NajRecept.sk Podľa ovocia Jahody Pestujeme domáce jahody: Praktické tipy ako správne rastliny rozmnožovať a zazimovať po konci sezóny.
Pestujeme domáce jahody: Praktické tipy ako správne rastliny rozmnožovať a zazimovať po konci sezóny.
Recept Pestujeme domáce jahody: Praktické tipy ako správne rastliny rozmnožovať a zazimovať po konci sezóny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   25.5.2024

Pestujeme domáce jahody: Praktické tipy ako správne rastliny rozmnožovať a zazimovať po konci sezóny.

Jahody patria medzi obľúbené druhy ovocia. Majú totiž lahodnú chuť, navyše je ich pestovanie ľahké. Hodí sa na záhradu, ale aj na terasu či balkón.

Čo budete potrebovať

Jahody môžete v našich podmienkach bez problémov pestovať vonku na záhone. Avšak dajú sa pestovať aj doma, napríklad na balkóne. V tom prípade budete potrebovať vhodnú nádobu. Najlepšou voľbou je kvetináč, pretože sa do neho zmestí niekoľko sadeníc naraz. Ale prípadne môžete zvoliť aj kvetináče. V každom prípade je dôležité zaistiť drenážnu vrstvu, aby sa na dne nehromadila voda.

Chýbať nesmie ani substrát. Ten by mal byť ľahký, priepustný a bohatý na živiny. Zakúpiť je možné už pripravené zmesi, ale vyrobiť si môžete aj vlastné. Stačí zmiešať kompost, rašelinu a piesok v pomere 2:2:1.

Jahodníky si možno vypestovať zo semienok, ale celý proces trvá. Jednoduchšie je preto kúpiť si rovno sadenice. S tými budete mať menej práce a môžete sa predtým tešiť na úrodu.

Pokiaľ sa vám podarí vypestovať chutné domáce jahody, určite odporúčame využiť ich pre rôzne recepty, na ktorých si pochutná celá rodina. Zbierku najlepších receptov z jahôd sme pre vás pripravili tu najlepšie recepty s jahodami.

Pravidelná zálievka

Je dôležité rastliny pravidelne zalievať. Avšak jahody vyžadujú menej častú zálievku, zato musí byť výdatná. Ideálne je teda zalievať zhruba raz týždenne. Nadmerné zalievanie môže viesť k plesniveniu rastlín. Navyše aj chuť plodov môže byť menej výrazná, pretože plody prerastajú.

Hnojenie

Jahody nevyžadujú náročnú starostlivosť, ale je vhodné ich aspoň na začiatku sezóny, teda na jar pred kvetom prihnojiť. Pripravte si hnojivo určené pre jahody či granulované hnojivo. Je dôležité rastliny vopred dobre zavlažiť. Dajte pozor, aby ste hnojivo nedali na listy, mohli by ste ich popáliť.

Rozmnožovanie jahôd

Jahody je možné množiť poplazmi. Na materskej rastline vyrastie niekoľko dcérskych odnoží, môže ich byť aj päť. Avšak vezmite iba dve prvé rastlinky najbližšie materskej rastline. Tie stačí opatrne odstrihnúť a zasadiť do kvetináča. Ak sú už vyvinuté korene, môžete ich dať rovno do záhona.

Koniec sezóny

Rastlinu jahôd je dôležité po sezóne zazimovať, mrazy totiž neznáša dobre. Odstrihnite výhonky a staré listy. Rastlinu zľahka prihrňte zeminou. Pre spoľahlivú ochranu ich môžete prekryť netkanou textíliou, prípadne môžete využiť čečinu.

Pokiaľ jahody pestujete v kvetináči, je tiež dôležité chrániť ich pred mrazom. Aj v tomto prípade je vhodné zakryť ich zhora čečinou alebo textíliou. Vhodné je zakryť celý kvetináč kartónom, bublinkovou fóliou či napríklad dekou. Vytvoríte tak izolačnú vrstvu.

Recepty z domácích jahôd

1. Môj jednoduchý recept na najlepší jahodový nepečený dezert. Vyskúšajte letné jahodové tiramisu.

Osviežujúci a ľahký dezert, ktorý kombinuje piškóty, mascarpone krém a čerstvé jahody. Jahodové tiramisu predstavuje skvelú letnú verziu tradičného talianskeho dezertu. V tomto recepte sa mascarpone krém našľahá do hladkej a ľahkej konzistencie, čo dodáva dezertu vzdušnosť. Kombinácia vrstiev piškótov, krému a čerstvých jahôd vytvára lahodnú textúru a komplexnú chuť, ktorá určite poteší vás aj vašich hostí.

Recept nájdete TU

Môj jednoduchý recept na najlepší jahodový nepečený dezert. Vyskúšajte letné jahodové tiramisu.

2. Môj overený recept na bomba jahodové rezy s piškótami a smotanovou čiapočkou

Tento rok som sa podujala na samozber jahôd. Bolo ich naozaj neúrekom a ušlo sa mi dosť. Prvý tohtoročný jahodový zákusok, ktorý nieje príliš sladký, ale je hlavne osviežujúci. Milujem osviežujúce zákusky, po ktorých mi nieje ťažko na žalúdku. Jahody môžete samozrejme zameniť za akékoľvek ovocie, či už maliny, čučoriedky, ríbezle alebo dokonca aj za egreše. Autor: Karambola

Recept nájdete TU

Môj overený recept na bomba jahodové rezy s piškótami a smotanovou čiapočkou

3. Recept na domáci jahodový sirup. Skvelý spôsob, ako využiť jahody a mať osviežujúce zásoby po celý rok.

Prineste chuť leta do svojho domova s týmto jednoduchým a lahodným receptom na domáci jahodový sirup. Vyrobený z čerstvých jahôd, cukru a trochy kyseliny citrónovej. Tento sirup je skvelým doplnkom k limonádam, koktailom alebo ako topping na palacinky a zmrzlinu. Pripravte si zásoby tejto sladkej pochúťky a užite si chuť jahôd po celý rok! Autor: Marcela Sácká

Recept nájdete TU

Recept na domáci jahodový sirup. Skvelý spôsob, ako využiť jahody a mať osviežujúce zásoby po celý rok.

4. Jahodová bublanina s kokosom a extra nadýchaným cestom z kyslej smotany

Sezóna jahôd je už pomaly, ale isto za dverami a tak som dnes upiekla jahodovú bublaninu, ktorú som pred pečením posypala kokosom. Jahody som mala zo supermarketu, celkom sa mi páčili ako vyzerali, ale na tie moje zo záhrady sa teda veľmi nechytajú. Odporúčam vyskúšať z domácich, sladkých a chutných jahôdok. Autor: Anna Luptáková

Recept nájdete TU

Recept Jahodová bublanina s kokosom a extra nadýchaným cestom z kyslej smotany

5. Recept na nepečený jahodový koláč z máslových sušienok, ktorý sa podobá na obľúbenú krkovú tortu.

Strúhaný jahodový koláč bez pečenia je dezert, ktorý získal popularitu na internete. Jedná sa o nepečený koláč, ktorý je alternatívou k tradičnej "Krtkovej torte", s tým rozdielom, že namiesto banánov sú použité jahody. Recept vyžaduje jednoduché ingrediencie, ako sú šľahačka, mascarpone, práškový cukor, sušienkový základ a množstvo čerstvých jahôd. Výsledkom je lahodný dezert, ktorý je ideálny na teplé letné dni a prekonáva dokonca aj chuť klasickej zmrzliny.

Recept nájdete TU

Recept na nepečený jahodový koláč z máslových sušienok, ktorý sa podobá na obľúbenú krkovú tortu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár