Výborná domáca huspenina

Recept Výborná domáca huspenina
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

U nás sa toto jedlo volá huspenina, niekto tomu hovorí aspik a videla som už aj názvy sulc a studená. V mojom okolí sa v každej rodine varí huspenina inak. Niekto varí huspeninu len zo surových koží a nôh, ja kombinujem surové mäso s údeným a napríklad moja svokra varí huspeninu iba z údeného mäsa. Huspenina sa u nás kedysi robila len v zime po zabíjačke, keď sme mali domáce údené mäso. Pamätám sa, ako moja babička vždy postavila velikánsky hrniec plný kože a mäsa na sporák, v ktorom sa kúrilo drevom a celý deň pomaličky varila. Teraz varím huspeninu už len z kúpených surovín, preto som si tento rodinný recept upravila podľa svojich predstáv, ale vy si huspeninu pokojne môžete variť aj tým pomalým starodávnym spôsobom... Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS
Čas prípravy:
Čas varenia:

SUROVINY

cca 700 gsurová bravčová koža, noha alebo koleno
cca 700 gúdená noha, koža, koleno (môže byť aj kus údeného mäsa)
1 kscibuľa
3 strúčikycesnak
10 kscelé korenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Všetko dobre umyť, pokiaľ možno, nakrájať na menšie kusy, keď nie, necháme vcelku a dáme do hrnca, pridáme celú cibuľu, cesnak tiež celé strúčiky a korenie. Zalejeme vodou len tak, aby mäso bolo ponorené. Vody nedávajte zbytočne veľa (na toto množstvo surovín som dala asi tak približne necelé 2 litre vody), nesolíme, údenina zvykne byť dosť slaná.
  2. Ja varím v tlakovom hrnci minimálne 1 hodinu, vypnem a nechám ešte aspoň 2 hodiny v zavretom a natlakovanom hrnci dovariť (mám hrniec, v ktorom sa jedlo ďalej varí i po odstavení). Pred tým, než zavriem a natlakujem hrniec, vezmem penu tak, ako na každom masovom vývare.
  3. Ak budete variť klasicky, tak aspoň 3 - 4 hod (môžete aj viac!). Pomalým varom ako mäsovú polievku. Keď je huspenina uvarená, tak ju precedíme, cibuľu a cesnak vyhodíme, mäso oberieme (ak tam nejaké je), dáme do tanierov a zalejeme vývarom. Môžete dať aj nakrájanú kožu, ak máte radi. Po vychladnutí dáme do chladničky stuhnúť. U nás toto jedlo papáme s nakrájanou cibuľkou, pokvapkané octom a s čerstvým chlebom.
  4. Ak robím huspeninu pre návštevu a chcem, aby dobre vyzerala, pridám ešte do precedeného vývaru práškovou želatínu (asi 20g), aby mi huspenina po vyklopení pekne držala tvar. Odoberiem si z precedeného vývaru asi 2 dcl a nechám vychladnúť, do vychladnutého dám napučať želatínu aspoň na 30 min., potom ju zohrejte (nevariť!) tak, aby bola tekutá a prilejeme na zostávajúci vývaru v hrnci, zmiešame a nalievame do formičiek vyložených fóliou, necháme dobre stuhnúť v chladničke a až potom vyklopíme.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť