NajRecept.sk Dezerty Múčniky Vynikajúce orechové žerbo rezy
Vynikajúce orechové žerbo rezy
Recept Vynikajúce orechové žerbo rezy
Karambola Karambola    ·   9.1.2021

Vynikajúce orechové žerbo rezy

Skvelý, tradičný koláčik - žerbo rezy. Orechové koláče sú proste top!

Suroviny

Cesto:

750 g
polohrubá múka
1 a 1/2 bal.
palmarín
1 a 1/2 bal.
vanilkový cukor
1 a 1/2 lyžice
práškový cukor
3 ks
žĺtok
30 g
droždie
troška na rozrobenie kvásku
mlieko

Orechová náplň:

320 g
mleté vlašské orechy
250 g
práškový cukor
na poliatie mletých orechov
olej
marmeláda (najlepšie kyslá - napr. josta, ...)

Poleva:

150 g
Cera
2x hnedá 74 percent, 1x biela
čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si suroviny. Najskôr si zmiešame orechy, práškový cukor (ja som nemala dostatok práškového cukru, preto som pridala aj kr. cukor). Dobre premiešame, aby sme nemali hrudky z cukru. Touto plnkou, budeme posypovať jednotlivé pláty.
  2. Môžeme sa pustiť do prípravy cesta. V troške mlieka si rozdrvíme čerstvé droždie. Mlieko musí byť teplé, aby nám kvások vykysol. Po vykysnutí kvásku pridávame - múku, Palmarin, vanilkový cukor, práškový cukor, žĺtky.
  3. Tieto ingrediencie poriadne miešame, môžeme aj mixérom, ale rukou to je oveľa rýchlejšie a precíznejšie. Miešame, kým nevznikne krásna guľka, s ktorou sa dá pracovať. Cesto si rozdelíme na 5 častí.
  4. Rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske plát do požadovaného tvaru plechu. V prípade, že sa vám cesto trhá, treba priliať trošku mlieka a znovu prepracovať - cesto bude vláčnejšia a nebude sa trhať.
  5. Ja som piekla na plechu o rozmere 30 x 25. Cesto si môžeme pekne orezať do obdĺžnika alebo nemusíme a orežeme ho až po upečení.
  6. Plech si vyložíme papierom na pečenie. Vyvaľkaný plát cesta opatrne pomocou valčeka presunieme na plech.
  7. Cesto natrieme džemom, nemusíme sa báť, ak dáme viac džemu, koláčik bude po upečení vláčnejší a následne ho posypeme orechovou zmesou, ktorú sme si pripravili na začiatku. Jemne lyžičkou polejeme olejom - len ako keby pokvapkáme.
  8. Postup opakujeme toľkokrát, koľko máme vrstiev cesta, kým prídeme po posledný plát, ktorý popicháme vidličkou. Vidličku pritlačíme až tak, aby sme prepichli aj spodný plát cesta.
  9. Takto navrstvený surový koláč dáme piecť do rúry, približne na 180 stupňov cca 25-30 minút.
  10. Kým sa nám pečie koláčik, pripravíme si čokoládu na poliatie. Ja som robila čierny podklad a pofrkala som to bielou čokoládou. Do misky si nalámeme čokoládu a pridáme stužený tuk.
  11. Vodu v hrnci dáme zvariť. Odstavíme ju a na to položíme misku s čokoládou a tukom. Necháme voľne rozpustiť.
  12. Trošku vychladenou čokoládou polejeme celý koláč a môžeme si ho ozdobiť aj bielou čokoládou. Narežeme na rezy a podávame ku kávičke. Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár