NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Vianočný štedrák
Vianočný štedrák
Recept Vianočný štedrák
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   28.9.2020

Vianočný štedrák

Tradičný vianočný koláč plný samých pochúťok. Tvaroh, mak, lekvár a orechy v jednom. Mňamka!

Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
1 ks
vajce
70 g
práškový cukor
1/4 lyžičky
soľ
80 g
maslo
20 g
droždie
300 ml
mlieko

Náplň 1:

100 g
práškový cukor
1 ks
vajce
2 lyžice
voda
150 g
orechy

Náplň 2:

100 g
práškový cukor
1 ks
vajce
150 g
mak
1 lyžička
citrónová kôra
2 lyžice
voda

Náplň 3:

2 lyžice
voda
40 g
práškový cukor
150 g
slivkový lekvár

Náplň 4:

4 lyžice
práškový cukor
2 ks
vajce
2 lyžičky
citrónová kôra
2 ks
vajce
1 lyžica
detská krupica
300 g
tvaroh
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cesto: Múku preosejeme, pridáme vajce, maslo, soľ, cukor, vykysnuté droždie v 100 ml vlažného mlieka. Vypracujte so zvyšným vlažným mliekom na vláčne cesto, pomúčime a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
  2. Potom ho rozdelíme na 5 dielov. Každý diel postupne vyvaľkáme na tenký plát. Menší plech / 32x40cm / vymastíme a položíme prvý plát cesta.
  3. Natrieme orechovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním surovín, ktoré povaríme 2 minúty a necháme vychladnúť. Prikryjeme ďalším plátom cesta, potrieme makovou plnkou, ktorú si pripravíme ako orechovú. Prikryjeme ďalším plátom cesta a potrieme ho lekvárovou plnkou, kde stačí všetky suroviny iba zmiešať.
  4. Prikryjeme ďalším plátom a potrieme tvarohovou plnkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Povrch prikryjeme posledným plátom cesta a potrieme mliekom.
  5. Pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 minút, kým sa nám cesto neodtiahne od okrajov plechu. Po upečení posypeme povrch koláča práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ďakujeme za povolenie na zdieľanie receptu od skvelej pekárky - Blažena Sadovská 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár