Výborná domáca huspenina
Pridané: 11.3.2021
U nás sa toto jedlo volá huspenina, niekto tomu hovorí aspik a videla som už aj názvy sulc a studená. V mojom okolí sa v každej rodine varí huspenina inak. Niekto varí huspeninu len zo surových koží a nôh, ja kombinujem surové mäso s údeným a napríklad moja svokra varí huspeninu iba z údeného mäsa. Huspenina sa u nás kedysi robila len v zime po zabíjačke, keď sme mali domáce údené mäso. Pamätám sa, ako moja babička vždy postavila velikánsky hrniec plný kože a mäsa na sporák, v ktorom sa kúrilo drevom a celý deň pomaličky varila. Teraz varím huspeninu už len z kúpených surovín, preto som si tento rodinný recept upravila podľa svojich predstáv, ale vy si huspeninu pokojne môžete variť aj tým pomalým starodávnym spôsobom... Autor: Janaha
Čas prípravy 20 min
ZOBRAZIŤ RECEPT Krehké vanilkové rožteky s mandľami
Pridané: 11.10.2020
Tieto mandľové rožteky sú vďaka škrobovej múke v ceste krásne krehké... Nepoužívam formu, tvarujem ručne. Je to pre mňa relax, takže si to veľmi užívam. Milujem vianočné pečenie a hlavne milujem rožky na akýkoľvek spôsob. Moje obľúbené sú ešte makové. Je to trochu netradičná kombinácia, ale veľmi chutná. Odporúčam vyskúšať. Autor: Janaha
Čas prípravy 25 min
ZOBRAZIŤ RECEPT Hrnčekový koláč s jablkami a posýpkou
Pridané: 28.10.2020
Jablčných koláčov nikdy nie je dosť. Náš obľúbený hrnčekový jablkový koláč s posýpkou. Objem hrnčeka, ktorý používam na pečenie je 250 ml. Koláč som piekla na menšom plechu 35 x 25cm, výška 4cm. Do cesta (i do posypu) odporúčam použiť krupicový cukor, je jemnejší ako kryštálový a v obchodoch ho dnes už bežne dostať kúpiť. Pokiaľ máte kyslé jablká, môžete do posypu pridať o trochu viac cukru. Autor: Janka
Čas prípravy 20 min
ZOBRAZIŤ RECEPT Šamrole s jahodovou penou
Pridané: 3.6.2021
Kremrole, alebo šamrole, alebo jednoducho trubičky z lístkového cesta s jahodovou penou. Jahodovú penu robievam aj na domáce šišky. Máme ju veľmi radi, je síce extrémne sladká, ale veľmi chutná a niekedy ten cukor musíme doplniť, tak jedine takto. Najlepšie sú hneď po upečení, ale aj na druhý deň sú stále dobré. Tie, ktoré nestihneme zjesť, skladujeme samozrejme v chladničke. Po naplnení ich nedávam hneď do chladničky, ale nechám ich najskôr voľne vychladnúť v kuchyni na stole. Autor: Janka
ZOBRAZIŤ RECEPT
Oriešky s kávovým krémom
Pridané: 10.10.2020
Naša obľúbená vianočná cukrovinka. Recept je po babičke, len ja som si do plnky pridala kávu. Naozaj to urobilo veľa, sú bombastické. Je s tým síce veľa práce, natlačiť cesto do formičiek, upiecť, vyklopiť, každý kúsok naplniť krémom. Ale tak, ja to robím rada a pridám ešte kúsok mojej lásky, aby boli chutnejšie. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Trubičky z lístkového cesta - šamrole
Pridané: 10.10.2020
Jednoduché a rýchle šamrole z lístkového cesta plnené bielkovým snehom. Bielkový sneh už robím asi 10 rokov rovnaký, nikdy neuberám cukor ani nemením za trstinový alebo hnedý. Veď ak si dám pár trubičiek na Vianoce, tak sa celý svet nezrúti. Vzhľadom k tepelne neupraveným bielkom odporúčam šamrole čo najskôr zjesť :). Ja osobne mám rešpekt pred jedlami zo surových vajec a toto je jeden z mála receptov, kde ich používam, aj to len preto, že mám svoje domáce vajíčka, pretože robiť zákusok z kupovaných surových vajec by som asi neriskovala. Ak si netrúfate použiť surové vajíčka, nájdite si radšej recept, kde sa bielková pena šľahá nad parou. Ja robievam väčšinou takto, je to rýchlejšie a výsledný efekt je skoro rovnaký :) Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Domáci hroznový džem
Pridané: 23.9.2020
Hroznový džem, ako ho robím ja ... Ak ste ho ešte nerobili, určite vyskúšajte. Chuťovo je fantastický, avšak tento džem nie je vhodný na plnenie koláčov a buchiet, pretože vyteká. Je to skôr džem na natieranie, napr. vianočného pečiva, do zákuskov alebo na chleba .. Teraz je aj sezóna, takže šup všetko pozbierať a zužitkovať. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Kokosové venčeky bez vajíčka nielen na Vianoce
Pridané: 23.9.2020
Ak máte v obľube vianočné pečivo s kokosom, môžete vyskúšať. Ja ich pečiem nielen na Vianoce, ale aj počas roka. Sú fantastické, len tá dnešná cena masla je hrozná. Niekto maslo zamieňa za stužený tuk a tiež si ich chváli, asi budem musieť vyskúšať aj ja. Prípadne si vyrobiť vlastné maslo zo smotany a potom to, čo zostane, spracovať ďalej. Zabijem tak dve muchy jednou ranou. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Legendárny jablkový koláč našich babičiek
Pridané: 27.5.2021
Jednoduchý a hlavne veľmi tradičný recept na jablkové pité, ktoré nikdy nesklame žiadneho maškrtníka. Milujem tradičné recepty, ktoré majú svoju minulosť. Tento recept mi dala ešte moja mamka. Ja som si ho trochu upravila a do cesta pridávam namiesto mlieka biele víno, ktorého je tam síce málo, ale niekde som čítala, že biele víno tieto cestá dokonale zjemní. A je to pravda.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Slivkové knedle zo zemiakového cesta
Pridané: 23.9.2020
Starý klasický recept na slivkové gule zo zemiakového cesta ... je to recept, ktorý robievam celé roky len "od oka", takže množstvo surovín je orientačné ... Zvyknem ovocie zameniť podľa toho, čo práve doma máme. Napríklad marhule, ale robila som tiež aj z čučoriedok a malín. Jedny boli lepšie ako tie druhé. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Cuketové halušky - skvelá príloha
Pridané: 18.6.2021
Tieto cuketové halušky som objavila len nedávno na internete a musím povedať, že je to jeden z tých geniálne jednoduchých receptov, ktoré dokážu naozaj príjemne prekvapiť. Skvelá obmena klasickej prílohy, klasických halušiek iba z múky a vody alebo zo zemiakov. Skúste k mäsu s omáčkou, cuketu veľmi nie je cítiť, takže kto nevie, že do receptu išla nastrúhaná cuketa, ani ju neobjaví. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Tvarohové šišky bez droždia
Pridané: 2.5.2021
Tvarohové šišky bez použitia droždia, čiže nemusíte čakať, kým vám cesto vykysne. Môžete ich robiť počas celého roka, nielen počas fašiangov. Je to síce kalorické jedlo, ale radím ho medzi tie jednoduchšie recepty, pri ktorých nemusím stráviť veľa času v kuchyni. Tvaroh je najlepšie použiť hrudkovitý, robila som už aj s jemným tvarohom, pretože som doma nemala iný, ale nebolo to veľmi dobré. Zjesť sa to dalo, ale nabudúce pôjdem radšej do obchodu. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Nepečené ovocné rezy s tvarohovou penou
Pridané: 16.9.2020
Ďalší skvelý recept z mojej kuchárskej knižky. Premýšľala som, ako zúžitkovať ovocie z mrazničky, tak som vymyslela tento nepečený tvarohový rez, ktorý je tak dobrý, že ho pripravte rovno z dvojitej dávky. Na dno plechu som naložila sušienky, aby boli rezy pevnejšie, ale nie je to podmienkou. Už ako chcete vy. Môžete použiť aj detské pikšóty alebo nič, ale v tom prípade nezabudnite vyložiť formu potravinárskou fóliou, aby ste vedeli celý koláč vybrať a až potom môžete krájať. Vrchná poleva je pripravená zo sirupu a pudingového prášku. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Kokosové vanilkové rožteky
Pridané: 4.10.2020
Konečne som našla dobrý recept na voňavé kokosové rožteky, podľa našej chuti... odkedy som ich prvýkrát vyskúšala, zaradila som ich medzi naše obľúbené. Rožteky sú bez vajíčka, rýchle, jednoduché, krehké a voňavé a nemusia sa piecť dlho dopredu, ako niektoré iné recepty. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Domáci poctivý slivkový lekvár
Pridané: 14.9.2020
Vždy, keď je dobrá úroda sliviek, varievala moja mamka s ockom lekvár vonku na dvore, v medenom kotli. Výborne sa ním plnia buchty a rožteky, pretože pri pečení nevyteká a bonus navyše, je úplne bez cukru :) Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT
Cuketové halušky s bryndzou, cesnakom a kôprom
Pridané: 14.9.2020
Jedna z mnohých variácií na moje obľúbené cuketové halušky, tentoraz s bryndzou, cesnakom a kôprom. Je to môj vlastný recept, určite odporúčam vyskúšať aspoň raz. Autor: Janaha
ZOBRAZIŤ RECEPT