Ako správne upiecť lososa v rúre za 5 minút?

Pridal: NajLucka, 7.1.2021
Kategorie: Sviatočné pečenie, Losos, Vianoce, Ryby a morské plody, Tipy a triky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tento jednoduchý a veľmi chutný spôsob ako upiecť lososa v rúre si zamilujete. Je to skôr dobrý návod ako recept. Odteraz budete vždy vedieť čo s lososom a nebudete váhať ako ho pripraviť na slávnostný alebo sviatočný obed s rodinou.
Pridal: NajLucka, 7.1.2021
Kategorie: Sviatočné pečenie, Losos, Vianoce, Ryby a morské plody, Tipy a triky
Kľúčom k dobre pripravenému lososovi je veľmi to nekombinovať. Poznáte to, občas sa človek snaží tak veľmi spojiť rôzne chute, až z toho nakoniec vznikne niečo, čo sa chuťovo nedá pomenovať. Vtedy by ste si radšej kúpili novú porciu a pripravili dané jedlo úplne jednoducho. Veď ako sa hovorí ,,v jednoduchosti je krása" a to sa dá povedať aj o príprave lososa.
Základnými surovinami, samozrejme okrem lososa, sú:
* soľ,
* bylinky,
* korenie,
* kvalitný olivový olej.
Takýmto spôsobom rýchlo upečiete aj hrubé filety, takže zbohom odbiehaniu a dlhému vyčkávaniu pri sporáku.
Lososa s hrúbkou 1,5 cm upečiete za 4 - 6 minút. Niektoré filety sú v strede hrubšie ako po krajoch, môže sa teda stať, že lososa bude potrebné piecť približne 8 minút. Dôkladne ho však kontrolujte počas pečenia, aby sa vám losos nepripiekol.
- Kedy je losos hotový?
Keď sa začne ryba jemne oddeľovať po jemnom pichnutí vidličkou a jeho mäso má matnú tmavo ružovú farbu. - Ako lososa príjemne dochutiť?
Po upečení posypte lososa čerstvými bylinkami a pokvapkajte citŕonovou šťavou. V prípade, že máte chuť dodať upečenému lososovi exkluzívny šmrnc, podávajte ho s bazalkovým pestom alebo s talianskou gremolatou. Gremolatu pripravíte zmiešaním nadrobno nasekanej petržlenovej vňate, nastrúhanej kôry z jedného citróna a jedným roztlačeným strúčikom cesnaku. - Postup prípravy lososa:
1. Rúru predhrejeme na teplotu 220 °C. Dno pekáča alebo plechu na pečenie vyložíme alobalom.
2. Filety lososa osušíme papierovou utierkou.
3. Filety polejeme trochou olivového oleja a votrieme rukami.
4. Posypeme trochou soli a korenia.
5. Lososa uložíme na plech kožou nadol a vložíme piecť do rúry.
6. Doba pečenia závisí od hrúbky filety lososa. Losos sa v pečie v priemere 4 - 6 minút, upečený bude vtedy, keď sa vám po zapichnutí vidličky bude mäso jemne oddeľovať.