Vianočné kopčeky
Pridané: 21.11.2015
V podstate ide o modifikovaný recept na marokánky, niektoré suroviny som pozamieňala, cukor išiel opäť dolu. Na chutí to neubralo, skôr naopak. Marokánky sa dokonca dostali do výberu na Jankinom blogu Mamou stylově, ide o tento príspevok : 10 variant na zdravé vánoční cukroví (z českých blogů a portálů) - Ďakujem ☺. Neviem, či sa táto várka dožije vianoc, ale ak nie, spravím ďalšiu. Zvonku sú chrumkavé, vnútri mäkké. Dokonalé.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Vafličky
Pridané: 16.7.2015
Ak niekedy prídem o prácu, nakúpim si vaflovače a budem chodiť po jarmokoch a trhoch a živiť sa predajom týchto chrumkačiek. Naservírujem vám ich s práve dozretým ovocím (maliny, jahody, černice, nektarinky, broskyne, atď.), preliate čokoládovým ganache, či syrupom alebo s kopčekom zmrzliny, či šľahačky. Maškrtníci neodolajú a vrátia sa pre duplu. Radšej raz ochutnať, než desaťkrát prečítať. Iné už nepečiem.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Kardinálov rez
Pridané: 28.6.2015
Odpusťte mi, tento príspevok bude plný superlatívov. Neuveriteľne dobrý dezert, neuveriteľne nenáročný na prípravu. Posledné roky sme naň trošku pozabudli, tak ho teraz oprášim a možno aj vás navnadím. Ako už u mňa býva dobrým zvykom, ubrala som cukru, zmenila som trošku plnku, verím, že k lepšiemu. Potrebujeme naň hlboký plech a papier na pečenie.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Rustikálny koláč s ríbezlami, makom a kokosom
Pridané: 24.6.2015
Upečený v kokosovej kruste, zvnútra vláčny a kyselkavý po ríbezliach, chrumkavý nemletým makom v ceste. Taký, že furt, keď idete okolo, musíte si kúsok odkrojiť. Pomenila som ingrediencie v mojom starom, tzv. hrnčekovom recepte "Ovocný koláč na celé leto". Toto je výsledok.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Svieži cukinový šalát
Pridané: 23.6.2015
Cukiny v mojej záhrade sa zbláznili. Cukina tu, cukina tam, všade samá cukina. Každý deň nám dávajú svoje plody a to v počte 3-5 ks denne. Niekedy menej, záleží koľko popršalo. Robí mi radosť rozdávať ich blízkym. A tiež objavovať nové spôsoby ich prípravy. Na slano, na sladko. Z mladých plodov cukín a byliniek môžete pripraviť tento skvelý diétny, zároveň veľmi chutný šalát.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Šalát z ružičkového kelu
Pridané: 22.6.2015
Hneď v úvode sa vám úprimne priznávam, že recept na tento šalát som pre vás nevymyslela, ale som ho vyňúrala na internete. Konkrétne niekedy neskoro večer pri pinterestovom poflakovaní sa mi padol do oka. Na prvý pohľad ma zaujal. Na druhý, keď som si prebehla igrediencie, som si povedala že pche, to polovicu vecí z toho doma nedržím, to nie je nič pre mňa. Ale niekedy stojí za to zohnať si správne ingrediencie a občas niečo nahradiť, zaexperimentovať. A to je tento prípad. Prehlasujem, že neviem, ako by som ďalej mohla žiť neochutnajúc tento vynikajúci šalát. Rozpis je pre 2 osoby/do 15 minút máte hotovo.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Šišky tradičné aj špaldové
Pridané: 17.6.2015
Špalda sem - špalda tam, možno si poviete, dajte už pokoj s tou špaldou... Špalda však stojí za povšimnutie. Je jednou z najstarších kultúrnych plodín - je to vlastne pšenica špaldová. Je ľahko stráviteľná, s vysokým obsahom lepku. Vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou. Vysoký obsah vlákniny zásadne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky. Však vyzerajú ako klasické. Ha, a sú celozrnné! A kváskové! Aby ste nepovedali, dám vám aj klasický recept, lebo tieto šišky vás nikdy nesklamú, sú svetové. Ale ak koketujete so špaldovou múkou, kváskom a trstinovým cukrom, vyskúšajte aj môj inovovaný recept. Recept na šišky mám od susedy Danielky, ktorá je vychýrená gazdinka. Moja v jedle prieberčivá dcéra povedala, že nemá rada šišky, ale tieto jej teda chutia. Dávam za ne ruku do ohňa. Na obrázkoch však vidíte šišky, ktoré som zamiesila podľa uvedeného receptu, s týmtito zmenami:
ZOBRAZIŤ RECEPT
Zemiakový chlieb s prímesou špaldovej múky a semienkami
Pridané: 16.6.2015
Zemiakový chlieb sa u nás pečie často. Recept som získala v rodine môjho partnera, je tradičný a mnohými rokmi overený. Čerstvo upečený domáci chlebík nesmie u nás doma chýbať pri štedrovečernom stole, ani pri silvestrovskej kapustnici. Počas Vianoc, ktoré sú sotva za dvermi, som overený recept čiastočne pozmenila. Tentokrát som nepoužila čisto bielu chlebovú múku, ale som ju (v nervóznom očakávaní, či sa podarí) zmiešala so špaldovou celozrnnou. Pridala som semienka slnečnice, tekvice a ľanové semienka. Rasca a hrubozrnná soľ sú overená klasika. Z cesta pečiem dva dlhé chlebíky (na dĺžku plechu) a alebo len jeden chlieb a zo zvyšku vyjde asi desať kusov menších bagetiek alebo bosniakov.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept| Špaldové bosniaky s kvasom
Pridané: 13.6.2015
Milujem víkendové rána. Všetci spia mňa najmenší drobec obvykle zobudí pred šiestou, čo mi vôbec neprekáža. Pustím práčku, spravím si kávu, požehlím, alebo si sadnem k PC a v kľude surfujem. Zvykla som si v piatok okolo obed zarobiť chlebové cesto s kvasom a ráno je už nabudené a teší sa, čo z neho upečiem. Dnes to boli raňajkové bosniaky, zamiesenie cesta trvá asi tak 5 minút, ich vypracovanie asi 10 minút. Potom už sa len pečú. To je menej času ako do obchodu a späť. Špalda vám výborne vytrávi, obsahuje veľa vlákniny, okrem toho skvele chutí. A rodina to ocení ☺.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Čerešňový koláč zo špaldovej múky
Pridané: 14.6.2015
Hneď v úvode sa ospravedlňujem za kvalitu foto, je z mobilu, nakoľko môj foťák začal štrajkovať. Poputuje do opravy, po toľkých rokoch má už aj nárok. Včera nám otec priniesol čerešne z jeho záhrady. S Matejkom sme ich poctivo jedli, i tak ich bola stále plná misa a tak som vyšpekulovala jednoduchý koláčik na spôsob zdravej bublaniny, nech sa páči:
ZOBRAZIŤ RECEPT
Karotkové sušienky so škoricou
Pridané: 10.6.2015
Nekupujte deťom predražené sušienky plné cukru, konzervatov a éčiek. Skúste spraviť niekedy takéto. Suroviny obmieňajte, namiesto mrkvy dajte jablká, namiesto škorice vanilku, to uberte, to prisypte...netreba sa toho báť, fantázii sa medze nekladú. Každý má rád niečo iné. Tieto sú zvonku chrumkavé a vnútri mäkké, voňavé škoricou.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Slaný polentový koláč
Pridané: 2.6.2015
Pri každom upratovaní špajze som narazila na ten istý sáčok "BIO Polenty", vždy som si povedala, že ju musím vyskúšať. Konečne na ňu prišla rada a som rada. Tento môj improvizovaný koláč bol rýchly a recept vymyslený podľa toho "co dům dal". Dobre som spravila, že som sa nakoniec rozhodla použiť slaný syr, hoci ani s mozzarelou by to nemuselo byť zlé. Nabudúce vyskúšam niektorý zo sladkých receptov. Polentovú kašu pripravíte podľa návodu na sáčku. Tá moja bola jednominútová, takže bola rýchlo uvarená.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Parmigiana di melanzane
Pridané: 28.5.2015
Vynikajúce papanie, voňavé po bazalke a rajčinách, nízkokalorické vďaka baklažánu, lahodné i diétne po mozzarelle, hutné po parmezáne. Neopísateľne sme si pochutili, ďakujem Silvika :) Recept uverejňujem v pôvodnom znení, v závere doplním svoje úpravy. Fakt bez otáľania vyskúšajte! Taliani ju jednoducho volajú PARMIGIANA Suroviny sú pre 3 osoby.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Quesadillas plnené špenátom, avokádom, karamelizovanou cibuľkou a feta
Pridané: 28.5.2015
Otvárajú sa vám chuťové poháriky už pri pohľade? Toto bola naozaj ohromná večera. Úplná dokonalosť by to bola, keby som tortilly pripravila vlastnoručne, no tieto boli celozrnné, zo supermarketu. Sľubujem, najbližšie vyskúšam nejaký overený mexický recept a napíšem vám o tom viac. V Mexiku quesadilla predstavuje placku z kukuričnej múky. Inak povedané tortilla sa zahrieva kým nie je dosť mäkká, aby sa dala preložiť na polovicu a naplniť. Zvyčajne je naplnená Oaxaca syrom, ktorý pochádza z Mexika a má vláknitú štruktúru. Vyrába sa z kravského alebo byvolieho mlieka a pripomína svojou konzistenciou taliansku mozzarellu. Quesadilla sa potom dopečie na horúcom kamennom kruhu, kým sa syr úplne roztaví. Kukuričné cesto sa pripravuje bez prídavku akéhokoľvek oleja. Často sa podávajú so zelenou alebo červenou salsou, nakrájanou cibuľou, guacamole a mexickou kyslou smotanou. Iné bežné náplne sú zemiaky s chorizo, huby a rôzne druhy mäsa. V niektorých oblastiach sa quesadillas tiež plnia ďalšími prísadami, okrem náplní, ktoré už majú: avokádom alebo guacamole, paradajkami, chilli, či koriandrom. Vhodné sú na večeru pre 2 osoby.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Makové muffiny so všeličím
Pridané: 19.5.2015
Muffiny sú šťavnaté, nepresladené, chutia po maku a banánoch. Maková chuť sa vhodne dopĺňa s roztopenou horkou čokoládou. Ak by vám vo vyskúšaní receptu malo brániť to, že nemáte makový olej, vynechajte ho. Makovú múku zoženiete v predajniach so zdravou výživou. Na Bytčiansku vás zaručene nesklame Šafran. Z makovej múky som piekla aj delikátnu čokoládovo makovú tortu bez lepku - recept nájdete v komentári k fotke po nakliknutí linku sem. Dostala som tip na makové raw tyčinky z produkcie malej rodinnej firmy Cereálky od Helky - vraj skvele chutia, veľmi rada ich vyskúšam a nielen makové.
ZOBRAZIŤ RECEPT