Sirup z mladej žihľavy je zázrak. Ako najlepšie využiť žihľavu, vám poradíme.

Recept Sirup z mladej žihľavy je zázrak. Ako najlepšie využiť žihľavu, vám poradíme.

Pridal: Triniti, 24.9.2020

Kategorie: Sirupy, šťavy a likéry, Nápoje, Tipy a triky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Žihľava je naozaj liečivá. Naše staré mamy ju dokázali využiť celú, od lístkov až po korienky. Najlepšia je tá mladá, bez kvetov. Zbierame ju najlepšie do polovice mája a hlavne v oblastiach mimo cesty. Nie je prospešná len pre naše zdravie, ale je veľmi nápomocná aj v našich záhradách. Používame ju ako hnojivo pre jahody, ako prísadu do kompostu a dokonca je aj odpudivou rastlinou pre nejaký hmyz. Autor: Triniti

FOTKA OD VÁS

Pridal: Triniti, 24.9.2020

Kategorie: Sirupy, šťavy a likéry, Nápoje, Tipy a triky

  1.  Žihľava dokáže pomôcť pri lámavosti vlasov, znižuje hladinu glukózy v krvi, čistí organizmus - detoxikuje, preto si ju niekto rád pridáva do smoothie nápojov, prospieva krvi a krvnému obehu, obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čistí pečeň, má močopudné účinky a výrazne zlepšuje stav pri rôznych alergiách.
  2. Na to, aby sme si pripravili sirup zo žihľavy, budeme potrebovať 40 odrezkov zo žihľavy, 6 citrónov (šťava dokonale zbavuje žihľavu nečistoty, ktorá sa usadzuje na listoch a stonkách), kilo hnedého cukru alebo 200 g medu a 3 litre studenej vody.
  3. Nazbieranú žihľavu umyjeme tak, že ju na krátku dobu ponoríme do studenej vody.
  4. Pripravíme si väčšiu misku, dáme tam vodu, vyžmýkame citróny a pridáme aj vytlačené zvyšky. Takto misku prikryjeme a necháme 24 hodín lúhovať. Na druhý deň žihľavu scedíme, nálev nevylievajte. Do tohto nálevu pridáme cukor alebo med, necháme chvíľu odstáť, aby sa cukor alebo med roztopil. Takto pripravený sirup odložíme do uzatvárateľných pohárov. Sirup je hotový. Pijeme ho ako klasický sirup, ktorý miešame s vodou.
  5. Druhým tipom, ako pripraviť žihľavový sirup, ktorý vydrží aj 2 mesiace bez sterilizácie, je tento.
  6. Na prípravu budeme potrebovať 40 odrezkov žihľavy, 40 g kyseliny citrónovej, 1,5 kg hnedého alebo trstinového cukru a 2 litre horúcej vody.
  7. Žihľavu zalejeme vriacou vodou, pridáme kyselinu citrónovú a necháme lúhovať 24 hodín zakryté utierkou. Potom tekutinu scedíme, pridáme cukor a na sporáku tekutinu trochu ohrejeme, aby sa cukor rozpustil. Ak by sa vám počas varenia na povrchu vytvorila pena, pozbierajte ju a vyhoďte. Sirup nalejeme do pohárov, ešte horúce uzavrieme a skladujeme na tmavom mieste. Do tohto sirupu môžete pridať ešte čerstvé lístky žihľavy (oni počas toho, ako budú v sirupe stáť, tak zhnednú, ale to nevadí).
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť