Martina Schmidtova

Moje recepty

FotoRecept | Plnený kel & Chou farçi
FotoRecept | Plnený kel & Chou farçi
Pridané: 28.10.2015
Na nedeľný obed máme radi poriadne jedlo, ideálne nejaké mäsko, dobrý vývar. Na záver by nemalo chýbať niečo sladké. Plnený kel ma zaujal na prvý pohľad. Milujeme plnenú kapustu - o tom by som mohla básniť. Avšak plnený kel som nikdy nerobila. Pravda je, že kel pripravujem aj ako prívarok alebo polievku a chutí nám všetkým. Dokonca aj deti si pochutnajú :) Kapustné listy a alebo kelové sa plnia v rôznych krajinách na rôzne spôsoby. Niekde sa do plnky pridávajú krúpy a niekde ryža. Keď pripravujem kapustu - pridávam ryžu, tak ako to robí moja mama alebo stará mama. Tento krát som mäsovú plnku doplnila krúpami, ktoré som pred tým uvarila. Pripravovala som to celé v liatinovom hrnci - skvelý na pečenie aj zapekanie. Vo francúzsku sa liatinový hrniec používa často, práve pri príprave takýchto receptov. Jediné čo odporúčam je dobre si hrniec vytrieť maslom. Liatina tak ako francúzi alebo aj ja, milujú maslo :) x
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Citrónové košíčky so snehom
FotoRecept | Citrónové košíčky so snehom
Pridané: 24.10.2015
Recept na tieto citrónové košíčky sa hodí na leto ale kľudne ho pečte aj v chladnejších dňoch. Je naozaj super. Časť si možete pripraviť do zásoby - upečené korpusy sa dajú skladovať dobre uzavreté v špajzke alebo chladničke. A použijete ich až keď budete potrebovať niečo rýchlo vytvroriť. Je to klasické linecké cesto. Ako náplň som zvolila citrónový varený krém tzv. Lemon curd, niekde nazývaný aj citrónový tvaroh. Ten je možné pár dní uchovať v chladničke. Predávajú ho aj hotový vo vybraných obchodoch, hlavne v tých s anglickým tovarom. A sneh máte hotový raz dva. Ja som krém aj sneh pripravovala v mise s presným ohrevom a vďaka tomu to bola rýchla a skvelá práca. Jednak boli hrozné teplé a misa to teplo z ohrevu a varu neprenášala do mojej kuchyne, na rozdiel od šporáku a rúry. Jedna misa zvládla všetko. Variť sneh nad parou je náročné hlavne ak máte v kuchyni skoro 35 °C ale keď to za vás niekto odkrúti tak je to super. x
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Keksíky s citrónovou príchuťou
FotoRecept | Keksíky s citrónovou príchuťou
Pridané: 23.9.2015
Začiatok školského roka prináša vždy otázku čo zabaliť deťom do školy na desiatu. Aby to zjedli, neskončilo to v koši, chutilo im to všetkým a aby som ani ja nemala výčitky že dostávajú "blafy". Balím im chleba alebo žemlu obloženú nejakým syrom, šunkou a zeleninou. S tým nemám problém. Horšie to je s keksíkmi, lebo pravda je že deti chcú aj niečo sldké, niečo fajné. Viem že keď nedostanú zabaléné už z domu, kúpia si sami, a to nie vždy skončí tak ako by som chcela. A tak sa snažím občas napiecť alebo pripraviť niečo doma. O cereálnych tyčinkách ktoré pripravujem som už písala, niekedy pribalím koláč, muffin a pod. A inokedy upečiem svoje keksíky. Dobre skladované vydržia aj týždeň a viac. Tento recept je jednoduchý a chutný. Upečené keksíky sú chrumkavé a lahodné. Inšpiráciou mi bol recept od Marthy Stewart z jej knihy COOKIES.
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Madlenky
FotoRecept | Madlenky
Pridané: 22.9.2015
Madlenky sa stali svetoznáme aj vďaka francúzskemu spisovateľovi Marcelovi Proustovi - tu je krátky úryvok z románu "Hľadanie strateného času" - "... Matka poslala pro jeden z oněch malých baculatých koláčků, kterým se říká madlenky a vypadají, jako by byly dostaly tvar ve žlábkované lastuře. A brzy jsem, sklíčen chmurným dnem a vyhlídkou na smutný zítřek, zvedl k ústům lžičku čaje, v níž jsem nechal změknout kousek madlenky. Ale v témž okamžiku, kdy se doušek promíšený drobty koláče dotkl mého patra, trhl jsem sebou a soustředil se na podivné věci, které se ve mně děly. Zaplavil mě pocit lahodného požitku, izolovaný pocit bez vědomé příčiny. Okamžitě způsobil, že se mi životní převraty staly lhostejnými, pohromy neškodnými, krátkost života klamnou, podobně jako si počíná láska, když mě naplní drahocennou esencí: nebo spíš tato esence nebyla ve mně, nýbrž byla mnou. Přestal jsem se cítit nepatrný, nahodilý, smrtelný...." Táto fancúzska špecialita sa predáva ráno na trhoch, pekár vstáva o tretej aby ich stihol napiecť :) Každý kraj má svoju špecifickú chuť a aj tvar, dokonca sú aj hranaté, myslím však, že najkrajšie a najlepšie sú v tvare lastúry. Jediné čo je dobré dodržať a "neošidiť", je kvalitné maslo. Vďaka nemu sú mandelnky tak jemné a nadýchané. Dochucujú sa rôzne - najčastejšie citrónom alebo pomarančom. Dajú sa tiež naplniť, čokoládou, ovocím a pod. Ich tvar má pripomínať lastúru. Ak však nemáte formu na madlenky, použiť môžete napríklad formičky na medvedie labky alebo formičky na vianočné pečivo.
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Ovocný mrveničkový crumble koláč
FotoRecept | Ovocný mrveničkový crumble koláč
Pridané: 18.9.2015
Leto končí a sezóna čerstvého ovocia bohužiaľ tiež. Posledná možnosť si ho naozaj užiť. Na tento recept možete použiť akékoľvek ovocie. Nie je to nič prevratné a dokonca som už podobný recept spomínala. Prišlo mi ako dobrý nápad pripraviť ho do misiek, a potom vo vyjedať rovno z nich, pričom každý može mať tú svoju porciu :) Dokonca by sa to dalo pripraviť dopredu a podávať na raňajky, olovrant ... možností je veľa. Tak si recept užite a hlavne si užívajte posledné možnosti čerstvého dozretého ovocia a pečenie s ním :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Ľadové kocky s kvetmi, bylinkami a ovocím
Ľadové kocky s kvetmi, bylinkami a ovocím
Pridané: 18.9.2015
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč
FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč
Pridané: 12.9.2015
Slivky sú veľmi vďačné ovocie. Či už surové, varené na lekvár, alebo ako pálenka. O tej tu písať nebudem na to sú povolanejší :) Sezóna sliviek je tu a s ňou aj slivkové koláče, buchty a iné dobroty. Podľa mňa toto ovocie najlepšie ladí s kysnutým cestom - slivkové buchty sú top a takou slovenskou i českou klasikou. Na Slovensku rastú skoro všade a tak má každy kraj svoje špeciality ktoré s nimi pripravuje. Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní. V Leviciach sa dnes nachádza múzeum oblasti Tekov. Dodržala som aj povodný postup prípravy a sposob pečenia. Len hrozienka som nahradila práve slivkami. Myslím si, že väčšina receptov má spoločný základ a obmieňali sa ingrediencie do náplň alebo konečný tvar koláčov a pod. Recept je stručný a zbytočne sa v ňom nerozpisujú o postupe, takže je treba mať kus praxe, a kysnuté cesto nejaké skúsenosti potrebuje :) Ale na druhú stranu ak sa budete držať základných pravidiel určite sa podarí. Tu je pár rád na prípravu kysnutého cesta, ktoré dodržiavam: všetky suroviny musia mať rovnakú = izbovú teplotu ak je v recepte mlieko, nikdy nepoužite príliš horúce, stačí tiež izbová teplota alebo vlažné droždie si vyberte min. hodinu pred pečením aby sa naštartovalo a tak pripravte kvások do kvásku vždy pridajte aspoň štipku cukru - tiež pomáha naštartovať kvasný proces nikdy nepridajte soľ do kvásku, radšej do múky alebo už do premiešaného kvásku s múkou, soľ zastaví kvasenie ak miesite v mixéry, min. raz oddeľte cesto pomocou špachtle od dna misy aby vám tam neostávala múka dobre premiesiť, nahnať vzduch do cesta, može trvať aj desať minút ak ste miesli v mixéry vždy je dobré cesto ešte prepracovať aj rukami, stačí chvíľu, dodáte mu tú poslednú ingredienciu ktorá sa nepredáva - lásku vykysnúť nechajte cesto prikryté, pozor na prievan, ideálne je zabaliť do deky alebo perín :) ja zásadne nevetrám a neotváram v kuchyni okno keď mi cesto kysne :) na vykysnutie cesta použite radšej nerezovú, drevenú misu alebo ošatku, nie plastovú rúry v bytoch nemajú dostatok vlhkosti, hlavne tie elektrické, preto je dobré dať na spodok nádobu s vodou a cesto orosiť vodou pred vložením do rúry aj po vybratí - tým dosiahnete chrumkavosť korky - platí u pečiva sladké kysnuté koláče potierajte maslom alebo iným tukom
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Bleskový ríbezľový koláč
FotoRecept | Bleskový ríbezľový koláč
Pridané: 11.9.2015
Asi všetci by sme chceli v lete tráviť čo najviac času vonku, pri vode, v prírode, v lese, na prechádzke a čo najmenej v kuchyni. Ale je to práve leto ktoré nám poskytuje veľké množstvo čerstvých surovín tak typických pre toto ročné obdobie, že by bola škoda v tej kuchyni aspoň chvíľku nepobudnúť. Dozrieva hlavne ovocie i keď ani pohľad do zeleninových záhonov nie je bez odmeny. Niekedy je ťažké si vybrať čo pripraviť, navariť, upiecť. Ktoré ovocie si vybrať. Čo zavariť, čo zamraziť čo zjesť len tak zo stromu, z kríku. Tak to v lete má byť. Zúžitkovať všetky plody a dobroty čo dopestujeme, alebo kúpime, tak ako ja :) Ale dnes našťastie je na trhoch, farmárskych výber naozaj uspokojivý. Ja tie sobotné rána milujem. Vyberám a premietam čo by som mohla z tých dobrot pripravovať, každý deň, celý týždeň. A občas skončím na trhu aj cez týždeň :) Tentokrát tu mám bleskový recept na letný koláč. Je z kategórie, hrnčekových rsp. lyžičkových v tomto príprade. Ale myslím si, že v tomto rýchlom čase, keď je tak krásne je lepšie byť v kuchyni čo najmenej. Niečo rýchlo upiecť a potom von, jesť to na záhradke, na pikniku alebo výlete. A tento koláčik je naozaj šup-šup :) Zvolila som ríbezle. Je práve ich sezóna a keď nevaríte výborný lekvár ktorý sa zíde na vianočné pečenie, sú ideálne do rýchlych koláčikov, bublanín a pod.
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Slaný cuketový koláč
FotoRecept | Slaný cuketový koláč
Pridané: 8.9.2015
Tento koláč sa u nás pečie každý rok v lete, a to hneď niekoľko krát. Ak je dosť cukiet tak aj na jeseň. Ja cuketu možem na všetky spôsoby. Táto úprava zatiaľ chutila každému kto ochutnal. Ak ho budete piecť na malom plechu bude vysoký ak na veľkom, vznikne placka. Oba spôsoby sú fajn. Ja som pri fotení/pečení použila stredne veľký plech a tak mám niečo medzi plackou a buchtou :) Miesto cukety môžete použiť aj tekvicu. Veľkosť plechu, ktorý som použila je 23 x 33 x 5
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Jablkové maslo
FotoRecept | Jablkové maslo
Pridané: 7.9.2015
Nenechajte sa zmiasť tým názvom, nejde o maslo ako také, nie je tam žiadne mlieko ani smotana, len jablká. Ale hustotou to može pripomínať maslo, a skvele sa natiera na chlebík ako maslo. Je tu sezóna dozrievania a tiež zavárania. A ak budete mať tento rok nadbytok jabĺk, alebo by ste chceli skúsiť niečo nové tak by to mohlo byť práve jablkové maslo. Je populárne hlavne v Amerike, a tiež v Anglicku. Ideálne bude na dlhé zimné obdobie. Ale aj teraz može spestriť raňajky alebo olovrant. Ja som mala možnosť variť v hrnci s presným ohrevom od KitchenAid. Je to skvelá vecička nie len na takéto recepty, ktoré potrebujú pomalé varenie, a tiež stálu teplotu. Nemusíte sa báť že vám prihorí, že sa prehreje alebo vykypý. Ja som varila dlhých 16 hodín a väčšiu časť dokonca v noci, a nič sa nestalo. Síce som mala kus obavy ale skôr preto, že som hrniec nepoznala a neverila som tomu že sa nič nestane :) No poznáte to, kto by riskoval že mu vyhorí kuchyňa, zničí sa hrniec alebo niečo podobne nepríjemné ? Ale všetko dopadlo výborne. Dnes viem, že sa nie je čoho obávať. Hrniec dodrží to čo do neho "naťukáte". Možete byť kľudná/ý.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
Domáce orechovo-medové müsli tyčinky
Pridané: 12.8.2015
Neviem ako vaše deti ale tie naše sú schopné zjesť značné množstvo müsli tyčiniek a ja som bola dlho rada a spokojná, že majú radi zdravé "svačinky". Ale v poslednej dobe sa všetky potraviny, a müsli tyčinky tiež, začali skúmať a zisťovať či sú naozaj také zdravé a neškodné a prospešné. A ako to už býva - nie sú. Teda väčšina bežne dostupných. Obsahujú veľa cukru, žiaden jogurt, ak by ho mali obsahovať, a naopak obsahujú veľa takých vecí ktoré by nemali a pod. Z toho vyplýva že ak si to nepripravíte sami doma musíte pátrať a pátrať po tých naozaj správnych a zdravých. A zistíte že nie sú až také lacné, a ani dostupné. No a ak máte tri deti je jasné že kupovať ich vo veľkom množstve je pre vás neekonomické. A tak si občas nejaké vyrobíme. Rada by som ich pripravovala toľko aby pokryli našu spotrebu :) Našťastie orechy máme zo záhrady od babky, semiačka sa dajú kúpiť na trhoch v dobrej kvalite a med je tiež domáci od deda. Takže hor sa na domáce tyčinky :) Dlho sa mi nedarilo spraviť tyčinky tak aby naozaj pripomínali tie z obchodu aspoň vzdialene. Buď boli tvrdé, skôr na cucanie, alebo sa rozpadali a mali sme vlastne tzv. granolu. Aj to je fajn. Ale na svačinku do školy nepraktické. Ale teraz som našla recept, vyskúšala a funguje. Tyčinky držia pokope, a dajú sa nakrájať, a chutia vynikajúco. Tyčinky si možete spraviť v rôznych variantách, použiť oriešky aké máte radi, sušené ovocie, semiačka, kokos. Možností je hrozne veľa. Ja som použila len orechy, ovsené vločky a semiačka. Sušené ovocie u nás nie je v obľube :) A ako som už spomínala tým čo drží tyčinky pokope je med. Respektíve jeho rozvar.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Kysnuté palacinky podľa Julie Childe
Fotorecept| Kysnuté palacinky podľa Julie Childe
Pridané: 29.7.2015
Dnešný recept venujem všetkým deťom, ktorým začali prázdniny a všetkým dospelým, ktorý sa im starajú o program - varia im, pečú im, chodia s nimi na kúpaliská, do kina, berú ich na dovolenky a posielajú na tábory. Ja sama som s deťmi cez leto doma. A viem ,že zorganizovať program dá zabrať. Určite je náročnejšie ak musia obaja rodičia pracovať a čas s deťmi je potrebné presne naplánovať. Ale aj keď ste doma, musíte byť šikovný čo sa plánovania týka. Je treba predísť ponorke, nude a bezcielnemu vylihovaniu a nič nerobeniu. Nie je potreba mať čas vyplnený na minútu ale nejaký, aspoň hrubý plán pomože. Dodá pocit istoty a pohody. Recept na palacinky z kysutého cesta mám od Julie, z jej knihy Umenie francúzskej kuchyne. Francúzi sú v palacinkovaní najlepší. Ich crěpes Suzette sú svetoznámy pojem. U nás sú palacinky vždy rýchla varianta večere pre deti. Pre môjho muža to nie je plnohodnotné jedlo, a tak ich pečiem len občas, a pravda je, že ich musím napiecť veľmi veľa. A keďže sú prazdniny, skúsili sme túto trocha zložitejšiu variantu cesta. Asi vás nemusím presviedčať, že úspech boľ veľký. Kým manžel prišiel domov, všetko sa zjedlo :). Tento recept, a tak to píše aj Julia, sa pripravuje pomocou mixéru. Cesto je vďaka kvasniciam hrubšie a nadýchanejšie ako u klasických - nekysnutých palaciniek. Náplň si zvolíte podľa svojich preferencií. Ja som tentokrát vytvorila z jedntlivých palaciniek tortu pomocou vrstvenia a náplní. Dozdobila som ju čerstvým ovocím. Pozn. Ak nechcete kysnuté cesto stačí vynechať droždie.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Jahodové cupcakes
Fotorecept| Jahodové cupcakes
Pridané: 12.7.2015
Jahodová sezóna je v plnom prúde. Tak je tu môj ďalší recept s jahodami. Dajú sa konečne kúpiť jahody na trhu alebo možete ísť na farmu a nazbierať si nejaké. Ak už jahody ktoré ste kúpili, natrhali, nevypadajú lákavo, alebo pár dní stáli a začali sa kaziť, ešte vždy z nich niečo pripravíte. Samozrjeme ich umyte, preberte, odrežte hnijúce časti a pripravte rozvar, ktorý pár dní postojí alebo ho hneď použijete. V chladničke v sklenenom pohári vydrží a je tiež výborný do jogurtu, na müsli, alebo len tak s piškótkami.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Donuty - koblihy - šišky
Fotorecept| Donuty - koblihy - šišky
Pridané: 11.7.2015
Prvý piatok v júny, budú v Amerike oslavovať deň Donutov - Doughnutov - čiže šišiek. Tento sviatok je na počesť jednej milej udalosti, ktorá sa začala v roku 1938. V piatok toho roku, na počesť padlých vojakov v I. svetovej vojne sa jedna dobročinná organizácia rozhodla rozdávať zadarmo vojakom práve donuty ( písanej tohto slova je aj v Amerike benevolentné) a odvtedy každý prvý piatok sa ako pripomienka tejto udalosti pečú a rozdávajú donuty. Väčšina obchodov ich naozaj dáva zadarmo, pripájajú sa dokonca aj v Kanade. Tento rok som sa rozhodla, že ich tento rok pripravím, možno na počesť niekoho. Nemusím vám asi hovoriť aké boli deti nadšené, keď prišli domov a uvideli ich, a ešte väčšie nadšenie zavládlo keď ich ochutnali. Klasické donuty sú samozrejme smažené, a z kysnutého cesta. Ja som ale skúsila recept na nekysnuté a nesmažené. Možno si poviete, že to už donut ani nie je, ale zistila som si, stále to je donut, možno aj kvôli tvaru. Chuť by som neporovnávala, jednoducho smažené a klasicky pečené sa porovnávať nedá. Je to iné cesto a hotovo. Ale chutiť môže dobre, dokonca veľmi dobre. A zdobenie je zábava. Klasika je len ich pocukrovať resp. obaliť v cukre so škoricou, ale práve tie z rúry si môžu dovoliť poriadnu dávku polevy a ozdobičiek. Ja som skúsila dva druhy polevy - jahodovú a čokoládovú. Ale kľudne experimentujte, donuty si to zaslúžia :) Budete potrebovať plechy na donuty - napr. od Kitchenaid a rôzne zdobenie - napr. od Dr. Oetker.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Celozrnné cookies
Fotorecept| Celozrnné cookies
Pridané: 10.7.2015
Podobný recept tu bol nedávno, ale dobrý keksík sa vždy hodí. Hlavne teraz keď detičky idú na výlety, školy v prírode, alebo tiež k vode, na pláž. Netopia sa v ruke, ak nemajú v sebe veľa čokolády, sú šikovné len tak do ruky a každý ich má rád. Tentokrát som ich celé pripravila z celozrnnej žitnej múky v bio kvalite. A chutili naozaj výborne. Cesto nie je také roztečené po upečení ako z hladkej múky . A ak ich spravíte ako ja, spolu s ovesnými vločkami, je to zdravé a chutné zároveň. Základný recept ( ten možete obmieňať - oriešky, čokoláda, múka a pod.)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Quiche s červenou kapustou a plesnivým syrom
Fotorecept| Quiche s červenou kapustou a plesnivým syrom
Pridané: 5.7.2015
Hitom môjho letného vypekania sú koláče z krehkého cesta. Nie len preto, že cesto možem vybrať z mrazničky alebo ladničky a len naplním. Čo znamená viac času vonku, pri vode a pod. Ale aj preto, že možnosti kombinácií, variácií je nekonečné množstvo. Može byť nasladko alebo naslano. V dnešnom koláči sa dokonale spojili sladké a slané chute. Nasladlá, skoro zkaramelizovaná kapusta, výrazný plesnivý syr a slané cesto. Ak sa vám nechce strácať čas prípravou cesta, kľudne použite hotové lístové cesto z obchodu, ale to domáce je trochu iné :). Ja som tentokrát mala možnosť vyskúšať prípravu vo foodprocessore, a s ním je to naozaj jednoduché a rýchle :). Ak ste vlastníkom foodprocessora, narobte si cesto do zásoby, príprava vám nebude trvať ani desať minút.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Jahodovo-kokosová roláda
Fotorecept | Jahodovo-kokosová roláda
Pridané: 2.7.2015
Ja viem, hovorila som, že už s jahodami končím, ale keď sú ešte výborné a ja ich milujem a vlastne skoro každý koho poznám, tak som ich zabalila do piškóty, pridala kokos a riccotový krém a bolo ako hovoria nebíčko v papuľke. No proste skvelá kombinácia a nič zložité. Môj osvedčený recept na roládu je od Pana Sapíka. Zatiaľ vždy fungoval, pekne sa zroluje, nepraská, neláme sa, je mäkká a nadýchaná. Ja mám veľmi rada recepty, ktoré sú jednoduché a dajú sa potom dobre kombinovať, obmieňať a vymýšľať čo s nimi. A roláda je nekonečné množstvo kombinácií, príchutí a možností ( no len si spomente na vianočné verzie ) a pri dekorovaní je to jednoduché alebo pekne rafinované. Záleží len na vás. Ak by ste chceli piecť roládu kakaovú alebo orechovú, stačí ak polovicu z múky nahradíte zvolenou príchuťou - 50g múky + 50g orechov/kakaa
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Domáce klobásy na grilovanie
Fotorecept | Domáce klobásy na grilovanie
Pridané: 1.7.2015
Tento príspevok je od mojho manžela, síce pri príprave klobások pomáham, ale celé je to jeho práca. A kto ich ochutnal tak vie, že on to vie a ja hovorím a viem, že to vie najlepšie na svete. Fotila som ja, ale z grilovania samotného fotky nemám, len zo samotnej prípravy a výroby. Tak si to užite a ak ich budete robiť dajte vedieť ako chutili. Bez našich prístrojov Kitchenaid by to asi nešlo a bez skvelého vína by to tiež nebolo ono - Primitivo del Salento Grilovanie je celosvetovo obľúbený rituál, ktorý, ako inak, obľubujeme aj v našej rodine. Grilujeme radi a všetko. Najradšej si pokrmy na gril sami pripravujeme, tak aby sme presne vedeli, čo a hlavne akej kvality konzumujeme. S obľubou a veľkým potešením si pripravujeme aj domáce grilovacie klobásky. U mäsiara si kúpime mäso a črevá. Používame bravčové pliecko spolu s bravčovým bôčikom bez kostí v pomere 1:1 a keď je bôčik veľmi mäsitý, tak 1:2. Črevá sa dajú kúpiť rôznych druhov, kvality a priemeru, my používame bravčové črevá priemeru 30/32 mm. Klobásky sú síce trochu širšie, ale zato sa na gril zmestí a môže naraz ugrilovať ich väčšie množstvo. Prípadne sa dajú použiť aj tenšie ovčie črevá priemeru cca 19/21 mm, klobások ale aj roboty s nimi bude o niečo viac.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Cuketové placky
Fotorecept | Cuketové placky
Pridané: 30.6.2015
Asi to všetci poznáte, všetko si krásne naplánujete, pripravíte a zorganizuje a nakoniec je všetko inak. Plány sú v háji. A neostáva iné, ako rýchlo zaimprovizovať, prehodnotiť a jednoducho sa s tým v kľude vyrovnať. Ten kľud je veľmi dôležitý. Lebo keď už sa niečo pokazí, tak je to pokazené a nemá cenu s tým bojovať, nadávať. Ja som si pekne naplánovala víkend, trhy, potom Apetit piknik - nové inšpirácie, kopa jedla, dobrá nálada a nakoniec nič nebolo. Stihla som síce ranný trh, čo mi isto pomohlo sa so situáciou vyrovnať lepšie ale predsa len.. Jednoducho keď máte choré dieťa nikam sa nejde. Ale všetko zlé je na niečo dobré, takže môžete variť a vypekať a stráviť deň v kuchyni, popri tom ešte stihnete prať a zabávať malého pacienta :). Samozrejme za pomoci manžela ( a to myslím vážne). Potom čo som sa zmierila s tým, že na piknik nejdeme a nikto nám nenavarí, som sa musela pustila do varenia. A rozhodnutie padlo na cuketu. Milujem v lete túto zeleninu, na všetky možné spôsoby. Ale asi najviac ako placky. S novými zemiakmi je to lahoda. A ochutené kyslou smotanou - delikatesa :).
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp
Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp
Pridané: 16.6.2015
Mám veľmi pekné spomienky na školskú jedáleň. Varili tam skvelé jedlá - až na mliekovú polievku - brrr. A jeden z mojich favoritov bol ryžový nákyp poliaty sirupom. Nikdy som už potom takýto nákyp nejedla. Jedla som ich veľa a výborné, ale ten z jedálne bol a asi aj bude neprekonatelný. Nedávno som v jednom časopise (F.O.O.D) narazila na recepty pomenované podľa veľkých postáv z histórie. A ryžový nákyp tam niesol meno Radecký. Josef Václav Radecký - po ňom je mimo iné pomenovaná aj skladba "Radeckého pochod"(Radetzky-Marsch) od Johanna Straussa. A skladba je to nádherná. Myslím si, že aj dobrota menom Radeckého ryžový nákyp može byť skvelá. Či už je s ním historicky naozaj spojená, alebo nie. Ono väčšinou takéto veci vznikali tak, že jedlo dovtedy bežné sa malinko vylepšilo, pridalo sa niečo "extra" a pomenovalo sa na počesť danej osoby, príležitosti a miesta, kde ho podávali kuchári na dvoroch významných ľudí, panovníkov, šľachticov - sviečková Stroganov, roštenka Esterházyho.. Podobné je to napr. aj s holandskou omáčkou, ktorá vznikla podľa tradície ako z núdze cnosť, počas napoleonských vojen. Kuchár nemal po ruke už nič len maslo a vajcia, a tak stvoril túto dobrotu. Keď pečiem deťom u nás doma ryžový nákyp, taký ten obyčajný, nepridávam naň lekvár a sneh z bielkov. Ale inak ho pečiem tak isto. Deti si ho polievajú sirupom, pridajú si lekvár, alebo ho jedia len tak ...
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Fašírka v slaninke
Fotorecept| Fašírka v slaninke
Pridané: 12.6.2015
Nedelný obed je u nás skoro posvätný. Vie to každý, kto u nás už nejaký absolvoval. Polievka väčšinou vývar - kurací alebo hovädzí a nejalé fajné mäsko, pečené, varené, vyprážané a pod. A na záver niečo sladké. Milujeme nedeľné obedy ich prípravu a tiež plánovanie je doležité. Hlavne ak čakáme aj nejakých hostí. Poslednú nedeľu som kúpila pekný kus krkovičky aj s kosťou. A tak bolo rozhodnuté, že sa bude piecť fašírka. Tú máme naozaj veľmi radi na rôzne spôsoby - na taliansky, s varenou zeleninou, s medovou glazúrou, malé fašírky pečené na panvici, alebo jedna veľká fašírka. Tentokrát som vymyslela novinku - obalovanú fašírku v slaninke. Do stredu som dala surovú zeleninu na spôsob sushi, aj rolovanie bolo na tento sposob :) Asi to nie je nič prevratné, ale mňa to bavilo a vo finále to vypadalo naozaj pekne a chutilo tiež výborne. Určite to pripravím aj pre nejakú návštevu alebo na nejaký výlet, párty, alebo aj grilovačku. Mletie mäsa som nikdy nemala rada. Ručný mlynček a to umývanie celého zariadenia my túto činnosť dosť znepríjemnili. Ale keď som dostala mixér, pricestoval ku mne aj mlynček na mäso. A od tej doby je to hračka. A dokonca som mletie mäsa zobrala na milosť :).
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Makový koláč
Fotorecept | Makový koláč
Pridané: 14.6.2015
Jednoduchý makový koláčik, recept mám od mamy. Znovu som ho objavila len nedávno, keď som triedila svoju zbierku starých, ručne písaných receptov. Je napísaný veľmi stručne, vlastne len pomery ingrediencií a žiadny postup a spôsob :), dokonca lekvár sa tam ani nespomína. Ale našťastie si pamätám, ako vypadal aj ako chutil.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Ďatlové guľky
Fotorecept| Ďatlové guľky
Pridané: 14.6.2015
Všetky ingrediencie dávam od oka a veľmi tam nie je čo pokaziť. Ale pre istotu vám približné objemy uvádzam skôr pre predstavu. Kľudne možete zaexperimentovať :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Bezlepkové brownies
Fotorecept| Bezlepkové brownies
Pridané: 11.6.2015
Čistá čokoláda rovná sa čisté potešenie a pokušenie pre väčšinu z nás. Pondelok je deň, keď si niečo takéto zaslúžime. I keď, priznám sa, ja sa niekedy na pondelok teším, po víkende varenia a pečenia s rodinkou, je pondelok deň, keď som sama a venujem sa len "domácim prácam". Ale tento pondelok si žiadal poriadne vylepšenie, a to chcelo čokoládu. Dlho som sa brownies vyhýbala, ani neviem prečo, a pokukovala po nich len v cukrárni alebo kaviarni. Ale minule som narazila na jeden bezlepkový recept (vypadal jednoducho) a povedala som si, že to skúsim. No výsledok je skvelý. Ak milujete čokoládu, tak tento dezert je to pravé orechové pre vás. A ak ešte chcete, aby to bolo zdravé, tak bezlepkové brownies je ideál.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Karamelový krém a jahodová torta
Fotorecept| Karamelový krém a jahodová torta
Pridané: 10.6.2015
Včera som sa pustila do karamelu a do karamelového krému :). Po pár neúspešných pokusoch sa mi karamel naozaj podaril, a aj krém je skvelý. Vždy som si myslela, že spraviť karamel nie je nič zložité a dokážem to aj ja. No opak bol pravdou. I keď dnes mi to nepríde nijak obtiažne, nejakú skúsenosť a prax to chce. Ale hlavne opatrnosť. Už som tu spomínaný krém robila, resp. karamel ale tentokrát som ho dotiahla k niečomu božskému. Chuťovo neprekonatelnému.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Kakaové pusinky Meringue
Kakaové pusinky Meringue
Pridané: 5.6.2015
Meringue - snehové pusinky. Tentokrát vo verzii kakao. Pusinku možete jesť len tak, alebo si k nej dať zmrzku, čokoládový krém, šľahačku, čerstvé ovocie, možností je nespočetne veľa a všetky uspokoja aj tých najnáročnejších. Recept je na 6 väčších pusiniek.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Citrónovo-tvarohový cheesecake
Citrónovo-tvarohový cheesecake
Pridané: 6.6.2015
Včera som piekla cheescake deťom na raňajky a dnes kvôli sebe :) snehové pusinky. Obidve sladkosti milujem. Cheescake sa zjedol skoro celý už večer. Nasťastie som pár kúskov na raňajky ušetrila. Vo verzii s cereálnymi keksíkmi a tvarohom je to skvelá forma raňajok. Hlavne ak máte doma deti, ktoré skoro ráno nie sú nastavené na raňajkovanie. Ale niečomu takémuto sa len ťažko odoláva. Cheescake je vlastne veľmi jednoduchý koláč, ktorý zvládne aj začiatočník. Vlastne aj človek, čo nikdy nepiekol. Existujú aj verzie, v ktorých sa koláč nepečie len nechá v chladničke stuhnúť. Takže odpadá aj tá možno niekedy najnáročnejšia časť - pečenie. Ja rada experimentujem aj s korpusom. Mením druh sušienok a skúšam, ktoré by boli naj. A deti sú v tomto naozaj experti, hneď vám povedia že teda takto nie :). Takže už mám pár, ktoré viem, že nie je dobré použiť.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Medovo-rozmarínový chlebíček s gréckym jogurtom
Medovo-rozmarínový chlebíček s gréckym jogurtom
Pridané: 4.6.2015
Pred nami je ďalší predĺžený víkend. Ja som si už ten minulý nadbehla a pripravila pre vás recept, ktorý je hotový raz dva a ak ho upečiete vo štvrtok večer, vydrží aj do nedele ako čerstvý :). Ale pochybujem, že ak ho ochutnáte, vážne vám nejaký zostane až do nedele. Je naozaj vynikajúci, chuťovo neprekonatelný. Spojenie tých ingrediencií je skvelý - rozmarín, grécky jogurt, med a olivový olej - jednoducho fantázia. Bude to u vás rozvoniavať ako v grécku, alebo niekde na juhu pri mori. Naozaj skvelý sposob ako sa naladiť na letný čas ktorý sa, dúfajme približuje stále viac a viac. Priznám sa, že z počiatku som bola skeptická kvôli rozmarínu. Používam ho len v slaných jedlách, na pečené mäso, focacciu a pod. Ale do sladkého som ho ešte nepoužila, ale smelo do toho. Jeho aróma sa skvelo hodí aj tam. A keby deti tušili pred ochutnaním, že tam je, asi by to do úst nedali :). Človek má proste predsudky a nedoveruje tomu, čo nemá odskúšané. Ja občas rada zaexperimentujem. Na balkóne pestujem už roky nádherný mini rozmarínový stromček. A teraz dokonca kvitne. Má nádherné malé biele kvietky. Používam ho občas aj v zime a je proste skvelý, a hlavne som rada, že sa mu u nás darí.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Bazalková zmrzlina
Fotorecept | Bazalková zmrzlina
Pridané: 3.6.2015
Recept na bazalkovú zmrzlinu je exotickejší a nepatrí do klasickej českej alebo slovenskej kuchyne. Milujem bazalku, s cestovinami, paradajkami, s mozarellou. Ale ako zmrzlina s bazalkou, to som chvíľu váhala, ale nakoniec, musím povedať, že bazalka aj tento pokrm dostala na iný level :) Možno to niekomu nesadne ale myslím že väčšina bude spokojná a dosť možná nadšená. Pestujem svoju bazalku na našom mini balkóniku. Zatial jej nemáme veľa, ale sezóna len začína. A mám aj nejaké exotické príchute :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Vanilková a jahodová zmrzlina
Fotorecept | Vanilková a jahodová zmrzlina
Pridané: 2.6.2015
Snívame o jej dokonalej chuti, o jej dokonalej konzistencii, o dokonalom zážitku a požitku. Vychutnávame si ju ako malý, aj keď sme už veľký. Tešíme sa na ňu ako na vianočný stromček s prekvapením. Milujeme rôzne chute a príchute. Milujeme ju - ZMRZLINU. A v deň, ktorý patrí našim najmilovanejším - mamičkám som pripravila hneď dve príchute. Teda presnejšie, na deň matiek som dokončila celú prípravu a podávala a pre vás dofotila. Kvôli chladeniu my to chvíľu trvalo, ale stálo to za to. Ja som bola dlho veľmi konzervatívna a jedla som len čokoládovú a občas vanilkovú ale čím som staršia, tým si viac a viac pochutnám aj na iných príchutiach. A keď som náhodou v lete v Taliansku, ktoré milujem, som ochotná si dať akúkoľvek. Lebo tam je neprekonatelná. Samozrejme by som chcela aj doma vyrobiť niečo, čo by tú talianskú aspoň napodobnilo, alebo sa čo najviac priblížilo. A tak som siahla po recepte na pravú vanilkovú - na Gelato. Recept som si vypožičala od Marcelly Hazan. Jej kuchárka talianských receptov je neprekonatelná, asi tak ako v tých francúzskych Julia Childe. Základom zmrzliny sú žĺtka a mlieko alebo smotana, plus nejaká príchuť ako ovocie, čokoláda, oriešky. Ale príchute možu byť aj exotické ako chilli, olivový olej alebo na vrchu poliata balazamikovým octom. Jednoducho je to nekonečné množstvo príchutí. Základná zmes zo žĺtkov a mlieka sa povarí a dá do zmrzlinovača, ktorý túto božskú hmotu premení na ľadový zázrak. Pripravila som si pre vás dva základné recepty a postupy na zmrzlinu - vanilkovú a jahodovú.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Jahodový koláč s ovsenou posýpkou
Fotorecept| Jahodový koláč s ovsenou posýpkou
Pridané: 31.5.2015
To najlepšie zo záhradky v tomto období, sú zaručene jahody. Voňavé, nepravidelné, niekedy malé inokedy krásne veľké. Ale hlavne sú od nás, domáce (teda z okolitých fariem a záhrad). Najlepšie sú určite čerstvé, tak ako nám ich dávala stará mama. Posypané práškovým cukrom. A potom som mala najradšej tú šťavičku čo ostala na dne misky. A tá voňa. Ak chcete piecť jahodový koláč a chcete ho mať rýchlo, najlepšie sú tie francúzske tzv. Galette. Je to obyčajné krehké cesto, ktoré ak sa správne pripravý, vytvára po upečení typickú štruktúru - a tak trocha pripomína lístkové cesto. V tom je tiež veľa masla a pekne "lístkuje". A toto je podobné. Tiež nemá v sebe cukor teda až na jednu lyžicu. Jediné na čo si treba pri príprave dať pozor je, aby všetky ingrediencie, podložka, aj vaše ruky boli studené pri zpracovaní cesta. Je možné ho pripraviť aj vo foodprocesore, ale aj tam platí, že suroviny musia byť studené a pracuje sa rýchlo a cesto sa len zpojí. Nemiesy na hladko.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Oreo zmrzlinová torta
Oreo zmrzlinová torta
Pridané: 30.5.2015
Viete že pre torty mám slabosť. Nedalo mi to a skúsila som zmrzlinovú. Musela som. Vedela som že korpus bude držať, aspoň kým sa neroztopí, odpadne pečenie - je teda veľká šanca že sa podarí :). A že bude presne taká akú ju chcem mať. Je to najlepšia letná verzia torty, s ktorou zaujmete, potešíte, ulahodíte. Trocha som váhala nad korpusom, aký zvoliť, či nejaký upiecť dopredu alebo nie. Nakoniec som sa rozhodla pre nepečený, spravený z keksov. Keď si pozriete americké recepty majú horzne veľa receptov so sušienkami Oreo. Tam sú to asi najobľúbenejšie keksíky. Ja sa priznám že by ma nenapadlo po nich siahnuť, ale deti, koli nim ichkupujem raz az čas. Podobajú sa našim starým známim Disko keksíkom a tie som ako dieťa mala veľmi rada. Takže som kúpila tri balenia keksíkov Oreo a pustila sa do "výroby".
ZOBRAZIŤ RECEPT
12
POSLEDNÉ KOMENTOVANÉ RECEPTY