FotoRecept: Pečené bataty so zeleninou a feta syrom
Pridané: 12.11.2018
Jednoduchá a zdravá večera? Poďme do toho! Nenáročné na prípravu, obsahujú samé dobré veci, ktoré sú chutným občerstvením, alebo ľahkou večerou. Áno nazvime ich "batatove sendviče". Okrem toho, že sú zdravé a obsahujú vitamín A a C, ale aj vyšší obsah glukózy, tak vyzerajú na tanieri skvelo vďaka svojej oranžovej elegantnej farbe.
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept: Slimáčiky z tvarohového cesta plnené pestom
Pridané: 11.11.2018
Prídete domov za päť dvanásť a návšteva klope na dvere? "Vuala" máme na tom recept! Skvelý recept na chutné slimáčiky, ktorých príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Môžete ich servírovať len tak na posedenie, či na "grilovačku". Pripraviť ich môžete klasicky "ala" pizza slimáčiky s pestom zo sušených paradajok, alebo kľudne použite bazalkové pesto, či bryndzovú nátierku. Voľba je už len na Vás. My Vám ponúkame klasickú možnosť s plnkou zo sušených paradajok. :-)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Krémeš - celkom obyčajný
Pridané: 20.5.2018
Zvažovala som, či vôbec pridám na svoj blog tento recept. Veď krémeš som nepiekla ani nepamätám kedy. Nemohlo mi však napadnúť nič lepšie, vidieť spokojne odfukovať svojho manžela je pre mňa najväčšou odmenou - ,,vidíš, toto je zákusok a nie tie vydumaniny čo pečieš. Takýto si prosím aj na Veľkú noc." :-D Odpadla som, našťastie iba v mojej mysli. Suroviny sú na 15 kúskov.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Vanilkovo-pomarančové guľky
Pridané: 19.12.2016
Vôňa vanilky a pomaračov sú vôňami, ktoré neodmysliteľne patria k Vianociam. Tieto guľky sú sú skvelou záležitosťou, ktorá zaručene môže rozšíriť rady vašich vianočných cukroviniek. Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj malé dieťa. Robila som z polovičnej dávky a vyšlo mi 12 väčších guličiek, tie sú obalené v kokose a 15 menších guliek, tie sú potiahnuté mliečnou čokoládou. Ak vezmeme do úvahy, že som robila iba z polovičnej dávky, tak sa mi to zdá celkom slušné množstvo. V recepte uvádzam dávku, akú som použila ja.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Rafaelo guľky
Pridané: 18.12.2016
Vyskúšala som viacero receptov na rafaelo guľky, tento je však pre mňa ten naj! Je taký jednoduchý, že ho zvládne aj desaťročné dieťa. Pri šúlaní guličiek sa mi vynorili spomienky na spoločné pečenie s deťmi, keď som im urobila cesto a oni len šúľali a šúľali :) Kokosové zákusky u nás vždy boli v kurze a tak niet divu, že tieto jednoduché cukrovinky nemohli u nás chýbať na žiadny sviatok ani oslavu. Ak sa rozhodnete recept vyskúšať, som presvedčená, že neoľutujete :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Chrumkavé sušienky - kokosové, škoricové, kakaové
Pridané: 18.12.2016
Dostala som nové pečiatky od mojej dcérky, tak som ich musela vyskúšať. Robila som keksíky troch chutí - kokosové, škoricové a kakaové. Sú chrumkavé, ba až tvrdé, vhodné k šálke dobrého čaju. Mám rada keksíky, ktoré si sama upečiem. Aspoň viem, čo jem. Prvé na obrázku nad textom sú kokosové - krásne, maslom voňajúce a jemne chrumkajúce kokosovými stružlinkami. Tieto mojim kolegyniam v práci chutili najviac. Druhé na obrázku sú kakaové - použila som kakao z Coop Jednota, ktoré je jedným z najlepších dostupných v slovenských obchodoch pre použitie pri pečení. Takže každý si môže vybrať chuť, ktorá mu najviac vyhovuje. Keksy sú po upečení veľmi tvrdé, silno chrumkavé. Doporučujem ich upiecť skôr a pár dní uskladniť v dóze, kým ,,dozrejú". No ani potom však nečakajte super krehké jemné pečivo.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Nepečená čučoriedková torta
Pridané: 22.10.2016
Mali sme návštevu zo Slovenska, tak som chcela pripraviť niečo rýchle, pekné a samozrejme chutné. A presne takouto dobrotou je táto nepečená čučoriedková torta. Bola som veľmi potešená, že návšteve tortička chutila a veru padla aj dupla! Možno zaujme aj vás a vyskúšate ju aj vy. Je to variabilná torta, pretože okrem čučoriedok môžete použiť akékoľvek ovocie. Fantázii sa medze nekladú a viem si ju predstaviť aj v dvojfarebnej kombinácii. Tak ako, vyskúšate? Suroviny sú na 24 cm tortovú formu.
ZOBRAZIŤ RECEPT
FotoRecept | Banánová slimáčiková torta
Pridané: 22.10.2016
Veľmi chutná a pohľadná torta. Na prípravu to nie je nič ťažkého a výsledný efekt stojí za to, či chuťovo alebo vizuálne. A aj keď má bohatú plnku, torta nie je presladená lebo je to iba puding s malým množstvom masla. Som rada, že som ju vyskúšala a môžem ju vrelo odporučiť aj vám. Suroviny sú na tortovú formu 24 cm.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Levanduľové sušienky
Pridané: 22.9.2016
Sušienok nikdy nie je dosť. Do môjho ,,levanduľkova" pribudol ďalší príspevok vo forme týchto sušienok. Po levanduľovom sirupe, levanduľovej zmrzline a levanduľovej pene sa repertoár na mojom blogu rozširuje o tieto skvelé maslovo-levanduľové sušienky. Voňajú a aj chutia po levanduli. Nie každý má rád chuť levandule, ale tí, ktorí ju milujú si na týchto sušienkach určite pochutia. Ingrediencie sú na cca 25 ks.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Višňovo-tvarohový zákusok
Pridané: 17.9.2016
Na moje narodeniny sme šli k staršej dcére. Keďže je to takmer 1 a pol hodiny jazdy autom, tak sa mi videl na prevoz zákusok praktickejší ako torta. Chcela som však niečo zaujímavé, netradičné. Zákusok musel vyhovovať aj po chuťovej aj po vizuálnej stránke. Na pohľad tento zákusok spĺňal všetky parametre, tak som sa rozhodla vyskúšať ho. A veru veľmi dobre som si rozhodla. Zákusok nielen skvele vyzerá, ale ani chuťovo nijak nezaostáva za svojou vizuálnou stránkou. Je síce trochu nákladnejší, ale veď narodeniny sú predsa iba raz v roku. Ingrediencie sú na plech 30x40cm
ZOBRAZIŤ RECEPT
Rebarborovo-malinová torta
Pridané: 21.8.2016
Príprava tejto torty mi dala poriadne zabrať. Ani sa nepamätám, kedy som sa toľko natrápila pri pečení. Všetko sa začalo tým, že som našla túto úžasne vyzerajúcu tortu. Už som taká - keď ma niečo osloví, tak to musím vyskúšať. Vyhľadala som si recept TU a začala. Upiekla som korpus podľa receptu, vraj rozpis na 24 - 26 cm tortovú formu. Ja som použila priemer 23 cm a vyšla mi z toho taká placka, ktorú som ani prerezať nemohla. Taok som upravila recept (pridala som 1 vajce naviac), znížila hmotnosť múky a zmenila postup prípravy. Druhý korpus už bol o trochu vyšší, ale aj tak to nebolo ono. Moje zásoby sa znížili o 7 vajec a korpus nikde. Tak som upiekla ďalší (podľa receptu ktorý mám veľakrát odskúšaný) zo 4 vajec. Aby boli korpusy rovnaké piekla som ich na dvakrát. V pôvodnom recepte je opäť ďalšia chyba - množstvo rebarbory. Mne 400 g nestačilo na moju 23 cm formu. V postupe sa píše, že rebarboru povaríme s cukrom a tortovým želé. Nemám poruke tortové želé od Dr. Oetkera, ale nie som si istá, či sa toto môže variť. Zatiaľ som sa so želé, ktoré sa môže variť nestretla. Použila som ovocné želé kúpené v Anglicku a to sa rozhodne variť nesmie, pretože stratí svoju želírovaciu schopnosť. Mnoho ľudí si neuvedomuje aké je výhodné čerpať recepty a ilustrácie z foodblogov. Prečo? Pretože foodblogeri ponúkajú recept odskúšaný ,,na vlastnej koži" s pripomienkami i doporučeniami. Potom sa vám nestane to čo mne a ako sa hovorí - môžete ísť rovno na vec.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Chrumkavé sušienky s arašidovým maslom
Pridané: 21.8.2016
U nás doma musí byť v zásobe vždy nejaká mlska. Najradešj mám tie, ktoré si pripravím ja sama - aspoň viem čo jeme. Sušienky sú chrumkavé a prevoňané arašidmi. Použila som arašidové maslo (crunchy) s kúskami arašidov. Má mierne slanú chuť, ktorú hnedý cukor skvelo vyvažuje. Nie sú náročné na prípravu, takže ich máte hotové raz-dva (bez počítania doby chladenia cca 60 minút) V uzatvorenej nádobe vám vydržia dlhšiu dobu, pochybujem však o ich dlhodobom skladovaní, pretože sú tak výborné! U nás padli za 2 - 3 dni :)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Banánový chlieb
Pridané: 4.8.2016
Ak máte doma veľmi prezreté banány, upečte si tento koláčik. Je to jednoduchý múčnik, ktorého jednoduchosť prípravy a nenáročné suroviny vás určite oslovia. Ani mixér nemusíte zapínať a máte raz-dva upečené. Krásna chuť za banánmi a nasekané oriešky, ktoré vám jemne chrupkajú pod zubami, sú skvelou kombináciou, ktorú si zamilujete. S pohárom mlieka, so šálkou čaju, môžete podávať na raňajky alebo na olovrant. Tak pozrite sa ako nato. Rozmer formy je 30 x 11 x 6 cm
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Briošky
Pridané: 28.7.2016
Briošky. Mäkučké a jemne sladké. Áno, sú presne také, ako ich opísala Aďka vo svojom recepte na MMB. Odkedy som ich vyskúšala, piekla som ich už mnohokrát. Sú naozaj výborné a rovnako výborný je aj recept. Ešte nikdy sa nestalo, aby sa briošky podľa tohto receptu nevydarili. Ak si kliknete na pôvodný recept, Aďka ho krásne nafotila aj popísala. Tí, ktorí ma poznajú vedia, že uverejňujem recepty iba mnou odskúšané. Tento je mnohokrát odskúšaný a veľmi rada posúvam ďalej.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Avokádová nátierka s praženicou na hrianke
Pridané: 22.7.2016
Malé oživenie obyčajnej praženice. Ak ľúbite avokádo, rozhodne odporúčam vyskúšať. Jednoduchá nátierka z avokáda na hrianke a na nej navrstvená výborná praženica na masle. Zdobiť možno podľa vlastnej fantázie. Takýmito super raňajkami ma prekvapili nedávno moje dievčence. Keďže mi to veľmi zachutilo, zaradila som túto výbornú mňamku aj do môjho raňajkového repertoáru. Nedeľné raňajky ako vyšité. Šálka dobrého čaju k tomu, no čo dodať? Treba vyskúšať.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Nutella-Amaretto guľky
Pridané: 20.7.2016
Dnes vám prinášam recept na jednoduché, výborné nutellovo-amarettové guľky. Keďže som ich robila na Veľkú noc, sú nazdobené ako zajačikovia. Samozrejme, ak si ich budete robiť mimo veľkonočného obdobia, stačí ak ich obalíte v mletých orechoch, mandliach, či kokose. Ak robíte aj pre detičky, namiesto Amaretta doporučujem pridať napr. trochu pomarančového džúsu. Ja si myslím, že tieto guľky by mali ostať pre dospelých lebo tá kombinácia chutí Nutelly a Amaretta je naozaj výborná. Guľky v chladničke v dóze vydržia cca týždeň, samozrejme, ak ich naši drahí členovia rodiny nestihnú skonzumovať skôr.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Piškótová roláda s džemom
Pridané: 17.6.2016
Zvažovala som, či vôbec mím pridať tento post. Viem, že veľa, najmä mladých, začínajúcich gazdiniek má problémy upieť roládu. Mám veľa receptov na rôzne rolády, ale toto je tá naj. Jednoduchšia roláda na svete, ktorá sa zaručene podarí každému. Mimochodom toto je najobľúbenejší zákusok môjho manžela. Keď robím napr. nejaký cheesecake, ktorý on veľmi nemusí a chcem sa mu zavďačiť, tak toto je rýchlovka, ktorá ho vždy poteší. Okrem toho dostala som krásny balíček s rôznymi dobrotami. Miestne výrobky z jednej oblasti južného Anglicka. Balíček obsahoval aj fľašu jahodového džemu s prídavkom šampanského. Tak ma napadlo, že ho môžem vyskúšať práve na túto rýchlu a jednoduchú roládu.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Banánový zákusok
Pridané: 11.6.2016
Tento zákusok bol môj prvý krémový zákusok, ktorý som sa naučila piecť. V mojom detstve toto bol jeden zo zákuskov (aj ananásový), ktorý u nás nesmel chýbať na žiadne sviatky. Rovnako je obľúbený už aj v mojej rodine. Nie je presladený a aj keď má krémovú plnku, odľahčuje ju varená kaša zo Zlatého klasu. Od mojej mamky som sa naučila variť Zlatý klas vo vode. V mlieku vraj plnka má tendenciu rýchlo skysnúť. U nás síce ťažko, ale tak predsa len občas ho zvykneme piecť aj v lete, keď teploty krémovým zákuskom nijako neprospievajú. Ja som sa naučila piecť tento zákusok iba so základnou svetlou piškótou, ale dnes som ju urobila s kakaovou piškótou. Zdá sa mi, že vyzerá zaujímavejšie s tmavou piškótou. Rozpis je na plech 30 x 40 cm.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Brownies s čokoládovým krémom
Pridané: 31.5.2016
Ani si neviem predstaviť, že môže byť zákusok ešte čokoládovejší. Táto dobrota poteší najmä ťažkých čokoholikov. Nepamätám, žeby som piekla niekedy zákusok s takým veľkým množstvom čokolády. Áno, veľkým množstvom. Vyše pol kilogramu čokolády je v tomto zákusku. Áno, áno, dobre čítate, vyše pol kila. Do cesta som dala trstinový cukor (chcela som aspoň trochu ulaviť môjmu svedomiu, tak som použila hnedý trstinový cukor) no napriek tomu zákusok vôbec nie je presladený. Spodná časť je brownies a na tom je čokoládový mascarpone krém. Je to poriadne kalorická bomba a rozhodne nie je určený pre dietujúce osoby. Tie musia otočiť stránku a ísť o dom ďalej. Samozrejme, že najprv bola koštovka v práci a kolegyniam veľmi chutil. Zákusok je silno čokoládový a je chutný, ale ja za seba musím povedať, že jedla som už aj lepšie. Tak pozrieme sa, čo potrebujeme na tento čokoládový zázrak :) Rozpis je na plech 30 hox 40 cm.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Fotorecept | Oriešková torta s karamelovou penou
Pridané: 18.5.2016
Túto tortu som chcela vyskúšať už veľmi dávno, ale vždy dostalo prednosť niečo iné. Už vidím všetkých zástancov zdravej výživy ako krútia hlavami nad touto kalorickou bombou. Kalorickou, ale úžasnou. Kvôli tejto dobrote som aj ja porušila veľmi prísne nastavený stravovací režim. Moje výčitky svedomia pominuli prehltnutím prvého sústa. Chuť lieskovcových orieškov v spojení s karamelovou penou - hmm dobrota. Rozpis je na tortovú formu 20-24 cm ( použila som 20 cm formu, ale korpus sa mi vidí dosť hrubý)
ZOBRAZIŤ RECEPT
Tvarohovo-slivkový zákusok so smotanou
Pridané: 25.3.2016
Po raňajkových koláčikoch mám ďalšiu kategóriu múčnikov, ktorú si ja sama pre seba nazývam koláče našich starých mám. Tento je jeden z nich. Len s tým rozdielom, že kedysi sa piekol s domácimi sušenými slivkami a domácim tvarohom. Pamätám si ako naša nagymama sušila slivky a hrušky v rúre. Hrušky potom pomlela a upiekla koláč z kysnutého cesta s týmito mletými hruškami na vrchu. Po upečení potrela roztopeným maslom. To bola dobrota! Volali sme ho hruškový langoš. Späť ale k tomuto príspevku. Je to jednoduchý zákusok, ktorý so šálkou dobrého čaju dobre zasýti. Tvarohové cesto je dosť tuhé, no pridaná smotanová poleva ho celkom príjemne zjemňuje. Smotanovú polevu som si tam vymyslela sama. Podľa mňa sa škorica výborne hodí k slivkám, tak som neváhala a použila ju na dokončenie zákusku. Ak nechcete smotanovú polevu stačí hotový zákusok poprášiť práškovým cukrom. Recept je na plech veľkosti 30 x 40 cm šálka = 250 ml
ZOBRAZIŤ RECEPT
Špenátovo-šampiňónové kocky
Pridané: 25.3.2016
Na vzhľad veľmi pohľadné predjedlo, ktoré som videla na mojej obľúbenej stránke. Chcela som ho vyskúšať a príležitosť sa našla na Silvestra. Špenátové kocky, plnené smotanovo-syrovou plnkou, do ktorej sú pridané šampiňóny. Skvelú chuť dotvára kôpor. Kocky boli veľmi sýte a pre mňa by stačila polovičná dávka. Je dobré pripraviť ich deň vopred aby sa chute dobre prepojili. Je to skutočne zaujímavé predjedlo, ktorým môžete na svojich hostí zapôsobiť. Predjedlo, ktorým možno začať akúkoľvek domácu párty.
ZOBRAZIŤ RECEPT
Černicovo-mandľový mramorový koláč
Pridané: 7.3.2016
Mám rada takéto koláčiky, nazývam ich raňajkové. Výborný je aj Banánový chlebík. Nie, nemusíte ho konzumovať iba na raňajky. Je skvelý so šálkou čaju, či k jogurtu alebo len tak. Koštovka v práci dopadla na výbornú, takže rada sa s vami podelím o tento recept. Je jednoduchý a ak nepočítam dlhšiu dobu pečenia, tak jeho príprava vám nezaberie viac ako 10 - 15 minút. Cesto je výborné a veľmi mi lahodila aj kombinácia chuti černíc a mandlí. Odporúčam vyskúšať. Suroviny sú na formu biskupského chlebíka - 30 x 11 x 7 cm.
ZOBRAZIŤ RECEPT