Daniela

Moje recepty

Fotorecept | Praclíky
Fotorecept | Praclíky
Pridané: 17.7.2014
Nuž…pečiem si doma chlieb i rožky, ale od posledného víkendu sú u nás hitom praclíky. Také správne – zvonku chrumkavé, vnútri mäkučké a skrz-naskrz voňavé. V hlave mi stále bežia obrázky odlomených kúskov, naberajúcich gervais alebo cottage, ale tak ďaleko som sa ešte nedostala. Praclíky miznú len tak priam kozmickou rýchlosťou. Ešte že príprava je tak jednouchá, že ju za pomoci mechanizácie zvládne aj dieťa, a stíham ich upiecť aj s dávkou rožkov ešte pred odchodom do práce. Suroviny sú na 16 praclíkov.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Krúpová polievka
Krúpová polievka
Pridané: 17.7.2014
Krúpy mám stále doma, hlavne kôli tejto polievke ( v poslednom čase ich meliem aj do chleba spolu s pohankou, tak o dôvod viac nezanedbať zásoby). Doma sme ju robievali s údeným mäsom, ale mám vyskúšané, že aj bez neho je to lahôdka. Navyše, ak máte krúpy, tak na 90% máte doma aj zbytok – koreňová zelenina, soľ, čierne korenie a mletá paprika – viac netreba.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Kornspitz
Fotorecept | Kornspitz
Pridané: 17.7.2014
ečiem síce dobrý chlieb i rožky, ale občas sa predsa len zastavím v obchode a do košíka prihodím kornspitz. Veľmi mi chutí a verím, že je to lepšia alternatíva, ako biely rožok ( aj keď ilúzie o predávanom celozrnnom pečive som už celkom stratila), preto som chvíľami prehľadávala internet, či nenarazím na návod. Nuž recept na kornspitz je zrejme viac strážený ako nahrávky telefonických hovorov vládnych činiteľov a na svetlo sveta sa ten originálny nedostal, alebo som ho jednoducho nenašla. Chuťou sa mu ale veľmi podobá tento recept na čierne rohlíky. Skombinovala som ho s receptom, ktorý som kedysi dávno dostala od Stanislavy Moravcovej z Apetitu a s výsledkom som viac ako spokojná. Nie je to teda originál, a predpokladám, že k tým pravým surovinám by som sa aj tak ťažko dostala, ale s výsledkom som spokojná. A nielen ja. Suroviny sú na 12 rožkov
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Pečená kačka
Pečená kačka
Pridané: 17.2.2013
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Mandľová torta
Mandľová torta
Pridané: 9.10.2013
Začiatkom jari sme sa chystali na krstiny. V malinkej kuchynke, s niekoľkými pármi rúk (zbytok postáv sa tam sotva vošiel) a s polovicou času, než s akým som počítala. Nie všetko vyšlo podľa mojich predstáv, ale zopár vecí malo nečakaný úspech. Jednou z nich je mandľová torta, na ktorú som sľúbila recept, a ktorú sa mi nedarí poriadne nafotiť, ale už to nechcem ďalej odkladať. Prvýkrát som ju ochutnala v IKEA, kde som si ju občas dávala miesto obeda, ktorý má na rozdiel od zákusku veľmi nenadchýnal. Neskôr som na ňu narazila na nejakom fóre, kde bol odkaz na rôzne stránky. Tam som sa dozvedela, že je to vlastne obľúbená torta Oskara II. a je príšerne sladká. Recept som si trošku poupravila, niečo zjednodušila, niečo zkomplikovala a výsledok je tuto:
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa
Pridané: 6.10.2013
Zopár rokov som piekla štrúdle iba z lístkového cesta. Keď mi ale to kupované prestalo chutnať a začala som si pripravovať vlastné, vyskúšala som aj ťahané cesto a ukázalo sa, že je jednoduchšie, nemusím si ho plánovať dopredu, a suroviny naň mám skoro vždy doma. Štrúdľa z neho je krehkejšia, voňavejšia a rýchlejšia (aj v príprave, aj v jedení) . Najzložitejšie je uvoľniť stôl od kníh, ceruziek, misiek, vázičiek a sviečok a zabrániť, aby sa naň čokoľvek vrátilo skôr, ako bude pekáč v rúre. K tomu treba miesto na misu s jablkami, misu s cestom, misku s maslom, dózu s cukrom a miesto na miesenie cesta. Doporučujem pozrieť si toto video, a pri realizácii nevynechať časť s mlátením cesta o dosku. Nemám tušenie, akým spôsobom to funguje, ale funguje. Skúšala som to s plieskaním aj bez neho, a bol v tom naozaj rozdiel – bez neho sa niekedy podarilo cesto vytiahnuť na hrúbku hodvábneho papiera a niekedy nie, s ním sa to podarilo zakaždým.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Lokše
Lokše
Pridané: 3.10.2013
Mám veľmi neodbytný pocit, že mojej rodine najviac chutia jedlá, ktoré vyžadujú niekoľkohodinový nepretržitý aktívny pobyt v kuchyni. Krásnym príkladom sú lokše. Pri ich príprave je dobré vyhodiť z kuchyne všetko obecenstvo, vrátane nenažraného psiska, ktoré kňučaním dáva najavo, že už týždeň nejedol, aj keď som mu večer vlastnoručne naplnila misku jeho obľúbenými granulami (ak sa dá vôbec hovoriť o obľúbených v prípade psa, ktorý je vnútorne presvedčený že je človek, a mal by dostávať ľudskú stravu). V opačnom prípade bude pocit márnosti tým najsilneším pocitom, lokše budú miznúť z taniera rovnakou rýchlosťou, akou ich stihnete pripravovať a výsledok práce vôbec nebudete mať šancu vidieť. Je to depresívne a demotivujúce a príprava sa vám spojí s hundraním strávnikov, ktorí na každú placku musia čakať „celé hodiny“.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Najlepšie hranolky
Najlepšie hranolky
Pridané: 2.10.2013
Počítam s tým, že po tomto recepte budem za úchyla. Načo sa babrať s domácimi hranolkami, veď o koľko jednoduchšie je vytiahnuť vrecúško z mrazničky?! Ozaj potrebujem mať za každú cenu všetko domáce? No… asi nepotrebujem, ale v tomto prípade sa vynaložená námaha odrazí do poslednej bodky vo výsledku. Nie, nebude to mať o jedinú kalóriu menej, z toho milióna, či koľko obsahujú priemyselné hranolky, ale posunú sa niekam celkom inam. Minimálne z prílohy na hlavné jedlo. Doplnené ľahšími dipmi a kopou zeleniny sa aj počet kalórií zredukuje na znesiteľnú mieru a dovolím si ilúziu, že pri čítaní nebudú ani zastáncovia racionálnej výživy omdlievať. K úspechu sú nevyhnutne potrebné dve veci: - zemiaky typu C (naozaj to neskúšajte s iným, urobila som to za vás a výsledok vyhodila ) - hlbokú veľkú panvicu a teplomer, alebo fritéza, u ktorej je možné nastavovať teplotu Postup nieje môj vynález, bez dovolenia a s malými časovými úpravami som si ho požičala od Hestona Blumenthala. Aj keď Belgičania majú hranolky ako národné jedlo, podľa ich postupov som chrumkavé hranolky nikdy nedocielila. Asi majú špeciálne odrody zemiakov, pre mňa nedostupné, a možno je problém niekde inde, v každom prípade je toto recept, s ktorým sa belgickému výsledku veľmi priblížime. A účel svätí prostriedky, no nie?
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Lososová polievka
Lososová polievka
Pridané: 30.9.2013
Mám veľmi rada ryby, doma však túto lásku so mnou nikto nezdieľa. Pripravovať ich iba pre seba, a pre ostatných niečo iné, sa mi nechce. Ľady sa prelomili s týmto receptom , dovtedy by ma vo sne nenapadlo variť z lososa polievku, keď opečený s kyslou smotanou s kôprom a kúskom tmavého chleba sa mi zdal priam dokonalý (dokonalejší je už iba údený alebo Gravad Lax). Trošku som si recept prispôsobila a upravila k obrazu svojmu a predložila výsledok rodine. Po druhej duple bolo jasné, že nie naposledy. Napriek averzii šéfkuchárov k mrazeným rybám vyťahujem na to lososa z mrazničky. Priznám sa, že hlavne z ekonomických dôvodov, pretože čerstvé filety môžem kúpiť v nákupnom stredisku blízko pracoviska, rovnako aj lososie hlavy, ktoré by stačili na vývar, ale cenove by sa takýto obed posunul k výnimočným dalostiam. Na druhej strane by som ale ušetrila čas a rybu nakrájala na úhľadné kocky, na rozdiel od súčasnej situácie, keď filetovanie ostáva v štádiu „bolo by dobré sa to naučiť“. Obchádzam to spôsobom, pri ktorom budú asi profesionálnym kuchárom vlasy vstávať (ešte že sú poväčšine holohlaví), a moje kocky lososa sú kockami iba preto, že som ich tak pomenovala. Údaj o počte porcií mi v tomto prípade robí trochu starosti, pretože obyčajne neostane iba pri jenom tanieri na osobu, takže povedzme, že toto je na cca 8 tanierov
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Bylinkové ravioli
Bylinkové ravioli
Pridané: 30.9.2013
Babičkine pirohy som trochu pozmenila a posunula k talianskej kuchyni, ale myslím, že by proti tomu nič nemala. Pred rokmi som si kúpila strojček, s ktorým je výroba oveľa jednoduchšia a rýchlejšia a mám v pláne si kúpiť rovnaký nástavec aj k robotu, s vidinou ešte väčšieho zjednodušenia.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Mrkvové šatôčky
Mrkvové šatôčky
Pridané: 30.9.2013
Moja úroda mrkvičiek nebola ktovieaká, ale pár obedov sme spolu zvládli. Včera mi schnytlik pripomenula obľúbené mrkvové šatôčky, po ktorých sa vždy iba zaprášilo, aj keď som obsah mrkvi v nich nikdy netajila. S poslednými zásobami vlastných mrkvičiek som sa teda rozlúčila dôstojne (išli na dračku :) ) Príprava je úplne jednoduchá, ani surovín netreba veľa a nájdu sa v skoro každej domácnosti, tak ani netreba nijaké extra nákupy.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Oranžová Tekvicová polievka
Oranžová Tekvicová polievka
Pridané: 27.3.2015
Polievka sa hodí sa pre tekvicových začiatočníkov a tých, ktorým jej sladkastá chuť až tak veľmi nevyhovuje. Pokročilí jedinci môžu zemiakovú zložku úplne vynechať.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Dalamánky
Dalamánky
Pridané: 29.9.2013
Ak vás teda omrzel chlieb kupovaný, i ten z domácej pekárne, a bojíte sa pečenia celého pecňa v rúre, alebo sa vám pečenie nedarí, alebo jednoducho chcete iba zmenu, upečte si dalamánky. Ich prípravu zvládne aj osoba obdarená výhradne ľavými rukami, ale ponúkam aj verziu podľa Rose Levyovej Beranboumovej, len trochu upravenú, na prvý pohľad možno trochu komplikovanejšiu, ale v skutočnosti je to veľmi jednoduché a výsledok je prekvapujúci.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Lamington
Lamington
Pridané: 21.9.2013
Melodický cudzokrajný názov neznamená nič iné, ako notoricky známy zákusok. Ponúknu vám ho na každej svatbe, krstinách, cez Vianoce i Veľkú noc. Zdomácnel možno viac ako mrkvový koláč alebo cheesecake, aj keď nie pod svojim vlasným menom. Jeho domovom je Austrália a existuje nekonečne variácií.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Domáca Quesadilla
Domáca Quesadilla
Pridané: 20.9.2013
Priam geniálnym využitím domácich tortill je quesadilla, čo sú vlastne dve placky naplnené čímkoľvek so syrom a opečené, aby sa rozpustil a to čokoľvek spojil. Často sa plní mäsom dopredu opečeným, ale keďže potrebujem nakŕmiť aj jednu vegetariánku, naším favoritom sú jednoduché syrové s paradajkou, cibuľou, bylinkymi a troškou fefrónky. Nemáme mexický tréning na pálivé jedlá, tak jej dávam symbolicky, iba na oživenie. Príprava je jednoduchá.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Domáca tortilla
Domáca tortilla
Pridané: 20.9.2013
Máte radi tortillu? Sama o sebe žiadny zázrak, jednoduchá múčna placka, upečená nasucho, v regáloch obchodov ponúkaná medzi exotickými potravinami za nekresťanské peniaze. Je to škoda, pretože vďaka neutrálnej chuti sa z nej dá pripraviť množstvo rýchlych plnohodnotných jedál, ako stvorených pre vyhladnutú rodinu vyčerpanú niekoľkohodinovým blúdením lesom (alebo blúdením nákupnými strediskami…). Väčšina tortíl ponúkaných v marketoch je z múky, iba výnimočne sa dajú zohnať kukuričné, tým viac cena prekvapuje. V zložení je múka, voda, tuk, soľ a zopár éčok, ktoré zabezpečia, aby balíček mohol bez újmy ležať v regále aj pol roka a zďaleka cene nezodpovedá. Niekoľkokrát som skúšala upiecť si ich doma, ale obyčajne boli tvrdé a nedali sa ani prehnúť, zatočiť už vôbec nie. Posledné pokusy ale dopadli viac ako dobre, dokonca čerstvo upečená placka už nebola bez chuti, a ako bonus – minimum éčok. Niečo chémie tam predsa len ostalo, v recepte sú totiž dve strategické suroviny – kypriaci prášok a bravčová masť. Obe spolu sa postarajú, aby placky boli mäkké, ak to pravda nepokazíme málo teplou panvicou, na ktorej ich vysušíme do tvrdosti taniera na frisbee. Postup je veľmi jednoduchý, ale zaberá dosť času, jedna dávka trvá necelú hodinku aj so zohrievaním panvice, ale na prvýkrát to môže byť aj dlhšie.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Pomaly pečené paradajky
Pomaly pečené paradajky
Pridané: 20.9.2013
Akú zeleninu máte najradšej? U mňa na celej čiare vedú paradajky. Potom dlho nič a ďalej v tesnom závese uhorky, papriky, mrkva, cvikla a všetko ostatné. Ale hlavne tie paradajky. Na pečenie ich väčšinou kupujem, asi nikdy sa mi ich nepodarí vypestovať viac ako na okamžité zjedenie – buď mám malú záhradku alebo veľkú spotrebu. Samozrejme nie sú tak chutné, ako tie moje, ale pomalým pečením aj z nich dostaneme to najlepšie.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Jablkové želé
Jablkové želé
Pridané: 16.9.2013
Máme na záhrade staručkú jabloň. Každý rok je na nej zopár jabĺk s tuhou šupkou a obyčajne opadajú skôr ako dozrejú, ale v lete je pod ňou tieň, v ktorom sa výborne popíja ranná kávička. Pravda, iba pokiaľ jablká nezačnú opadávať, priestor sa tým stane nebezpečnou zónou a popíjanie sa presunie do bezpečia pod okná. A ak sa aj podarí jablkám podarí dozrieť, nevyniknú extra chuťou, používam ich len do koláčov alebo na kompót, kde sa trpká chuť stratí alebo je dokonca výhodou. Tento rok som poslednú dávku obetovala na želé. Výborné je na nasucho opečené plátky bagetky, potrené maslom, ale aj k paštéte (o tej inokedy).
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Celozrnné sušienky
Celozrnné sušienky
Pridané: 14.9.2013
Nebudem tajiť, že rada varím a pečiem, no a tomu v tomto duchu dostávam darčeky. Pred časom to bol mlynček na obilie, ktorý mimochodom melie mak rýchlosťou o akej sa mi nesnívalo. Škoda, že zhruba v tom čase klesol u nás dopyt po makovníkoch… Vôňa čerstvo namletej celozrnnej múky je úžasná, nedá sa porovnať s čerstvo otvoreným balíčkom múky z obchodu. Pečením sa rozdiely ešte znásobia. Primiešavam ju do cesta na chlieb, rožky, sušienky, piškóty a koláče. Jednoducho všade. Dnes to sú sušienky, ktoré okrem toho, že urobia radosť chuťovým pohárikom, potešia aj telo.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Domáce maslové croissanty
Domáce maslové croissanty
Pridané: 14.9.2013
Na začiatku bolo pár croissantov na návštevu. Dovtedy to bolo pre mňa obyčajné pečivo, hovorila som im maslové rožky a z rovnakého cesta som piekla aj šatôčky plnené tvarohom alebo džemom. Nikdy neboli mojím favoritom a ani dnes si na nich veľmi nepochutnávam, ale ukázalo sa, že to, čo považujem za obyčajnú vec, niektorí majú za veľkú a zložitú pochúťku. Mňa to učila ešte babička, nikdy sa s tým veľmi nebabrala a v mojich detských očiach sa to zdalo veľmi jednoduché. Asi preto mi chýba akýkoľvek rešpekt ku kysnutému cestu, vyrástla som s vedomím, že je to najľahšie na svete a rôzne prehrešky odpustí a zamaskuje. Aj na croissanty pozerám ako na zbytočne preceňovanú vedu, s dodržaním veľmi jednoduchého pravidla to zvládne každý. A ktoré to je? Cesto i maslo udržiavať studené - tak studené, aby maslo oddelilo jednotlivé vrstvy cesta a nevstrebalo sa celé doňho – vznikla by obyčajná buchta. Ako teda na to?
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Domáce Cini Minies
Domáce Cini Minies
Pridané: 14.9.2013
Puntik je náš pes – veľký a chlpatý člen rodiny, bezvýhradne milujúci, ale predsa… keď mu podávam akúkoľvek lahôdku, najprv ju ovonia a až potom po nej opatrne siahne prednými zubami. Pôsobí dojmom absolútne nedôverčivého psiska, ktoré očakáva útok ostrým zelerovým stonkom. Premýšľala, som, kde sa tá opatrnosť berie, čuch má viac ako v poriadku, a ešte než vojde do kuchyne, vie presne, čo máme na tanieri a či to stojí za pokus o žobranie. Ani podrazy vo forme horkej pilulky zabalenej v plátku salámy nemôže očakávať, keďže jediné, ktoré dostáva sú vitamíny, a tie berie ochotne aj bez maskovania. Navyše sa táto čudná nedôvera rozšírila i na ostatných členov rodiny a tak sa neraz odohráva podobný dialóg: „Ochutnaj“ „Čo to je? Vonia to ako perník, nechcem perník!“ „Veď ani nieje, ochutnaj!“ „Až keď povieš, čo to je!“ „Je to škoricové a sype sa to do mlieka“ „A ty si už ochutnala? Dá sa to jesť?“ No neodradilo by vás to? Slabšie nátury asi áno, ale medzi ne nepatrím, tak sa do takýchto situácií dostávam často. Naposledy so škoricovými keksíkmi. A aj keď si pod slovom cereálie predstavím vločky či rozne ochutené guličky a vankúšiky, je to v podstate vždy o zrne. A to doma mám vždy. Stačí pridať trochu medu, cukru, škorice, masla a energie a máme domáce voňajúce chrumkavé keksíky, ktoré môžeme zaliať mliekom, alebo ich maškrtiť len tak.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Recept Tvarohové bábovečky
Tvarohové bábovečky
Pridané: 13.9.2013
Muffiny sa u nás veľmi neujali. Dôvodov je viacero, počínajúc „originál americkými“ receptami, ktorých výsledok je horší ako naše bábovky, končiac nutnosťou kupovania papierových košíčkov, ktoré nedržia tvar ani v trojici, a preto si k nim treba dokúpiť jednoúčelový plech s jamkami, samozrejme z teflonu, ktorý nejde do umývačky, alebo investovať do silikonových košíčkov. Ani jeden z menovaných materiálov si moje sympatie nezískal. Ale samotná myšlienka malých jednoporcových bábovičiek má lákala. Piecť sa totiž dá vo všeličom. V šálkach, malých pohárikoch aj v mištičkách. Stačí ich vytrieť rozpusteným maslom, vysypať múkou, a po vyklopení upečených dobrot naskladať do umývačky (aj ručne to ide veľmi ľahko a rýchlo). Mám zmes šálok na espresso, pohárikov „poldecákov“.
ZOBRAZIŤ RECEPT
1
POSLEDNÉ KOMENTOVANÉ RECEPTY