Vianočný štedrák

Recept Vianočný štedrák
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tradičný vianočný koláč plný samých pochúťok. Tvaroh, mak, lekvár a orechy v jednom. Mňamka!

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

500 gpolohrubá múka
1 ksvajce
70 gpráškový cukor
1/4 lyžičkysoľ
80 gmaslo
20 gdroždie
300 mlmlieko

Náplň 1:

100 gpráškový cukor
1 ksvajce
2 lyžicevoda
150 gorechy

Náplň 2:

100 gpráškový cukor
1 ksvajce
150 gmak
1 lyžičkacitrónová kôra
2 lyžicevoda

Náplň 3:

2 lyžicevoda
40 gpráškový cukor
150 gslivkový lekvár

Náplň 4:

4 lyžicepráškový cukor
2 ksvajce
2 lyžičkycitrónová kôra
2 ksvajce
1 lyžicadetská krupica
300 gtvaroh

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Cesto: Múku preosejeme, pridáme vajce, maslo, soľ, cukor, vykysnuté droždie v 100 ml vlažného mlieka. Vypracujte so zvyšným vlažným mliekom na vláčne cesto, pomúčime a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
  2. Potom ho rozdelíme na 5 dielov. Každý diel postupne vyvaľkáme na tenký plát. Menší plech / 32x40cm / vymastíme a položíme prvý plát cesta.
  3. Natrieme orechovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním surovín, ktoré povaríme 2 minúty a necháme vychladnúť. Prikryjeme ďalším plátom cesta, potrieme makovou plnkou, ktorú si pripravíme ako orechovú. Prikryjeme ďalším plátom cesta a potrieme ho lekvárovou plnkou, kde stačí všetky suroviny iba zmiešať.
  4. Prikryjeme ďalším plátom a potrieme tvarohovou plnkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Povrch prikryjeme posledným plátom cesta a potrieme mliekom.
  5. Pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 minút, kým sa nám cesto neodtiahne od okrajov plechu. Po upečení posypeme povrch koláča práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ďakujeme za povolenie na zdieľanie receptu od skvelej pekárky - Blažena Sadovská 

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť