NajRecept.sk Dezerty Koláče Výborný šťavnatý zákusok
Výborný šťavnatý zákusok
Recept Výborný šťavnatý zákusok
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Lacusin Lacusin    ·   9.1.2021

Výborný šťavnatý zákusok

Vynikajúci, šťavnatý zákusok, ktorý každý miluje. Chuť čerstvo pripravenej kávy s bielkovým krémom a čokoládovou polevou je jednoducho neodolateľný! Autor: Lacusin

35 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

6 ks
žĺtok
250 g
kryštálový cukor
3 lyžice
voda
1 šálka
olej
100 g
polohrubá múka
2 lyžice
kukuričný škrob
1 bal.
prášok do pečiva
2 lyžice
kakao
6 ks
bielok
500 ml
uvarená čierna káva

Plnka:

2 lyžice
hladká múka
200 ml
mlieko
4 ks
žĺtok
4 lyžice
práškový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
250 g
maslo

Bielková vrstva:

4 ks
bielky
250 g
kryštálový cukor
1/2 šálky
voda

Čokoládová poleva:

100 g
čokoláda
1/2 šálky
olej
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, pridáme 3 lyžice vody, olej, múku zmiešanú s kukuričným škrobom a práškom do pečiva. Nakoniec pridáme kakao a premiešame. Bielky vyšľaháme zvlášť na tuhý sneh a následne ich vmiešame do žĺtkovej hmoty.
  2. Takto pripravené cesto navrstvíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom a dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 20 - 25 minút.
  3. Keď sa cesto upieklo, vyberieme ho z rúry a rozrežeme ho na polovicu. Jedno cesto vyberieme z plechu a druhé necháme v plechu. Cesto v plechu popicháme vidličkou a polejeme uvarenou kávou. Necháme ho "napiť".
  4. Pripravíme krém. 2 lyžice hladkej múky pridáme do 200 ml mlieka. Rozmiešame, aby sme nemali hrudky, pridáme 4 žĺtky a 4 lyžice cukru spolu s 1 bal. vanilkového cukru. Varíme na miernom ohni, kým nám hmota nezhustne. Hustú hmotu odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej hmoty pridáme maslo a za stáleho miešania ho rozpustíme.
  5. Pripravíme bielkovú vrstvu. Vodu dáme spolu s cukrom ohriať. Keď máme cukor rozpustený, odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Bielky vyšľaháme na tuhú penu a postupne pridávame teplú vodu do bielkov a šľaháme. Vyšľaháme tuhú hmotu.
  6. Na nenamočený plát cesta navrstvíme maslovú plnku, položíme namočený plát cesta, navrstvíme bielkovú hmotu a polejeme rozpustenou čokoládou, do ktorej sme pridali olej. Necháme stuhnúť v chladničke. Dobrú chuť!
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár