NajRecept.sk Cestá Pizza cesto Babičkin recept na starodávny podplamenník so slaninou a cibuľou
Babičkin recept na starodávny podplamenník so slaninou a cibuľou
Babičkin recept na starodávny podplamenník so slaninou a cibuľou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   18.11.2023

Babičkin recept na starodávny podplamenník so slaninou a cibuľou

Pradávny podplamenník so slaninou a cibuľou predstavuje tradičný slaný koláč, ktorý je výrazne obohatený slaninou, cibuľou a zemiakmi v ceste. Podľa popisu je tento koláč zaradený medzi obľúbené slané pečivo. Ide o originálny recept na zemiakové kysnuté cesto, ktoré je chutné, dokonca aj bez ďalších surovín na vrchu.Kombinácia kyslej smotany a slaniny potom dotvára výslednú chuť tohto pokrmu a robí ho neodolateľnou dobrotou

20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka
150 ml
teplé mlieko
1 lyžičku
kryštálový cukor
1 lyžička
soľ
1 ks
vajce
3 lyžice
olej
1/2 kocky
droždie
2 ks
uvarené zemiaky
350 g
kyslá smotana
200 g
údená slanina
2 ks
červená cibuľa
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na prípravu kvásku tradičným spôsobom najprv v teplom mlieku rozpustíme lyžičku cukru. Potom do mlieka pridáme droždie a necháme zmes stáť približne 15 minút.
  2. Všetky ingrediencie, okrem kyslej smotany, slaniny a cibule, zmiešame v miske. Do tejto zmesi pridáme pripravený kvások a spracujeme ich do hladkého cesta. Potom je najlepšie uverené zemiaky nastrúhať na jemno, aby sa lepšie zapracovali do cesta.
  3. Po spracovaní cesta ho necháme kysnúť približne jednu hodinu. Až cesto dokončí kysnutie, vytvarujeme ho do vyššieho pekáča, ktorý sme vopred vymazali tukom.
  4. Potom, čo cesto umiestnime do pekáča, ho potrieme kyslou smotanou, posypeme cibuľou a nakoniec poukladáme nakrájanú slaninou. Následne celý koláč vložíme do rúry na pečenie.
  5. Koláč pečieme v rúre, ktorú sme predhriali na 180 stupňov, približne 20 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár