NajRecept.sk Magazín Ako na dokonalú posýpku? Dodržte pomer surovín a mrvenička bude ako od profesionála.
Ako na dokonalú posýpku? Dodržte pomer surovín a mrvenička bude ako od profesionála.
Recept Ako na dokonalú posýpku? Dodržte pomer surovín a mrvenička bude ako od profesionála.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   27.6.2024

Ako na dokonalú posýpku? Dodržte pomer surovín a mrvenička bude ako od profesionála.

Posýpka alebo mrvenička neodmysliteľne patrí k pečeniu – perfektne sa hodí najmä k ovocným koláčom, pretože vyváža kyslosť a vytvorí tak perfektný balans. Príprava nie je zložitá, ale hodí sa poznať pár tipov, vďaka ktorým sa vám mrvenička zaručene zakaždým podarí.

Základný recept

Na prípravu mrveničky budete potrebovať len tri základné suroviny: múku, maslo a cukor. Recept je jednoduchý, stačí dodržiavať pomer 2:1:1, teda napríklad 200 gramov múky, 100 gramov masla a 100 gramov cukru. Množstvo môžete upravovať podľa toho, koľko drobenky potrebujete, pomer ale vždy zachovajte. Ak by vám niečo zostalo, netreba zúfať – posýpku totiž môžete zamraziť vo vrecúšku či krabičke a budete ju tak mať hneď po ruke, až budete nabudúce piecť. Recept si môžete vyskúšať napríklad na tomto recepte Moravské koláče

Všeobecne je možné pre buchtu na plechu či veľký koláč odporučiť recept z 80 g masla, 80 g cukru a 160 g múky. Pokiaľ ale posýpku pripravujete prvýkrát, urobte pokojne väčšie množstvo. Získate tak odhad na správne množstvo. A to, čo vám prípadne zostane, môžete jednoducho zamraziť vo vrecúšku či krabičke. Alebo si pripravte rovno dvojnásobné množstvo – pri ďalšom pečení stačí len pripravenú posýpku vytiahnuť z mrazničky.

Postup

Prvým krokom je odvážiť si suché suroviny, teda múku a cukor. Zmiešajte ich v miske a potom pridajte maslo. Pre ľahšie spracovanie ho môžete nakrájať na menšie kocky. Je dôležité, aby bolo dobre vychladené. Len tak vám totiž vznikne pekne drobivá hmota, ktorá ozdobí koláče či buchty.

Ponúka sa aj alternatívny postup, kedy použijete rozohriate maslo. Hmota sa tak ľahšie spojí. Výsledkom je ale hladšia zmes – vznikne vám vláčnejšia posýpka s inou textúrou, ktorá nie je taká chrumkavá. Vyskúšať môžete obe varianty a rozhodnúť sa, ktorá vám vyhovuje viac.

Úprava pomeru

Základný pomer 2:1:1 je skvelou pomôckou, avšak nie vždy je ideálny. Môžete vyskúšať aj variant s menej múky – najmä ak pripravujete koláč s menším množstvom náplne. Naopak pre šťavnaté koláče je vhodné ubrať trochu masla a pridať múku. S takou posýpkou nešetrite – nasiakne šťavu z ovocia a pritom bude krásne chrumkať.

Vyber surovín

Dôležitou otázkou samozrejme je, aké suroviny presne zvoliť. Aj v tomto prípade môžete experimentovať a skúšať rôzne varianty.

Klasickou voľbou je polohrubá múka. Využiť možno prípadne aj hrubú – výsledok tak bude ešte chrumkavejší. Naopak hladká múka nie je práve vhodná, je totiž príliš jemná a rozpíja sa. Nemusíte sa držať iba pšeničnej varianty, skúste pokojne aj celozrnnú.

Čo sa týka cukru, ponúka sa krupicový cukor. Prípadne aj kryštál. Práškový nie je ideálny, vytratí sa totiž chrumkavý element. Ako alternatíva sa ponúka trstinový alebo kokosový cukor. Množstvo môžete upraviť – pokiaľ používate kyslé ovocie, nahraďte časť múky cukrom.

Ako tuk sa spravidla využíva maslo, aj keď v skorších dobách sa používala aj masť. Avšak ponúka sa aj vegánska varianta – vyskúšajte kokosový olej.

Voňavé vylepšenie

Klasická mrvenička je dobrá sama o sebe a dovedie pečivo k dokonalosti. Avšak pokiaľ ho chcete pozdvihnúť ešte na vyšší level, skúste pridať škoricu alebo vanilkový cukor. Dokonca môžete pridať aj mleté ​​orechy, napríklad mandle či napríklad kokos. V tomto prípade nimi nahraďte časť múky, aby výsledná konzistencia bola správna.

Možností, ako si pripraviť posýpku, je naozaj celý rad. Základný recept je skvelým východiskovým bodom, ale nebojte sa experimentovať. Nakoniec objavíte perfektný variant. Neskôr ich môžete striedať viac - podľa typu pečiva a použitého ovocia.

Pokiaľ si chcete pripravu mrveničky vyskúšať, odporúčame tieto recepty.

1. Starý oprášený recept na koláče zo šľahačkového cesta a majonézy

Starý oprášený recept na tradičné koláče, ktoré som naplnila tvarohom, zabalila, na vrch išiel znova tvaroh, trochu lekváru a ešte som to celé posypala bohatým množstvom mrveničky. Milujem kysnuté koláče, ktoré niesú suché a netreba ich zapíjať čajom alebo kávou. Určite vyskúšajte. Robievam takého malé, takzvané jednohubky. Autor: Jana Jančíková

Recept nájdete TU

Starý oprášený recept na koláče zo šľahačkového cesta a majonézy

2. Najlepší recept zo všetkých, ktoré som vyskúšala na liaty koláč s marhuľami a posýpkou.

Tento recept si určite uložte, lepší nenájdete. Koláč je veľmi dobrý, jednoduchý a nie je to žiadna suchá buchta. Odporúčam. Autor: Jana Jančíková

Recept nájdete TU

Najlepší recept zo všetkých, ktoré som vyskúšala na liaty koláč s marhuľami a posýpkou.

3. Kráľovná všetkých bublanín. Najrýchlejšia a najchutnejšia bublanina vhodná pre čerstvé aj mrazené ovocie.

Najrýchlejšia bublanina, akú som kedy pripravovala. Celá príprava mi zabrala len 10 minút. Aj keď pečenie trvá dlhšie, výsledok stojí za to – bublanina je nadýchaná a veľmi chutná. Tento recept je ideálny pre nečakané návštevy alebo keď máte chuť na niečo sladké, ale nechcete tráviť hodiny v kuchyni. Určite si ho obľúbi celá rodina!

Recept nájdete TU

Recept Kráľovná všetkých bublanín. Najrýchlejšia a najchutnejšia bublanina vhodná pre čerstvé aj mrazené ovocie.

4. Nekysnuté koláče bohato plnené tvarohom, čučoriedkami a marhuľami.

Dnes som si povedala, že tieto bohato plnené koláčiky s tvarohom a ovocím sú presne to pravé, čo každý potrebuje. Sú mäkké a výborne chutia. A čo je najlepšie, nemusíte byť hodiny v kuchyni, pretože cesto nemusí kysnúť a koláčiky sú hotové raz dva. Ďakujeme autorke receptu: Jana Jančíková

Recept nájdete TU

Recept Nekysnuté koláče bohato plnené tvarohom, čučoriedkami a marhuľami.

5. Ako pripraviť najlepší slivkový koláč s posýpkou a makom.

Kysnutý koláč so slivkami a posýpkou milujú všetci, je to vždy pečenie na istotu a hneď mizne zo stola. Ja pridávam ešte aj mak a je ešte lepší ako ten klasický. Vyskúšajte túto zmenu aj vy. Z daného množstva surovín zvyknem urobiť jeden koláč 30x40cm a ešte niečo naviac (napríklad menší frngál), aby koláč nebol privysoký. Autor: Jana Jančíková

Recept nájdete TU

Recept Ako pripraviť najlepší slivkový koláč s posýpkou a makom.

6. Hrnčekový recept na rebarborový koláč s mrveničkou

Čoskoro začína sezóna rebarbory, tak si uložte tento jednoduchý recept na chutný koláč, ktorý máte pripravený do pár minúť. Ovocie samozrejme môžete zameniť za čokoľvek, čo máte práve doma v chladničke alebo v mrazničke. Autor: Lucie R. https://www.facebook.com/groups/receptyvsehodruhu/posts/3541881282714396/

Recept nájdete TU

Hrnčekový recept na rebarborový koláč s mrveničkou

7. Tradičné makovo tvarohové koláče so slivkami a maslovou posýpkou

Fantastické krehké a mäkké makovo tvarohové koláče so slivkami a maslovou posýpkou. Vyskúšajte a robte radosť svojim maškrtníkom. Autor: Vareni a peceni s radosti.

Recept nájdete TU

Recept Tradičné makovo tvarohové koláče so slivkami a maslovou posýpkou

8. Recept na kysnuté koláče s tvarohom a cestom ako pavučinka

Cesto ako pavučinka, jemné a nadýchané. Plnila som tvarohom, jablkovou marmeládou, malinami a vrch som bohato posypala mrveničkou. Autor: Jana P. B.

Recept nájdete TU

Recept na kysnuté koláče s tvarohom a cestom ako pavučinka

9. Tvarohovo - makové koláče - cesto podľa mojej mamičky

Recept na cesto je od mojej mamičky. Naplnila som ich tvarohom. Tvaroh zahusťujem mletým makom. Sú vynikajúce. Uzatváram ich iba ako šatôčky, čiže nie úplne. Po upečení ich potieram len teplou vodou, do ktorej pridávam trochu medu. Autor: Jana P. B.

Recept nájdete TU

Recept Tvarohovo - makové koláče - cesto podľa mojej mamičky

10. Recept na tvarohové koláče podľa mojej mamičky, ktoré pripravujem už 35 rokov.

Moja mamička bola skvelá kuchárka, veľa vecí ma naučila a tieto koláče sú proste luxusné a v našej rodine vždy boli top. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Recept nájdete TU

Recept na tvarohové koláče podľa mojej mamičky, ktoré pripravujem už 35 rokov.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár