Vynikajúce makovo žĺtkové rezy

Recept Vynikajúce makovo žĺtkové rezy

Pridal: Mineralka, 9.1.2021

Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tradičné žĺtkové rezy sú s orechmi. Keď som videla túto makovú verziu, tak som musela vyskúšať. Krehké, jemné a zároveň chrumkavé. Určite som tento koláč nerobila naposledy. Mak máme doma veľmi radi. Autor: minerálku

FOTKA OD VÁS

Pridal: Mineralka, 9.1.2021

Kategorie: Koláče, Dezerty, Múčniky

Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

Cesto:

6 ksbielok
200 gpráškový cukor
1 bal.maslo
200 gpolohrubá múka
1 bal.prášok do pečiva
200 gmletý mak
150 mlmlieko

Poleva:

6 ksžĺtok
250 gpráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. V druhej miske vyšľaháme maslo (môžete použiť aj heru) s práškovým cukrom do peny, postupne pridáme mlieko a vyšľahanú bielkovú penu. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom. Premiešame a navrstvíme na veľký plech s papierom na pečenie. Pekne uhladíme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 minút - keď je zlatý povrch, vyberáme.
  2. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a túto polevu nalejeme na ešte horúci koláč.
  3. Ja dávam polevu hneď po vybratí cesta z rúry. Pekne uhladíme a necháme koláč vychladnúť. Chladnutím poleva zaschne.
  4. Nakrájame na úhľadné rezy a podávame.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
11.5.2021, zmrzka odpovedať00

Asi máš pravdu. Po porovnaní s podobnými receptami si myslím, že to má byť 45 ml 😉 Tak pri príprave dajte pozor.

24.5.2021, NejLucka (administrátor) odpovedať00

150 ml :)

Neviem či je chyba v recepte, alebo koláč autorka nepiekla podľa jej receptu, ale nie je možné, že po pridaní 4,5dl mlieka do cesta zostane cesto také husté a nadýchané. Cesto bolo riedke, musela som ho piecť o 15 minút dlhšie, aby vôbec držalo po kope a aj tak sa potom koláč úplne rozpadával. Chuťovo bol výborný, takže ho určite skúsim ešte niekedy upiecť, ale pôjdem podľa originálneho receptu na žĺtkové rezy, do ktorého mlieko nejde, a orechy nahradím makom. Ďakujem teda aspoň za typ, ako upiecť žĺtkové rezy aj pre "nemilovníkov" orechov.

24.5.2021, NejLucka (administrátor) odpovedať00

ano, autorka se při uvádění surovin spletla. Mléka tam šlo opravdu méně, přesně 150 ml. Autorka se omlouvá a v dalších receptech si dá na to pozor :) Děkujeme za upozornění.

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť