Sladké veľhory
Pridané: 5.1.2019
Chuťovo je vynikajúci, ľahký a vláčny. Je z odpaľovaného cesta a priznám sa, že sa mi nevydaril tak, ako by sa mal. Napriek tomu som bola zaň pochválená. Pred odpaľovaným cestom som mala rešpekt. Nikdy som ho nerobila, akurát som si pozrela pár videí na nete. Mimochodom, v každom bolo niečo iné ukázané. Cesto sa mi totiž slabo zvrásnilo ale už presne viem, kde som urobila chybu. V jednom videu vraveli, že treba dobre odpariť vodu z prvej etapy miešania. Tak som svedomite odparovala, miešala a miešala. No a potom počet vajec uvedených v recepte bol nedostačujúci. Cesto som mala príliš husté. Nabudúce si dám lepší pozor :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Ľadové rezy
Pridané: 26.12.2018
Recept na zákusok, hodný nielen slávnostných príležitostí. V rodine sme mali malú oslavu, a aj k malej oslave treba dačo dobré upiecť ku kávičke, všakže :-) Potešiť chuťové poháriky, urobiť si sviatočný deň ešte krajším. Otvorila som si teda svoju virtuálnu kuchársku knihu a hľadala, hľadala niečo nové, jednoduché, dobré. A veruže som našla tieto rezy. Sú vynikajúce a celkom rýchlo hotové - teda, okrem chladenia. Začala som piecť večer o desiatej (veru som asi divná) a o jedenástej v noci som dávala koláčik do chladničky ešte bez šľahačky, aby krém dobre stuhol. Šľahačka a zdobenie sa konali v deň oslavy. [caption id="attachment_21904" align="aligncenter" width="350"] FotoRecept | Ľadové rezy[/caption] Budeme potrebovať na veľký plech cca 30 x 40 cm.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Vianočné poleno
Pridané: 22.12.2018
Najskôr trochu osvety ... o polene ... :) Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regionoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Cuketové hranolky
Pridané: 15.7.2017
Aby cuketa neprerástla do obrých rozmerov, treba ju stále zberať, denne si z mojich šiestich rastlín odtrhnem 2-3 kusy akurátnych cukiet. Zatiaľ ich stačíme spotrebovať :) Cuketa má vysoký obsah minerálov. Pomáha pri liečbe civilizačných chorôb. A keďže je bez výraznej chute, môžete ju pridaním rôznych korenín meniť na stále nové jedlo. Cuketových receptov mám na blogu niekoľko - slané i sladké. Prezrieť a inšpirovať sa môžete TU . Tento dnešný sme mali ako ľahký, letný obed. Cuketové hranolky môžete pripraviť aj ako večeru, alebo pohostenie pre návštevu. Množstvá neuvádzam, myslím, že nie sú v tomto recepte podstatné. Všetkého treba dať tak "přiměřene" :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Medový krémeš
Pridané: 21.4.2017
Stará dobrá klasika, ktorá nikdy nesklame! Mnoho gazdiniek tobí tento zákusok z hotových medových plátov, alebo z lístkového cesta- Áááno, dá sa, ale ja mám najradšej doma pripravené medové cesto, a nie je to nič zložité :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Humus - dip z cíceru
Pridané: 14.1.2017
Ako určite všetci viete, humus je pokrm obľúbený najmä v oblasti stredného východu. Je to vlastne kaša, či dip z rozmixovaného uvareného cíceru, olivového oleja, tahini pasty, cesnaku, citrónovej šťavy. Humus má vysoký obsah železa, kyseliny listovej, vitamínu B6 a vďaka cíceru má tiež vysoký obsah vlákniny a proteínov. Vďaka šťave z čerstvého citrónu obsahuje aj vitamín C. Je to teda zdraviu prospešný pokrm- A keďže všetci chceme byť zdraví a v dobrej forme, mali by sme si ho občas dopriať sebe, i svojej rodine :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Zapekané kuracie rezne
Pridané: 13.1.2017
Mám rada jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu, neobsahujú veľa surovín a výsledok očarí konzumenta. Jedným z takých jedál je práve toto. Pri jeho príprave môžete použiť kuracie prsia, alebo vykostené stehenné mäsko. Množstvá v rozpise neudávam zámerne, každá gazdinka si už vie odhadnúť, pre akých a koľkých hladošov varí.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Nechtíková masť
Pridané: 28.8.2016
O nechtíkovej masti sa hovorí ako o všelieku, preto by nemala chýbať v domácej lekárničke. Vyznačuje sa širokým záberom použitia, vynikajúcu prácu odvedie prakticky pri všetkých kožných chorobách. Natierať si ňou môžete ekzémy, akné, ale vďaka nej sa vám uľaví aj pri zápaloch žíl, kŕčových žilách a preležaninách. Má vaša stará mama na tele ťažko sa hojacu ranu? Siahnite po „nechtíku“, ale masťou potrite iba okraje poraneného miesta. Onedlho by sa jej stav mal zlepšiť. Robia sa vám často okolo nechtov otravné a bolestivé zádery, ktoré sa nechcú za nič na svete zahojiť? Potrite si ich nechtíkovou masťou. Pomáha aj proti plesni na nohách a jej zásluhou rýchlejšie blednú aj modriny. Príprava je veľmi jednoduchá. Ak si natierate rôzne boľačky nechtíkovou masťou, popíjajte aj čaj z tejto bylinky. Zvýši to jej účinok a navyše si tým dáte do poriadku podráždenú pečeň, žlčník alebo predídete bolestivej menštruácii.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Cesnakovo - paprikový varený bôčik
Pridané: 20.5.2016
Vždy, keď natrafím u mäsiara na ozaj pekný, prerastený bôčik, neodolám. Potom mám dve možnosti, buď ho uvarím, alebo upečiem. Varený ale máme radšej. Poriadne vychladený s čerstvým chlebom a pivom je skutočne pochúťka.
ZOBRAZIŤ RECEPT