NajRecept.sk Sladké jedlá Šišky Recept na fašiangové makové pirôžky
Recept na fašiangové makové pirôžky
Recept na fašiangové makové pirôžky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   19.1.2024

Recept na fašiangové makové pirôžky

Jednoduché fašiangové pohostenie. Ja som plnila makom, lebo môj syn miluje mak, ale kľudne si to viem predstaviť aj s mletými vlašskými orechami alebo dokonca aj s tvarohom. Treba ich piecť v rozpálenom oleji najskôr spojom dole, aby sa nerozleteli, inak sú skvelé. Autor: Lucka

55 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
300 ml
mlieko
1 kocka
droždie
1 ks
vajce
2 lyžičky
soľ
2 lyžičky
kryštálový cukor
1 ks (stredne veľký, uvarený)
zemiak
1 lyžica
olej

Maková náplň:

150 g
mletý mak
2 lyžice
slivkový lekvár
1/2 ks
citrón
na osladenie
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si pripravíme kvások, v troche mlieka rozpustíme lyžičku cukru a rozdrvíme droždie. Necháme vzísť kvások. 
  2. Ostatné suroviny na cesto dáme do misky, pridáme kvások a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. 
  3. Vykysnuté cesto dáme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrubší plát, ktorý nakrájame na štvorčeky, tie naplníme makom. Každý štvorček preložíme, a necháme ešte kysnúť asi 20 minút.
  4. Smažíme na rozpálenom oleji na panvici z oboch strán dozlata. Najskôr smažíme spojom dole, aby sa počas smaženia pirôžky nerozišli.
  5. Plním makovou náplňou - mletý mak zmiešam s cukrom podľa chuti, pridám nastrúhanú citrónovú kôru, trochu šťavy, lekvár a premiešam.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár