Výborné tvarohové batôžky
Tieto tvarohové batôžky odporúčam vyskúšať. Fakt, seriózne. Dovolím si tvrdiť, že je to najlepšie kysnuté cesto, aké som kedy jedla. Musela som jednoducho dať aj do názvu výborné, pretože jednoznačne také sú. Môj manžel pochválil, že sú ešte lepšie ako od jeho mamičky. Tak to sa tak často nepočuje. Moja svokra vedela robiť výborné kysnuté koláčiky. Ja väčšinou robím kysnuté cesto od oka, ale tieto batôžky som presne vážila. Cesto je mäkkulinké, ľahké a krásne prevoňané maslom, vanilkou a citrónovou kôrou. Proste jedna báseň. Autor: Adkas
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
Cesto:
300 ghladká múka
300 gpolohrubá múka
40 gdroždie
80 gkryštálový cukor
300-350 mlmlieko
100 grozpustené maslo
2 ksžĺtok
3/4 lyžičkysoľ
Plnka:
500 gjemný tvaroh
5 lyžíckryštálový cukor
3 lyžicedetská krupica
2 ksvajce
1 bal.vanilkový cukor
1 kscitrón - kôra
štipkasoľ
Ďalej:
80 grozpustené maslo
1 ks (na potieranie)vajce
na ozdobuhrozienka
- Do misy preosejeme obe múky. Pridáme soľ, cukor, kvások, žĺtka, rozpustené maslo, vanilku. Mlieko pridávame postupne, pretože závisí na múky aj na veľkosti vajec, koľko mlieka spotrebujeme. Nemusíme spotrebovať všetko mlieko. Niekedy stačí aj 300 ml. Cesto dobre vypracujeme. Má byť hladké, elastické a nie príliš husté, ale zase ani príliš riedke. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
- Cesto rozvaľkáme na mierne múkou poprášenej doske asi na hrúbku 3 mm. Približne na 32x40 cm. Naznačíme si kocky o veľkosti 8x8 cm a nakrájame. Na každú kocku položíme lyžicu plnky. Chytíme si dva rohy cesta naproti sebe a spojíme ich. Stlačíme ich a jemne zatočíme. To isté urobíme s dvoma ostatnými rohmi cesta. Do spoja v prostriedku môžeme položiť sušené hrozienka, je to len na dekoráciu. Niektoré mi po upečení odpadli a hrozienka sa dosť vysušili, takže je na vás, ako sa rozhodnete. Batôžky umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Necháme kysnúť asi 15 minút.
- Potierame rozšľahaným vajcom a šup do rúry. Pečieme na 170 stupňov asi 15-20 minút. Ihneď po vybratí z rúry potrieme každý batôžtek rozpusteným maslom, potom prikryjeme papierom na pečenie a ešte prehodíme utierku cez papier a necháme odstáť do úplného vychladnutia. Cesto zostane krásne vláčne. Uskladňujeme prikryté, aby zbytočne batôžky nevysychali. Sú mäkké i druhý deň. Z tejto dávky mi vyšlo 20 ks.
Môj blog: Adkas-tastyfood
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Výborné tvarohové batůžky.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Doskonałe twarogowe plecaczki.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Unglaublich leckere Quarktaschen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Ínycsiklandó túrós táska.
KOMENTÁRE K RECEPTU