NajRecept.sk Zavaraniny Čalamády Výborná čalamáda - s uhorkou, paprikou, kapustou a mrkvou
Výborná čalamáda - s uhorkou, paprikou, kapustou a mrkvou
Recept Výborná čalamáda - s uhorkou, paprikou, kapustou a mrkvou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Emília Raganová    ·   23.9.2020

Výborná čalamáda - s uhorkou, paprikou, kapustou a mrkvou

Od rána čistíme, krájame, sterilizujeme, aby sme mali cez zimu čo konzumovať. Dnes prišla na rad čalamáda zo zeleniny. Zeleninu som mala domácu, kupovať som musela iba suroviny na nálev. Ak máte radi zaváraninu na obed, tak si určite urobte zásoby na zimu. U nás doma sa to spotrebuje hneď na začiatku zimy :) Autor: Milka

Suroviny

Základ:

2 kg
kapusta
1 kg
uhorka
1 kg
paprika
1 kg
cibuľa
0,5 kg
mrkva
1 ks
feferónka

Nálev:

3 litre
voda
0,8 litra
ocot
1 bal.
DEKO
0,8 litra
cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Kapustu nakrájame na rezance, stred vyberieme, uhorky nakrájame na kolieska, papriku na prúžky, lepšie je farebná, krajšie ukáže v pohároch. Cibuľu na mesiačiky a mrkvu nastrúhame na strúhadle.
  2. Všetky suroviny zmiešame, pridáme posekanú alebo celú feferónku.
  3. Pripravíme si nálev z 3 litrov vody, 0,8 litra octu, 0,8 litra cukru a 1 DEKA, ktoré prevaríme, necháme variť 5 minút a dáme vychladnúť.
  4. Vychladnutým nálevom zalejeme zeleninu, prikryjeme ju a necháme odstáť do druhého dňa.
  5. Potom zmes dáme do pripravených pohárov, netlačíme moc, aby sa nám vošiel aj nálev. Keď sme spotrebovali všetku zeleninu, dolejeme nálevom z kapusty a uzavrieme fľaše. Môžeme sterilizovať. Keď začne voda v hrnci vrieť, necháme ju bublať 10 minút a vypneme.
  6. Necháme vo vode ďalších 5 minút a vyberieme. Obrátime hore dnom, aby sme zistili, či niektorá nepreteká, po 5 minútach obrátime späť, prikryjeme a necháme do druhého dňa vychladnúť. Potom už len označíme a šup do komory :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár