Jablková štrúdľa

Zdieľajte recept

Jablková štrúdľa

By 6. október 2013

Zopár rokov som piekla štrúdle iba z lístkového cesta. Keď mi ale to kupované prestalo chutnať a začala som si pripravovať vlastné, vyskúšala som aj ťahané cesto a ukázalo sa, že je jednoduchšie, nemusím si ho plánovať dopredu, a suroviny naň mám skoro vždy doma.

Štrúdľa z neho je krehkejšia, voňavejšia a rýchlejšia (aj v príprave, aj v jedení) . Najzložitejšie je uvoľniť stôl od kníh, ceruziek, misiek, vázičiek a sviečok a zabrániť, aby sa naň čokoľvek vrátilo skôr, ako bude pekáč v rúre. K tomu treba miesto na misu s jablkami, misu s cestom, misku s maslom, dózu s cukrom a miesto na miesenie cesta.

Doporučujem pozrieť si toto video, a pri realizácii nevynechať časť s mlátením cesta o dosku. Nemám tušenie, akým spôsobom to funguje, ale funguje. Skúšala som to s plieskaním aj bez neho, a bol v tom naozaj rozdiel – bez neho sa niekedy podarilo cesto vytiahnuť na hrúbku hodvábneho papiera a niekedy nie, s ním sa to podarilo zakaždým.

Ingrediencie

  • hladká múka - 350 g (najlepšia je so zvýšeným obsahom lepku (predáva sa ako múka na pizzu), alebo aspoň čo najkvalitnejšiu)
  • vajce - 1 ks
  • ocot - 1 PL
  • masť - 30 g (alebo olej či maslo)
  • voda - 125 g (vlažná)
  • Plnka:
  • jablká - 1 kg
  • škorica - podľa chuti
  • cukor - podľa chuti
  • strúhanka - z 2 ks rožkov
  • maslo - na opečenie

Postup prípravy

  1. Z odvážených surovín odoberieme lyžicu múky a použijeme ju na podsypávanie počas hnietenia.

  2. Zbytok v miske premiešame a ďalej spracovávame na doske, kým nieje kompaktné. Teraz prichádza oná časť s búchaním, priznávam, že z celého procesu ma toto baví najviac.

    jablková štrúdľa

  3. Cesto prikryjeme miskou, na ktorú postavíme kastrólik s horúcou vodou a necháme približne 20 minút odpočinúť.

  4. Strúhanku pomaly opečieme na masle kým začne voňať a presypeme ju do misky.

  5. Olúpeme jablká, namočíme do vody s citrónovou šťavou alebo trochou octa, aby nezhnedli, rozpustíme maslo a pripravíme si cukor a škoricu.

  6. Odpočinuté cesto rozdelíme na 2 časti, jednu necháme ďalej pod miskou, druhú najprv vyvaľkáme na čo najväčší rozmer a premiestnime na stôl s jemne pomúčeným plátnom, potrieme maslom a začneme vyťahovať.

    Technika je dobre vidieť na videu, upozorňujem iba, že ten pán má asi tak 2 x viac cesta a robí z neho jednu štrúdľu, ale tak sa okradneme o dva výborné okraje a manipulácia s menšími kusmi je aj jednoduchšia.

  7. Z vytiahnutého cesta odrežeme okraje (robím to kolieskom na pizzu), potrieme maslom, posypeme opečenou strúhankou a na jeden koniec navrstvíme nakrájané jablká.Dávam prednosť tenkým plátkom, ktoré posypem cukrom a škoricou, ale ani kocky nie sú zakázané. Len slzičkovému strúhadlu by som sa radšej vyhla – jablká pri takejto úprave pustia priveľa šťavy. Môžeme posypať hrozienkami alebo nasekanými orechmi.

    jablková štrúdľa

  8. Cesto zavinieme, konce nemusíme veľmi stláčať, iba tak, aby z nich nevykúkali jablká, a premiestnime na pekáč vymastený maslom, alebo vyložený papierom.

  9. Rovnako pripravíme druhú časť cesta. Obe štrúdle popicháme vidličkou, aby mohla unikať para, potrieme maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C. Počas pečenia môžeme maslom potrieť aj niekoľkokrát, ale nieje to nevyhnutné.V krájaní mám veľké medzery, papierovo tenké chrumkavé vrstvy sa mi celkom neesteticky polámu a nepomáha ani zúbkovaný nôž. Maskujem to cukrovým popraškom, a zatiaľ si nikto nesťažoval, tak po dokonalosti nepátram.

Náplne sa dajú obmieňať. Obľúbenú máme tvarohovú, ale funguje iba z domáceho hrudkovitého tvarohu, ktorý sa zmieša s cukrom a škoricou a vajíčkom (to ani nedávam, ak je tvaroh pekne šťavnatý). Kupovaný pustí veľa vody, zatiaľ som nenašla značku, ktorá by toto nerobila.

Ak sa nájde dobrovoľník na mletie, tak pečiem aj makovú, alebo pre zmenu posypem omastené cesto rozmrveným balkánskym syrom a mám slanú variantu. Iné kombinácie som vyskúšať nestihla.

 

jablková štrúdľa

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>