NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Dokonalý recept na makový a orechový závin. Trik, vďaka ktorému budete mať v reze niekoľko vrstiev náplne a cesta.
Dokonalý recept na makový a orechový závin. Trik, vďaka ktorému budete mať v reze niekoľko vrstiev náplne a cesta.
Dokonalý recept na makový a orechový závin. Trik, vďaka ktorému budete mať v reze niekoľko vrstiev náplne a cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   27.1.2024

Dokonalý recept na makový a orechový závin. Trik, vďaka ktorému budete mať v reze niekoľko vrstiev náplne a cesta.

Recept na výborné kysnuté cesto, ktoré dokážete jednoduchým trikom rozvaľkať na čo najtenšiu vrstvu a vďaka tomu zrolujete závin niekoľko krát. Tento postup zabezpečí, že vo vnútri závinu vzniknú viaceré vrstvy náplne, čím vznikne vizuálne atraktívny efekt pri rezaní. Vo video recepte sa dve cestá spájajú k sebe, aby ste závin dokázali zavinúť viac krát, no ja som cesto nespájala a upiekla som štyri samostatné záviny.

80 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny

Orechová náplň:

200 g
mleté orechy
100 g
kryštálový cukor
2 lyžice
marhuľový džem
100 ml
horúca voda

Maková náplň:

200 g
mletý mak
100 g
kryštálový cukor
2-3 lyžice
marhuľový džem
200 ml
horúca voda

Cesto:

1 kocka
droždie
50 g
kryštálový cukor
200 ml
vlažné mlieko
700 g
hladká múka
1/2 lyžičky
soľ
200 ml
vlažná voda
50 ml
olej
+
30 ml
olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Orechová náplň:
    Spojíme pomleté orechy, cukor a džem dohromady. Pridáme vriacu vodu (môžete zameniť aj za mlieko) a dobre premiešame. Cieľom je dosiahnuť jemnú a pomerne riedku konzistenciu plnky, aby sa dobre po ceste rozotierala.
  2. Maková náplň:
    Makovú náplň vytvoríme podobným spôsobom. Zmiešame spolu mletý mak, cukor a džem. Potom prilejeme vriacu vodu (alebo použijeme mlieko) a dobre premiešame. Konzistencia makovej náplne by mala byť trochu hustejšia v porovnaní s orechovou plnkou, ale zas taká, aby sa dala rozotierať po tenkom ceste.
  3. Všetky suroviny na cesto okrem 30 ml oleja dáme do misky a vypracujeme hrudu cesta. Keď máme hrudu cesta, pridáme 30 ml oleja a znova miešame, kým nedostaneme hladké cesto. Necháme kysnúť pol hodinu, potom rozdelíme na 4 časti, ktoré potrieme olejom. Tie necháme 15 minút na doske zakryté potravinárskou fóliou odpočívať.
  4. Cesto a pracovnú dosku znova potrieme olejom a prikryjeme fóliou. Použila som fóliou na balenie darčekov. Následne ručne cesto roztlačíme na čo najtenšiu vrstvu. S cestom sa krásne pracuje. Rukami rozťahujeme cesto do strán tak, aby sme vytvorili obdĺžnik. Natrieme náplň a ak chceme hrubší a viac vrstvený závin, spojíme jeden závin s druhým cestom a pokračujeme v rolovaní. Ja som všetky štyri časti cesta využila samostatne.
  5. Hotový závin potrieme žĺtkom a necháme ešte 20 minút vykysnúť. Pred pečením popicháme vidličkou alebo špajdlou.
  6. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30-35 minút. Priebežne kontrolujeme.

Inšpirovala som sa video receptom:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár