Vynikajúce žĺtkové rezy

Recept Vynikajúce žĺtkové rezy
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vynikajúce žĺtkove rezy. Lístkové cesto pri týchto rezoch je neodmysliteľnou súčasťou.

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Žĺtkový krém:

500 mlmlieko
1 kscitrónová kôra
1 ksvanilkový lusk
160-170 g (asi z 8-9 vajec)žĺtok
150 gkryštálový cukor
50 g hladká múka
130 gmaslo

Ďalej budete potrebovať:

500 glístkové cesto
cca 120 gríbezľová marmeláda
cca 120 gcukrová poleva
3-4 lyžicecitrónová šťava

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Z uvedených surovín pripravíte rezy o veľkosti cca 25 x 33 cm. Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežte a nožom vydlabte zrniečka. Dajte variť spoločne s mliekom a citrónovou kôrou (ak použite citrónový olej, môžete pridať až ku koncu varenia).
  2. Žĺtky vyšľahajte v mise s cukrom, potom primiešajte múku. Vystačíte si s ručnou metličkou, šľahač nie je potreba. Asi štvrtinu horúceho mlieka nalejte do misy s našľahaným žĺtkami a dobre premiešajte. Zmes vlejte späť do kastróla, dobre premiešajte a na miernom ohni priveďte za stáleho miešania do varu.
    Až začne krém bublať, varte asi 10 minút. Krém prelejte do misy, pretiahnite fóliou a nechajte vychladnúť.
  3. Do vychladnutého po častiach zašľahajte zmäknuté maslo a krém našľahajte do krémovej konzistencie. Rúru predhrejte na 190 stupňov, plech vyložte papierom na pečenie. Zároveň si pripravte ešte jeden plech s papierom na pečenie. Lístkové cesto rozdeľte na dve časti, jednu z nich vyvaľkajte na obdĺžnik cca 25 x 33 cm. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie, cesto prepichajte po celej ploche vidličkou a zľahka poprášte práškovým cukrom. Prikryte ho ďalším hárkom papiera na pečenie a druhým plechom.
  4. Vďaka tomu zostane cesto krásne rovné, neurobia sa na ňom hrče a bude krásne chrumkavé. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 10 minút, potom horný plech aj papier zložte a ďalších 10 minút dopekajte do zlatista. Rovnakým spôsobom upečte aj druhú polovicu cesta. Po úplnom vychladnutí naplňte krémom. Krém rozotrite po celej ploche jedného plátu, prikryte druhým plátom a zľahka pritlačte.
  5. Na rezy položte hárok papiera na pečenie, veľký lopárik a najlepšie dve kilá múky alebo cukru. Takto "zaťažené" rezy dajte na 2-3 hodiny vychladiť do chladničky.
  6. Marmeládu zľahka nahrejte v mikrovlnnej rúre a rozotrite po celej ploche rezov. Dajte do chladničky, než si pripravíte polevu. Fondán (cukrová poleva) rozpustite vo vodnom kúpeli spoločne s citrónovou šťavu a vymiešajte do hladka. Nechajte vychladnúť na 30-35 stupňov, potom rozotrite na rezy. Dajte chladiť do chladničky aspoň na 24 hodín, pokojne aj dlhšie. Krájajte opatrne vrúbkovaným nožom, pred servírovaním nechajte chvíľku pri izbovej teplote.

Môj blog: Víkendové pečení

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť