NajRecept.sk Dezerty Múčniky Výborné tvarohové batôžky
Výborné tvarohové batôžky
Recept Výborné tvarohové batôžky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas adkas    ·   11.6.2021

Výborné tvarohové batôžky

Tieto tvarohové batôžky odporúčam vyskúšať. Fakt, seriózne. Dovolím si tvrdiť, že je to najlepšie kysnuté cesto, aké som kedy jedla. Musela som jednoducho dať aj do názvu výborné, pretože jednoznačne také sú. Môj manžel pochválil, že sú ešte lepšie ako od jeho mamičky. Tak to sa tak často nepočuje. Moja svokra vedela robiť výborné kysnuté koláčiky. Ja väčšinou robím kysnuté cesto od oka, ale tieto batôžky som presne vážila. Cesto je mäkkulinké, ľahké a krásne prevoňané maslom, vanilkou a citrónovou kôrou. Proste jedna báseň. Autor: Adkas

Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
300 g
polohrubá múka
40 g
droždie
80 g
kryštálový cukor
300-350 ml
mlieko
100 g
rozpustené maslo
2 ks
žĺtok
3/4 lyžičky
soľ

Plnka:

500 g
jemný tvaroh
5 lyžíc
kryštálový cukor
3 lyžice
detská krupica
2 ks
vajce
1 bal.
vanilkový cukor
1 ks
citrón - kôra
štipka
soľ

Ďalej:

80 g
rozpustené maslo
1 ks (na potieranie)
vajce
na ozdobu
hrozienka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Pripravíme si kvások. Do menšieho hrnca dáme 100 ml mlieka, pridáme lyžicu cukru a zohrejeme. Mlieko má byť teplé, ale nie horúce. Pridáme namrvené droždie, jemne poprášime múkou a prikryjeme malým tanierikom. Necháme vykysnúť na teplom mieste, trvá to cca 10 minút.
  2. Do misy preosejeme obe múky. Pridáme soľ, cukor, kvások, žĺtka, rozpustené maslo, vanilku. Mlieko pridávame postupne, pretože závisí na múky aj na veľkosti vajec, koľko mlieka spotrebujeme. Nemusíme spotrebovať všetko mlieko. Niekedy stačí aj 300 ml. Cesto dobre vypracujeme. Má byť hladké, elastické a nie príliš husté, ale zase ani príliš riedke. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
  3. Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín okrem bielkov. Bielky našľaháme so štipkou soli do tuhej peny. Vyšľahané bielky opatrne zamiešame do tvarohovej náplne.
  4. Cesto rozvaľkáme na mierne múkou poprášenej doske asi na hrúbku 3 mm. Približne na 32x40 cm. Naznačíme si kocky o veľkosti 8x8 cm a nakrájame. Na každú kocku položíme lyžicu plnky. Chytíme si dva rohy cesta naproti sebe a spojíme ich. Stlačíme ich a jemne zatočíme. To isté urobíme s dvoma ostatnými rohmi cesta. Do spoja v prostriedku môžeme položiť sušené hrozienka, je to len na dekoráciu. Niektoré mi po upečení odpadli a hrozienka sa dosť vysušili, takže je na vás, ako sa rozhodnete. Batôžky umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou. Necháme kysnúť asi 15 minút.
  5. Potierame rozšľahaným vajcom a šup do rúry. Pečieme na 170 stupňov asi 15-20 minút. Ihneď po vybratí z rúry potrieme každý batôžtek rozpusteným maslom, potom prikryjeme papierom na pečenie a ešte prehodíme utierku cez papier a necháme odstáť do úplného vychladnutia. Cesto zostane krásne vláčne. Uskladňujeme prikryté, aby zbytočne batôžky nevysychali. Sú mäkké i druhý deň. Z tejto dávky mi vyšlo 20 ks.

Môj blog: Adkas-tastyfood

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár