa konal v Kuchynke na Bulvári.

Neuveríte ale potrebujete DVA druhy polevy, ktorá však nie je taká ťažká ako by si človek myslel :-)  Pre správne zdobenie potrebujete polevy len s rozličnou hustotou - riedku a stredne hustú.  Viac sa dočítate v článku :

 

  • Rating 4.89 stars - based on 9 review(s)
  • Allergens :

Ingrediencie

Postup prípravy

Aby sa Vám lepšie pracovalo s polevou, vysvetlíme si, ktorá sa kedy používa :

  •   Riedka poleva sa používa na vypĺňanie vzorov.
  • Stredne hustá poleva sa používa na vytvorenie okrajov, bodiek, čiar a vzorov.

Poďme teda na postup, ktorý je úplne jednoduchý no veľmi dôležitý.

  1. Práškový cukor (odporúčame len Považský v papierovom balení, pretože neuveríte i toto má veľký vplyv na konzistenciu polevy) preosejeme aspoň 2 x cez sitko.Poleva na medovníky
  2. Bielko bez končeka (bez končeka z dôvodu aby nám nevytváral hrudky s cukrom a poleva sa neťahala) oddelíme od žĺtka do misky.Poleva na medovníky
  3. Pridáme preosiaty cukor a vareškou prípadne habarkou pomaly premiešavame ( my sme použili ručný šľahač na 1. stupni ale odporúčame skôr habarku :) ) kým poleva nadobudne požadovanú konzistenciu a lesk. Trvá to približne 1 maximálne 2 minúty.Hustá poleva by sa mala skôr ,,trhať" a nie liať.
    Riedka poleva by sa mala liať, avšak nie príliš, aby sa krásne no nie veľmi rozpíjalaDávajte však pozor aby ste polevu neprešľahali na sneh, pretože to už nezachránite a môžete ho použiť akurát tak do bábovky ;-)
  4. Ak by sa Vám poleva zdala veľmi riedka, pridajte trošku cukru, ak naopak veľmi hustá pridajte trošku bielka.
    Poleva na medovníky

    Takto vyzerá riedka poleva. Leje sa avšak nie veľmi

  5. Keď je poleva vymiešaná, naplníme osobitne riedkou a stredne hustou polevou zdobiace sáčky s tenkým koncom a zdobíme podľa svojich predstáv :-)Poleva na medovníky

Prikladám i zopár fotiek na inšpiráciu z workshopu, kde sme vytvorili takéto krásne medovníkové svietniky :-)

TIP:

  • Polevu dávkujte v malých množstvách, prípadne si naplňte viac sáčkov a odložte do chladu. Postupne zdobiace sáčky vyberajte, inak riskujete, že Vám poleva zožltne a časom sa s ňou bude i ťažko pracovať.
  • Polevu je najlepšie spotrebovať hneď v ten deň, pretože bielko zo dňa na deň mení svoju konzistenciu a tým je možnosť, že na druhý deň budete musieť polevu opravovať pridaním ďalšieho bielka.
  • Pokiaľ polevu skladujete zakrytú v chlade, vydrží vám 2 až 3 dni, avšak hmota mení konzistenciu, preto treba dosypať trošku cukru aby opäť zhustla.
  • Pri zdobení si vždy zaprite ruku, ktorou zdobíte aby ste ju mali pevnú a zdobte v približne v 70° - 90° uhle.Poleva na medovníky
  • Polevu na medovníčky nanášajte z výšky a vyhnite sa priamemu dotýkaniu špičky s medovníkom, inak bude poleva ,,pľacatá" a nevytvoria sa vám pekné okraje.

Poleva na medovníky

Poleva na medovníky

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (9 hlasov, priemerne: 4,89 z 5)
Loading...

12 odpovedí na Bielková poleva na medovníky

  1. ANNA

    dobry chcela by som info kde kupim tie sacky na zdobenie pernickou dakujem za info.

    • najrecept

      Dobrý deň, ak ste zo Žiliny alebo blízkeho okolia tak určite v Kuchynke na bulvári, ak nie ste tak pohľadajte v kuchynských potrebách tam by ich mali určite mať :-)

  2. hjhjkh

    baby co tak trosku pohybu vonku namiesto pobytu v kuchyni ? :)

    • najrecept

      To by bolo fajn, ale aj to behanie okolo rúry a pekáčov dá zabrať občas na kondičku 😀

  3. hela

    Aké je to vajce bez končeka ďakujem

    • Katka

      Ahoj Hela, konček je myslený ako časť bielka ktoá je vcelku – poväčšine pri oddeľovaní žĺtka od bielka ide ako posledná (niečo ako hutná tekutá gulička) Neviem to správne identifikovať.

      • Jaruna

        U nás se tomu říká “poutko”. J

  4. Veronika

    Dobrý, chcem sa opýtať jednu vec :) mám také isté sáčky na zdobenie ako vy ale mne vôbec nejde cez to poleva. Viete mi niečo poradiť? Postup som spravila presne podľa vás len jednoducho to cez ten úzky koniec nejde. Ďakujem za radu

    • Katka

      ahoj Veronika, pravdepodobne budeš mať veľmi hustú polevu – skús ju zriediť s pridaním bielka. Chyba môže byť tiež aj v tom, že práškový cukor bol málo preosiaty. Ja ho preosievam radšej 4 – 5 krát aby bol úplne jemný.
      Ak ti to nepôjde ani po tomto tak Ti radšej odporučím klasické vrecúška kde si spravíš dierku sama.
      Napíš či sa Ti to podarilo opraviť :)

  5. Bozena

    Dobrý deň
    Kde robím chybu , keď sa mi rozpija farebná poleva na bielej- biely podklad a na tom farebný kvet. Za odpoveď ďakujem

  6. EVA

    Nikde som sa nedocitala, odkial mte tie spice na sacky. Da sa to niekde kupit?

    • najrecept

      Ahoj Evka, špice už na sáčkoch sú. Dajú sa kúpiť v tradičných kuchynských potrebách, myslím že by ich mali mať aj v Tescome no nie som si istá :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>