NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Linecké pečivo Recept na lieskovoorieškové vianočné pečivo, ktoré ovládne váš sviatočný stôl.
Recept na lieskovoorieškové vianočné pečivo, ktoré ovládne váš sviatočný stôl.
Recept na lieskovoorieškové vianočné pečivo, ktoré ovládne váš sviatočný stôl.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   29.11.2023

Recept na lieskovoorieškové vianočné pečivo, ktoré ovládne váš sviatočný stôl.

Užite si kúzlo domáceho pečenia s týmto neodolateľným receptom na lieskovoorieškové pečivo. Tieto sušienky kombinujú bohatú chuť čokolády s jemnou textúrou a orechovou vôňou mletých lieskových orieškov. Ideálne pre vianočné oslavy, tieto sušienky nielen že prevonia váš domov sviatočnou vôňou, ale tiež prináša radosť a pohodu pri každom súste. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a pripravte si pečivo, ktoré bude hviezdou vášho vianočného stola.

30 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

100 g
maslo
50 g
práškový cukor
1 ks
žĺtok
1 bal.
vanilkový cukor
štipka
soľ
180 g
hladká múka

Pusinky:

3 ks
bielok
150 g
práškový cukor
200 g
mleté lieskové oriešky

Plnka:

150 ml
smotana na šľahanie
150 g
horká čokoláda
150 g
mleté lieskové oriešky
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Začneme tým, že vyšľaháme maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, kým nevznikne nadýchaná pena. Potom pridáme trochu soli a žĺtok a nakoniec postupne vmiešame hladkú múku. Vypracujeme cesto, kým nebude hladké, a potom ho uložíme v chladničke na 60 minút, aby sa prechladilo a spevnilo.
  2. Kým sa cesto chladí v chladničke, využijeme tento čas na prípravu pusiniek.
  3. Najskôr vyšľaháme bielky do nadýchanej peny, postupne do nich pridávame cukor a na záver vmiešame oriešky. Pripravíme plech, na ktorý položíme papier na pečenie a na ňom nakreslíme kruhy s priemerom 3 cm, aby nám slúžili ako sprievodca na tvarovanie pusiniek. Pusinky vkladáme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri 150 stupňoch, potom znížime teplotu na 100 stupňov a necháme sušiť ďalších 20 minút. Po dopečení pusinky necháme vychladnúť.
  4. Po vytiahnutí lineckého cesta z chladničky ho rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 2-3 mm. Potom pomocou guľatej formy vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm a pokladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov, zhruba 8 až 10 minút.
  5. Smotanu zahrejeme v hrnci tak, aby sa nevarila, a potom ju zložíme z ohňa. Do teplej smotany pridáme čokoládu rozlámanú na kúsky a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Nakoniec vmiešame opečené mleté lieskové oriešky a všetko dôkladne premiešame, aby vznikla homogénna zmes.
  6. Na každé vykrojené linecké koliesko nanesieme vrstvu orieškového krému a na ňu položíme orieškovú pusinku. Vianočné pečivo je možné konzumovať hneď, ale najchutnejšie býva až na druhý deň, kedy linecké koliesko pekne zmäkne.

              * Z dávky je cca 60 ks.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár