Domáci hamburger

Zdieľajte recept

Domáci hamburger

By 29. august 2013

Manželka dostala chuť na hamburger, ale moja lenivosť  vyhrala :) A to teplo vonku ma tiež odrádzalo, takže hamburger sa nekonal. Už sme na neho aj zabudli, ale dozrel čas na takú malú rodinnú oslavu a vtedy som si na neho spomenul. Prelúskal som zopár receptov, pozrel nejaké fotky a takto to nakoniec dopadlo.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Z vlažného mlieka, lyžice múky, cukru a droždia som pripravil kvások.
  2. Múku, mlieko, kvások, soľ a olej som za pomoci kuchynského robota premenil na hladké cesto, ktoré som posypal múkou a nechal zakryté asi hodinku kysnúť.  Keď už cesto narástlo, bochník som rozdelil na 12 častí a z nich som vytvaroval placky.
  3. Nechal som ich cca 26 minút podkysnúť, potom som ich natrel mliekom a posypal sezamom.
  4. Nechcel som mať vysoké žemle, skôr také hamburgerovsky placaté, preto som ich dal na plech len 6 a nerozkázal som im rásť veľmi vysoko :)
  5. Piekol som ich v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.
  6. V chladničke mi už odpočíval cesnakovo- jogurtový dresing ktorý som vymiešal z bieleho jogurtu, lyžice nátierkového masla, čerstvého cesnaku a soli.
  7. Zo sladkej smotany, lyžice nátierkového masla, soli a čerstvého chrenu som vymiešal hladkú chrenovú omáčku.
  8. Mleté hovädzie  som ochutil čerstvo mletým korením, soľou, petržlenovou vňaťou a grilovacím korením, ktoré si miešam sám.
  9. Mäsom som nechal v chlade takmer dve hodiny a potom som pomocou lyžice vytvaroval  pomerne veľké placky, pretože pečením sa zmenšia. Pomohol som si papierom na pečenie.
  10. Piekol som ich na panvici, najskôr na strane s papierom, pekne to vďaka nemu držalo tvar a mäso sa nerozpadávalo.
  11. Na upečené mäso môžete hneď naukladať syr, aby sa roztopil. Ja som na to samozrejme zabudol :)
  12. Pokiaľ som piekol mäso, na druhej panvici som nechal schrumkovatieť plátky slaninky a kedže mám momentálne len dve ruky, poveril som zodpovednú osobu, aby nakrájala bielu a červenú cibuľu, paradajky a natrhala šalátové listy na optimálnu veľkosť.
  13. Žemľa sa  rozkrojí,  môže sa nechať chvíľku na grile, alebo panvici pripiecť, natrie sa omáčkou a každý si do svojho hamburgeru vkladá to, na čo má chuť :)
  14. Dobrú chuť!

...rád spoznávam neznáme chute a učím sa nové veci...v kuchyni sa dá aj z bežných surovín pripraviť niečo "nové". Do každého jedla treba dať lásku a fantáziu, to sú dve najdôležitejšie koreniny... dobrú chuť prajem :-) Môj blog: www.svarechou.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>