Vynikajúce žĺtkové rezy

Pridal: NajLucka, 5.4.2021
Kategorie: Múčniky, Dezerty, Koláče, keksíky, sušienky, Višne, Podľa ovocia
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Vynikajúce žĺtkove rezy. Lístkové cesto pri týchto rezoch je neodmysliteľnou súčasťou.
FOTKA OD VÁS
Pridal: NajLucka, 5.4.2021
Kategorie: Múčniky, Dezerty, Koláče, keksíky, sušienky, Višne, Podľa ovocia
SUROVINY
Žĺtkový krém:
500 mlmlieko
1 kscitrónová kôra
1 ksvanilkový lusk
160-170 g (asi z 8-9 vajec)žĺtok
150 gkryštálový cukor
50 g hladká múka
130 gmaslo
Ďalej budete potrebovať:
500 glístkové cesto
cca 120 gríbezľová marmeláda
cca 120 gcukrová poleva
3-4 lyžicecitrónová šťava
- Z uvedených surovín pripravíte rezy o veľkosti cca 25 x 33 cm. Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežte a nožom vydlabte zrniečka. Dajte variť spoločne s mliekom a citrónovou kôrou (ak použite citrónový olej, môžete pridať až ku koncu varenia).
- Žĺtky vyšľahajte v mise s cukrom, potom primiešajte múku. Vystačíte si s ručnou metličkou, šľahač nie je potreba. Asi štvrtinu horúceho mlieka nalejte do misy s našľahaným žĺtkami a dobre premiešajte. Zmes vlejte späť do kastróla, dobre premiešajte a na miernom ohni priveďte za stáleho miešania do varu.
Až začne krém bublať, varte asi 10 minút. Krém prelejte do misy, pretiahnite fóliou a nechajte vychladnúť. - Do vychladnutého po častiach zašľahajte zmäknuté maslo a krém našľahajte do krémovej konzistencie. Rúru predhrejte na 190 stupňov, plech vyložte papierom na pečenie. Zároveň si pripravte ešte jeden plech s papierom na pečenie. Lístkové cesto rozdeľte na dve časti, jednu z nich vyvaľkajte na obdĺžnik cca 25 x 33 cm. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie, cesto prepichajte po celej ploche vidličkou a zľahka poprášte práškovým cukrom. Prikryte ho ďalším hárkom papiera na pečenie a druhým plechom.
- Vďaka tomu zostane cesto krásne rovné, neurobia sa na ňom hrče a bude krásne chrumkavé. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 10 minút, potom horný plech aj papier zložte a ďalších 10 minút dopekajte do zlatista. Rovnakým spôsobom upečte aj druhú polovicu cesta. Po úplnom vychladnutí naplňte krémom. Krém rozotrite po celej ploche jedného plátu, prikryte druhým plátom a zľahka pritlačte.
- Na rezy položte hárok papiera na pečenie, veľký lopárik a najlepšie dve kilá múky alebo cukru. Takto "zaťažené" rezy dajte na 2-3 hodiny vychladiť do chladničky.
- Marmeládu zľahka nahrejte v mikrovlnnej rúre a rozotrite po celej ploche rezov. Dajte do chladničky, než si pripravíte polevu. Fondán (cukrová poleva) rozpustite vo vodnom kúpeli spoločne s citrónovou šťavu a vymiešajte do hladka. Nechajte vychladnúť na 30-35 stupňov, potom rozotrite na rezy. Dajte chladiť do chladničky aspoň na 24 hodín, pokojne aj dlhšie. Krájajte opatrne vrúbkovaným nožom, pred servírovaním nechajte chvíľku pri izbovej teplote.
Môj blog: Víkendové pečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vynikající žloutkové řezy.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Doskonałe ciasto z żółtek.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Blätterteig-Cremeschnitten mit Guss an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kiváló tojássárgás szelet.
KOMENTÁRE K RECEPTU