NajRecept.sk Polievky Husté polievky Frankfurtská polievka Výborná a mimoriadne obľúbená frankfurtská polievka s párkom hotová raz dva.
Výborná a mimoriadne obľúbená frankfurtská polievka s párkom hotová raz dva.
Recept Výborná a mimoriadne obľúbená frankfurtská polievka s párkom hotová raz dva.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   17.3.2023

Výborná a mimoriadne obľúbená frankfurtská polievka s párkom hotová raz dva.

Frankfurtská polievka neodmysliteľne k slovenskej kuchyni patrí, už roky je súčasťou jedálnych lístkov ako v školských jedálňach, tak v reštauráciách. Vzhľadom na to, že je polievka hutná, zasýti aj zahreje. Dokážete si frankfurtskú polievku doma pripraviť tak, aby chutila, ako si ju pamätáte z detských čias?

30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny
1ks
veľká cibuľa
4 ks
zemiaky
600 ml
vývar (alebo voda)
1 lyžica
olej
1 strúčik
cesnak
4 ks
kuracie párky
1 lyžica
mletá červená paprika
1 lyžica
hladká múka
100 ml
smotana na šľahanie
na dochutenie
soľ, korenie
na dozdobenie
čerstvá petržlenová vňať
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte najemno. Na oleji speňte cibuľu, pridajte cesnak, mletú papriku, hladkú múku a malú chvíľku opečte a všetko zalejte vývarom. Dajte si pozor, aby ste cesnak alebo papriku nespálili, polievka by mala horkastú chuť.
  2. Párky nakrájajte na kolieska, opečte na panvici a opečené ich vložte do polievky.
  3. Zemiaky olúpte, nakrájajte na menšie kocky a vložte ich do polievky.
  4. Polievku osoľte, okoreňte a varte do zmäknutia zemiakov.
  5. Ku koncu polievku zjemnite smotanou – odporúčame najskôr smotanu rozmiešať s malým množstvom polievky, až následne ju vliať do zvyšku, vyhnete sa tak hrudkám. Polievku krátko povarte, a nakoniec ju dozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
  6. Polievku podávajte s čerstvým pečivom.

Polievku si môžete však upraviť podľa seba, niekto sa totiž vyhýba smotane, preto ju z receptu môžete pokojne vynechať. Pridajte aj majoránku, ktorá posunie chuť polievky zase o level vyššie.

Prečo frankfurtská polievka?

Aj keď frankfurtská polievka u nás zdomácnela a často je považovaná za rýdzo slovenský pokrm, jej pôvod siaha k našim nemeckým susedom. Hlavnou ingredienciou boli totiž frankfurtské párky, ktoré sa od roku 1487 začali vo Frankfurte nad Mohanom predávať. Obľúbené boli najmä pre svoju kvalitu a chuť.

Tajomstvo tkvie totiž v mäse a korení, z ktorého sa frankfurtské párky vyrábali. Mäsiari na ich výrobu totiž používali mäso z bokov, dokonca sám kráľ Maximilián II. si ich vychvaľoval a to priamo na svojej korunovácii. Neskôr sa párky začali šíriť do ostatných krajín. Najmä Rakúšanom sa tak páčili, že začali vyrábať svoje párky, viedenské. Tak, ako ich poznáme dnes. Ako dochucovadlo nesmelo chýbať už spomínané korenie, a to najmä muškátový oriešok.

Frankfurtskú polievku zmienila aj vo svojej kuchárke Magdalena Dobromila Rettigová. Recept sa však výrazne líšil od polievky, akú poznáme dnes. Vtedy na prípravu stačila masť, cibuľa, mrkva, cesnak, zeler, múka, párky, korenie a muškátový oriešok. Všetko sa na masti orestovalo, zalialo hovädzím vývarom a polievka bola na svete. My sme však zvyknutí na modernejšiu verziu tohto pôvodného receptu, ktorú si môžete pripraviť podľa nasledujúceho receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár