NajRecept.sk Mäso Bravčové mäso Ako pripraviť dokonalý obed s názvom Katov šľah? História pokrmu a akú prílohu vybrať.
Ako pripraviť dokonalý obed s názvom Katov šľah? História pokrmu a akú prílohu vybrať.
Recept Ako pripraviť dokonalý obed s názvom Katov šľah? História pokrmu a akú prílohu vybrať.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   22.6.2024

Ako pripraviť dokonalý obed s názvom Katov šľah? História pokrmu a akú prílohu vybrať.

Katov šľah, skrátene nazývaný kaťák, vznikol v Česku. Ide o jednoduché jedlo, ktorého základom je mäso a zelenina s pikantnou omáčkou. Tento lacný a jednoduchý pokrm bol populárny najmä v deväťdesiatych rokoch. Ale svojich priaznivcov má aj teraz - pripravte si ho doma.

História pokrmu

História katovho šľahu začína v socializme. V tej dobe bol veľmi obľúbený a patril medzi luxusnejšie pokrmy. V pôvodnej receptúre mala hlavnú úlohu hovädzia sviečková a zelenina z grilu. S týmto receptom prišiel šéfkuchár pražskej reštaurácie U Golema, názov pokrmu vtedy znel Golemov hnev.

Neskôr sa ďalší kuchári snažili napodobniť toto jedlo. Namiesto hovädzieho ale zvolili lacnejšie bravčové mäso. V dnešnej dobe je preto základom jedla bravčové, ale zvoliť môžete aj kuracie či morčacie. Stretnúť sa môžete s rôznymi receptami – často totiž kuchári do zmesi pridali rôzne suroviny, ktorým sa blížil čas spotreby.

Hoci sa kaťák v priebehu rokov stal zo skvelej pochúťky skôr lacným pokrmom, napriek tomu je vhodné dať mu šancu. Doma si môžete pripraviť variant, ktorý poteší vaše chuťové poháriky. Počas chvíľky tak máte na stole dobrý a jednoduchý obed.

Základný recept

Základom pokrmu je už spomínané bravčové mäso. Perfektnou voľbou je panenka alebo krkovička, ale použiť môžete aj iné časti. Zeleninový základ by mal zahŕňať cibuľu, papriky, paradajky a chilli papričky alebo feferónky pre pikantnosť. Na omáčku sa potom bežne používa kečup a worcesterová omáčka.

Vhodné prílohy

Bežne sa podáva katov šľah so zemiakovými plackami. Chrumkavé zemiakové placky sa k pikantnej zmesi skvele hodia. Prípadne ale kaťák môžete podávať aj s hranolkami, príprava vám tak zaberie menej času. A najjednoduchšiu prílohu predstavuje chlieb - ide o skvelú kombináciu na večeru.

Prípadne sa ponúka aj odľahčenejší variant. Pripravte si katov šľah s kuracím mäsom a servírujte ho s ryžou.

Vylepšenie pre perfektný výsledok

Samozrejme sa ponúkajú rôzne možnosti, ako tento pokrm vylepšiť. Namiesto bravčového použite hovädzie, nemusí to byť práve sviečková. Mäso nakrájajte na rezančeky a naložte do trochy oleja, worcesteru a pridať môžete aj harissu pre ešte výraznejšiu pikantnosť.

Kečup nahraďte paradajkovým pretlakom. Chuť môžete doladiť aj cesnakom či sójovou omáčkou. Navyše môžete pridať aj nakladané uhorky či huby.

Tento recept je veľmi variabilný, záleží tak iba na vás, pre aké suroviny sa rozhodnete. Pre skvelý výsledok by vždy mali byť základom čerstvé a kvalitné suroviny. Avšak konkrétny zoznam môžete prispôsobiť svojim chutiam.

Recepty na Katov šľah

1. Katov šľah s kuracím mäsom

Klasický obed, ktorý sa podáva u nás doma v nedeľu. Pokiaľ neviete, čo pripraviť na chutný nedeľný obed, určite vyskúšajte tento recept. Ja som ho prvýkrát ochutnala pri mamke, dnes ho robievam aj doma a obvykle uvarím tak, aby zostalo aj na ďalší deň. K tomu robievam zemiakové placky, zemiačiky (nemôže v nich chýbať cesnak, preto ním nešetrite) alebo ešte je to vynikajúce aj s obyčajnou hriankou.

Recept nájdete TU

Recept Katov šľah s kuracím mäsom

2. Katov šľah so zemiakovými plackami

Tip na zajtrajší obed od Nadi :)

Recept nájdete TU

Recept Katov šľah so zemiakovými plackami

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár