NajRecept.sk Šaláty Caesar, Cézar Ako pripraviť originálny caesar šalát a dresing. Zistite jeho pôvodnú receptúru a históriu.
Ako pripraviť originálny caesar šalát a dresing. Zistite jeho pôvodnú receptúru a históriu.
Ako pripraviť originálny caesar šalát a dresing. Zistite jeho pôvodnú receptúru a históriu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   30.5.2024

Ako pripraviť originálny caesar šalát a dresing. Zistite jeho pôvodnú receptúru a históriu.

Caesar šalát predstavuje svieži pokrm, ktorý sa hodí ako predjedlo, príloha, ale aj hlavný chod v kombinácii s kuracím mäsom. Recept zahŕňa niekoľko jednoduchých surovín, môžete si ho pripraviť doma. Pripravte si originálnu caesar zálievku.

História pokrmu

Podľa názvu šalátu by sa mohlo zdať, že za jeho vznikom stojí známy Julius Caesar. Avšak táto pochúťka vznikla až o mnoho rokov neskôr a to v dvadsiatych rokoch 19. storočia. Pomenovaná je po talianskom šéfkuchári, ktorý vlastnil reštauráciu v Mexiku. Caesar Cardini pritom v kuchyni experimentoval – došli mu totiž suroviny, vymyslel preto novú kombináciu z toho, čo mu zostalo. Pôvodne sa pritom šalát pripravoval priamo pri stole. Základom boli celé šalátové listy, ktoré sa namáčali do dresingu a jedli sa rukou.

V priebehu rokov tento pokrm prešiel značnou premenou. Základné suroviny sú v podstate rovnaké, avšak konkrétna príprava i servírovanie sa líšia.

Pôvodná receptúra

V pôvodnom recepte bol základom iba rímsky šalát, krutóny, parmezán a dresing. Ten bol pripravovaný z olivového oleja, limetkovej šťavy, žĺtka, dijonskej horčice, worcester omáčky a cesnaku.

V dnešnej dobe recept obsahuje navyše ančovičky. Tie dodávajú jedinečnú chuť, v pôvodnom recepte ich nahrádzal worcester. Dnes sa často využívajú oba varianty. Zaujímavosťou je, že žĺtok sa nepoužíval surový, ale krátko povarený. Ak sa obávate surových vajec, môžete ich pasterizovať.

Recept na Caesar šalát

Ak si chcete pripraviť Caesar šalát verný pôvodnej predlohe, pripravte si tieto suroviny:

- rímsky šalát
- 6 ančovičiek
- 3/4 hrnčeka olivového oleja
- 1/4 hrnčeka strúhaného parmezánu
- šťava z 1 limety
- 2 žĺtky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1 lyžičku worcester omáčky
- 1/2 bagety
- soľ a čierne korenie podľa chuti.

Postup prípravy

  1. Začnite prípravou krutónov. Bagetu nakrájajte na kolieska a rozložte na plech. Pokvapkajte trochou olivového oleja, pridajte soľ a korenie. Pečte na 190 ° C do zlatista, zhruba 10-15 minút.
  2. V mise zmiešajte ančovičky, horčicu a nasekaný cesnak. Roztlačte vidličkou, aby vznikla pasta.
  3. Potom pridajte žĺtky, limetkovú šťavu a worcester. Dobre zamiešajte. Postupne prilievajte olej a stále miešajte, aby vznikla emulzia.
  4. Na záver primiešajte parmezán a soľ a korenie podľa chuti.
  5. K dresingu pridajte listy rímskeho šalátu a premiešajte, aby sa pokryli dresingom. Navrch pridajte krutóny a môžete zasypať trochou strúhaného parmezánu.

Spôsobov, ako si pripraviť skvelý Caesar šalát, je celý rad. Tento postup vychádza z pôvodného mexického receptu. Vychutnajte si tento skvelý pokrm ako prílohu alebo ho servírujte s kuracím mäsom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár